9 regels voor succesvol dividend beleggen (deel 2)

9 regels voor succesvol dividend beleggen (deel 2)

23 februari 2019 0 Door Kaskoe

Deel twee in deze tweedelige blogpost over mijn 9 regels voor succesvol dividend beleggen. Kaskoe heeft inmiddels zo’n 10 jaar ervaring met investeren, waarvan 7 jaar in dividendaandelen. Hij heeft verschillende fouten gemaakt en daarvan geleerd. En inmiddels heeft hij een redelijk beeld van wat werkt en wat niet werkt. Daarvan maak ik jou graag deelgenoot.

We gaan verder met regel 5. Heb je de eerste vier regels gemist, kijk dan hier voor deel 1 van de 9 regels voor succesvol dividend beleggen.

Regel 5. Word geen koopjesjager

Iedereen is denk ik wel gevoelig voor kortingen en wil graag de laagste prijs betalen voor zijn of haar koopjes. Veel mensen hanteren dezelfde strategie voor het kopen van aandelen. We willen altijd een goede deal.

Labels die samen het woord "SALE"vormen

Maar pas op: net als in het echte leven is iets wat te goed lijkt om waar te zijn, vaak geen goede deal. Aan aandelen die te goedkoop zijn, is vaak wat mis. Dit worden ook wel “value traps” genoemd. Value traps zijn laaggeprijsde aandelen van ondernemingen die na stijgende winsten in een situatie belanden om onvoldoende omzet- en winstgroei te realiseren als gevolg van bijvoorbeeld verschuivingen in concurrentiedynamiek, hoge schuldenlasten, gebrek aan nieuwe producten of diensten, stijgende productie- en bedrijfskosten, of ineffectief management.

Een indicator van een aandeel dat te goedkoop kan zijn, kun je vinden door de koers-winstverhouding van het bedrijf te vergelijken met sectorgenoten. Een andere indicator is dat diezelfde koers-winstverhouding onder haar historische gemiddelde ligt. In beide gevallen geldt: als beide indicatoren een korting van 30% laten zien is dat bron voor verder onderzoek. Wat is de reden van deze onderwaardering?

Regel 6. Kwaliteit heeft z’n prijs

Kaskoe houdt niet zo van winkelen. Maar als ik in een winkel sta en iets zie dat ik mooi vind, is het meestal niet het goedkoopste item dat in de winkel hangt, licht of staat. Vaak is het wat duurder, maar het is ook van goed materiaal gemaakt en van hoge kwaliteit. Blijkbaar heeft Kaskoe een goed afgestelde antenne voor kwaliteit.

Dit geldt in zekere zin ook voor aandelen. Een onderneming met een goed management, die in staat is jaar in, jaar uit omzet en winst te laten groeien, dat voorzichtig is met het aangaan van allerlei schulden en die jaarlijks het dividend weet op te voeren, is een kwalitatief goede onderneming. En je zal zien dat de aandelen van dergelijke kwalitatief goede ondernemingen meestal niet de goedkoopste zijn. Je kunt dit vaak zien aan de koers-winstverhouding. Van een kwalitatief goede onderneming ligt die vaak hoger dan de gemiddelde koers-winstverhouding van de sector.

Loep waarmee je naar de zinsnede "Focus op kwaliteit" kijkt

Investeer in dergelijke aandelen. Dit zijn vaak niet de meest sexy aandelen, vaak niet de goedkoopste. En als je dan wat meer betaalt voor zo’n aandeel, bedenk dan: “beter duur dan niet te koop”

Tegeltjeswijsheid: beter duur dan niet te koop

Regel 7. Wees niet bang te verkopen

De regel die Kaskoe nog steeds het lastigst vindt. Als een aandeel voldoet aan alle criteria en het heeft een lage waardering, dan is het aandeel koopwaardig. Maar wat nu als je een dergelijk aandeel in bezit hebt en de prijs hoger en hoger wordt en de waardering eigenlijk te hoog is? Of wat te doen met een aandeel dat gedurende de jaren steeds minder performt?

