9 regels voor succesvol dividend beleggen (deel 1)

9 regels voor succesvol dividend beleggen (deel 1)

20 februari 2019 1 Door Kaskoe

Kaskoe heeft inmiddels zo’n 10 jaar ervaring met investeren, waarvan 7 jaar in dividendaandelen. Hij heeft verschillende fouten gemaakt en daarvan geleerd. En inmiddels heeft hij een redelijk beeld van wat werkt en wat niet werkt. Speciaal voor jou in deze tweedelige blogpost mijn 9 regels voor succesvol dividend beleggen.

Regel 1. Maak een plan

De eerste regel van Kaskoe: beleg volgens een plan. Wat is je doelstelling? Wil je vermogen opbouwen om over een aantal jaren financieel onafhankelijk te zijn? Of wil je kunnen leven van de passieve inkomstenbron uit dividend, zoals Kaskoe? Je doelstelling bepaalt mede je beleggingsstrategie en dus je -plan.

Wat is je beleggingshorizon? Investeer je voor de lange termijn van 20 jaar of langer? Of heb je een horizon van een jaar of vijf? Wat is je risico-bereidheid? Lig je ’s nachts wakker van dalende beurskoersen of maakt een daling van een procent of 10 jou bij wijze van spreken de pis niet lauw?

Het is van belang om in je plan te beschrijven op welke manier (dividend)beleggen past in jouw streven naar financiële onafhankelijkheid. Door het op te schrijven en erover na te denken helpt het plan je tot een beter zelfinzicht en een betere beleggingsstrategie. Vervolgens is het zaak je aan je plan te houden, discipline te hebben, het plan jaarlijks te evalueren en waar nodig aan te passen. Dit is de eerste van Kaskoe’s 9 regels voor succesvol dividend beleggen. Geen sexy regel, maar wel een belangrijke.

Regel 2. Begrijp je kengetallen

Kennis is macht. En alhoewel het voor de particuliere belegger onmogelijk is om dezelfde inside informatie te hebben als professionele beleggers betekent dit niet dat je blind moet varen op artikelen uit de populaire pers over leuke aandelen.

Het gebeurt Kaskoe regelmatig dat hij iets leest over een fantastisch bedrijf maar dat als ik vervolgens de kengetallen bekijk, het gewoon geen goede investering is of het niet past in het plan. Bepaal wat voor jou je belangrijkste kengetallen zijn. Begrijp de kengetallen, probeer ze te doorgronden. Bereken de kengetallen voorafgaand aan een analyse, of maak gebruik van betrouwbare bronnen die de kengetallen leveren. Voorbeelden van kengetallen die Kaskoe relevant vindt:

  • Koers-winstverhouding (rond de 15)
  • payout-ratio (ten hoogste 70%, lager is beter)
  • verhouding schuld ten opzichte van het vermogen (hoe minder schuld hoe beter)
  • winst per aandeel (groeitrend over de laatste vijf jaren, 5% groei per jaar)
  • cashflow per aandeel (groeitrend over de laatste vijf jaren, 5% groei per jaar)
  • dividendgroei per aandeel (groeitrend over de laatste vijf jaren, 8% groei per jaar) dividendrendement (hoger dan 2%, maar let op bij rendementen hoger dan 6%)

Regel 3. Word geen yield-jager

Ik heb liever een aandeel met een dividendrendement van 2% dat jarenlang groeit dan een dividendrendement van 7% dat opeens wordt gehalveerd. Met andere woorden: ik jaag niet op het hoogste rendement nu, ik jaag op het hoogste bestendige rendement straks.

Laten we eens kijken naar AB InBev, ’s werelds grootste bierbrouwer, na een serie grote overnames die grotendeels met schuld werd gefinancierd. Op 24 oktober 2018 bedroeg de koersprijs iets meer dan 82 USD. Het gemiddelde dividendrendement lag in 2018 op 4,41%, met een uitschieter naar 6,53%. Allemaal niet alarmerend, alhoewel de schuldpositie wel stevig gegroeid was. Totdat op 25 oktober 2018 AB InBev een persbericht uitgaf. Het dividend werd gehalveerd om de schulden af te kunnen bouwen.

AB InBev logo op uitvergroot glas bier

‘We herzien onze dividenduitkering’, zegt AB InBev in een persbericht. ‘Daardoor kunnen we onze schulden verder afbouwen en sneller evolueren naar onze optimale kapitaalstructuur van ongeveer 2 keer de verhouding tussen onze nettoschuld en de ebitda.’

Citaat uit De Tijd

Op 25 oktober bedroeg de schuldenberg van AB InBev zo’n 4,7 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Naast een halvering van het dividend ging de koers van het aandeel ook nog eens onderuit met ruim 9% naar 74 USD.

Achteraf gezien was al langere tijd te zien dat het dividendrendement onhoudbaar zou zijn. Dat kan je niet direct aflezen aan de hoogte van het dividend of het dividendrendement zelf, maar vooral aan de payout-ratio.

Verloop payout ratio AB InBev. Bron: seekingalpha.com
Verloop payout ratio AB InBev. Bron: seekingalpha.com

De payout ratio is het percentage van de winst dat als dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. In de periode januari 2016 tot en met oktober 2018 lag de payout-ratio bijna structureel op of boven de 100%. Dat kan geen enkel bedrijf lang volhouden, dus het lag voor de hand dat het dividend fors zou worden verlaagd.

Regel 4. Diversificeer

Zorg voor voldoende diversificatie. In aandelen, in sectoren, in markten, in landen, in valuta. Leg niet al je eieren in één mandje

eieren in een mandje

In de eerste plaats is het van belang je investering te spreiden over meerdere ondernemingen. Je complete investeringsbedrag in één onderneming steken is bijzonder risicovol. Door je investering te spreiden over 20 tot 30 verschillende ondernemingen verminder je het risico op een negatief rendement vanwege een enkele slechte investering, want die zal er zeker tussen zitten.

Let er ook op dat je diversiteit in markten en industrieën creëert. Het kan leuk zijn om aandelen ABNAMRO, Nationale-Nederlanden, ASR en Rabobank te hebben. Maar als de rente daalt en langdurig laag blijft, zoals dat nu al lange tijd de situatie is, hebben alle financiële aandelen daar last van.

Hetzelfde geldt voor een ander voorbeeld, dat Kaskoe al eerder heeft genoemd en ook echt is overkomen: een te grote hoeveelheid posities in bedrijven die afhankelijk zijn van de prijs van de olie. Op een bepaald moment had Kaskoe aandelen in Koninklijke Shell, Fugro en een Amerikaanse olieraffinaderij en -distributeur (HollyFrontier). Een forse daling van de olieprijs leidde tot een even grote daling in de portfolio.

Tot zover het eerste deel van de 9 tips voor dividend beleggers. Deel 2 volgt binnenkort. Mis deze niet en abonneer je nu op Kaskoe’s blog!

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.