In feite geldt voor beide situaties dat het aandeel op enig moment niet meer voldoet aan je beleggingscriteria, aan je investeringsstrategie. En dan is het tijd om afscheid te nemen van dat aandeel. Immers, met de investering die in dat aandeel zit, zou je ook een aandeel kunnen kopen dat wel voldoet aan je beleggingscriteria.

Door geen afscheid te nemen van een aandeel dat niet voldoet aan je beleggingscriteria, maak je kosten. Dit worden alternatieve kosten of opportunity costs genoemd. Alternatieve kosten waardeert de (niet gerealiseerde) opbrengst van het best mogelijke alternatief ten opzichte van de uiteindelijk genomen beslissing. De winst die aan de hand van deze kosten wordt behaald wordt de economische winst genoemd.

Kaskoe heeft een aantal aandelen in zijn portfolio die niet meer volledig voldoen aan zijn beleggingscriteria. Toch is het momenteel een bewuste keuze om deze aandelen nog niet te verkopen. Dat heeft te maken dat er op dit moment te weinig aantrekkelijke alternatieve aandelen op de watchlist van Kaskoe staan. Bovendien stroomt er de komende jaren nog nieuw geld binnen bij Kaskoe, waardoor de prioriteit ligt in het verder uitbouwen van de portfolio in plaats van het optimaliseren.

Regel 8. Buy & Hold ≠ Buy & Forget

Warren Buffett maakte de strategie van het kopen en vasthouden populair. Hij is de ultieme langetermijnbelegger. Twee van zijn quotes over lange termijn beleggen:

“Our favorite holding period is forever.”

If you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes”

Buffett bezit aandelen langer dan ik heb geleefd, bijvoorbeeld American Express sinds 1968.

keep-calm-buy-and-hold

Maar maak niet de fout dat Buy & Hold hetzelfde is als Buy & Forget!

Vaak denken mensen dat als je maar zogenaamde blue chip aandelen koopt, je na 15 jaar ziet dat deze investering verdrievoudigde in waarde. Niets is minder waar. Bedrijven gaan dagelijks failliet en industrieën worden voortdurend uitgedaagd door nieuwe consumenten patronen en nieuwe technologieën. Hoewel kwalitatief goede dividend aandelen doorgaans veilig zijn, bestaat er geen enkele garantie dat je investering 100% veilig is gedurende een lange periode.

Als je belegt, moet je dus alle nieuws en financiële resultaten bijhouden van de aandelen waarin je belegt. Als je jouw investeringen niet volgt, kan het zomaar gebeuren dat je verrast wordt dat de bedrijfsfundamentals sterk verslechterd zijn. Kaskoe volgt daarom het nieuws van de bedrijven in zijn portfolio en evalueert wekelijks een aandeel dat hij in bezit heeft. Wil of kan je die tijd er niet in steken? Overweeg dan het investeren in ETF’s.

Regel 9. Mijd bedrijven met hoge schulden

Vermijd bedrijven met een hoge mate van leverage (hefboomwerking). Schuld is een slechte zaak voor dividendaandelen. Schulden die 2 tot 3 keer het eigen vermogen omvatten kunnen eenvoudig worden betaald bij lage rentes en een florerende markt. Maar tijdens een recessie is het echt een slecht idee. De omzet neemt af en de rentelasten nemen toe, het recept voor een dividendramp.

Letters DEBT die in de grond wegzakken waaruit een ladder steekt

Kijk bijvoorbeeld eens naar het aantal bedrijven met een hoge schuldratio die tijdens de recessie van 2008 moesten stoppen met het uitkeren van dividend. En zet deze naast de bedrijven die het dividend konden handhaven of zelfs verhogen. Beleggen alleen in stabiele bedrijven met een conservatieve balans die gedurende meerdere jaren of zelfs decennia dividend betalen en verhogen.

Tot zover deel 2 van de 9 tips voor dividend beleggers. Deel 1 kan je hier vinden. Mis niets en abonneer je nu op Kaskoe’s blog!

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.