Aandelen British Telecom verkocht

Aandelen British Telecom verkocht

6 november 2019 4 Door Kaskoe

Kaskoe is sinds februari 2017 in het bezit van aandelen BT Group plc, beter bekend als British Telecom (LON:BT.A). Eerder heb ik al een stukje geschreven over de vraag hoe veilig het dividend van British Telecom is. Nu is het zo dat ik de afgelopen maanden mijn beleggingsportefeuille van Binck Bank naar Lynx heb verplaatst. Over de aanleiding en de bevindingen kan je in dit artikel meer lezen. Uiteindelijk waren er drie posities die niet konden worden overgezet en die ik dus handmatig moest verkopen. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat Kaskoe zijn aandelen British Telecom verkocht heeft.

Aanleiding

Kaskoe heeft een buy-and-hold strategie die gericht is op het genereren van een groeiend inkomen uit dividend. Deze strategie houdt in dat ik niet heel actief aandelen koop of verkoop. De verkoopstrategie van Kaskoe is zogezegd niet supergoed ontwikkeld. Nu is dat niet erg, want met veel handelen verliezen de meeste mensen alleen maar geld. Toch heb ik onlangs mijn aandelen British Telecom verkocht.

Wijsvinger die op een knop met het opschrift "Sell" rust
Bron: newsbtc.com

Waarom heeft Kaskoe zijn aandelen British Telecom verkocht?

Eigenlijk zijn er drie aanleidingen waarom ik mijn aandelen British Telecom verkocht heb. In de eerste plaats de migratie van Binck Bank naar Lynx. Ten tweede de voortdurende soap die Brexit heet. En niet in de laatste plaats de resultaten van British Telecom zelf.

Migratie van Binck Bank naar Lynx

Wellicht vraag jij je af wat deze migratie te maken heeft met het feit dat ik mijn aandelen British Telecom verkocht heb? Dat zit zo: in dit bericht kan je lezen waarom Kaskoe besloten heeft een deel van zijn portfolio van Binck Bank naar Lynx verplaatsen.

Uiteindelijk waren er drie posities die niet overgezet konden worden, British Telecom, WPP en Plus500. Of het toeval is dat dit drie posities zijn die in Britse ponden genoteerd staan weet ik niet. Om deze posities alsnog van Binck naar Lynx te krijgen, moest ik de positie bij Binck verkopen om hem vervolgens bij Lynx weer aan te kopen. Hoe dit proces in z’n werk gaat heb ik beschreven in het eerder genoemde artikel.

Brexit-soap

Kaskoe zag destijds rondom het Brexit-referendum best wel wat voordelen in Britse aandelen. Het pond was wat gedaald, waardoor de aandelen wat lager gewaardeerd waren. Ik zag de Britten als een verstandige natie, met overwegend intelligente politici die overwegend handelden vanuit het belang van het land. Ook dacht ik destijds dat het uiteindelijk wel met een sisser af zou lopen.

Helaas, ruim drie jaar later kunnen we constateren dat het allemaal anders blijkt te zijn gelopen. De Britse politici blijken notoir onbetrouwbaar, uitermate verdeeld en bovenal overmatig geïnteresseerd in het nastreven van hun eigen particuliere belangen. Ondertussen staat wordt het land al drie jaar niet geregeerd. Met als gevolg dat de Britse economie in het tweede kwartaal is gekrompen.

Johnson Brexit deal by Paresh Nath, The Khaleej Times, UAE

Al met al ben ik de afgelopen maanden een stuk pessimistischer geworden over de middellange termijn gevolgen van de Brexit voor de nationale economie van de UK. Wat betekent de Brexit voor het bestedingspatroon, de im- en export van goederen en de concurrentiepositie? Al met al betekende dit dat ik al langer tot de conclusie was gekomen mijn blootstelling aan de Britse economie te verminderen.

Situatie British Telecom

Eind oktober is British Telecom met haar halfjaars resultaten op de proppen gekomen. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat dit ook het moment zou zijn dat er wijziging in het dividendbeleid zou worden aangekondigd. Het goede nieuws voor dividendbeleggers is dat dit niet is gebeurd. Het dividend is ongewijzigd gebleven.

Maar dan het slechte nieuws: de schulden zijn het afgelopen jaar toegenomen. De rentelasten zijn toegenomen. De cashflow is teruggelopen. De omzet is met 3% afgenomen terwijl de kosten slechts met 1% zijn afgenomen, wat leidt tot een winstdaling (ebitda) van 3%. Het boekhoudschandaal in Italië is niet afgerond maar lijkt zelfs te worden uitgebreid. De afdracht om te voldoen aan de afspraken om het pensioentekort te dichten blijven als een molensteen om British Telecom hangen.

Al met al ben ik niet zo onder de indruk van wat de nieuwe topman in de afgelopen 8 maanden teweeg heeft gebracht bij British Telecom. Aan de corporate website te zien heeft hij een halfslachtige poging gedaan om de huisstijl te wijzigen, want ik zie hier en daar een nieuw logo?!

Aandelen British Telecom verkocht

Er blijven hele stevige investeringen nodig om het 5G- en het glasvezelnetwerk uit te breiden. Terwijl het gezien de Brexit-ellende voor mij steeds meer de vraag is of de Britten hun ponden wel aan duurdere telefoon- en glasvezelabonnementen en gaan besteden. Waar zou jij je zuurverdiende ponden aan besteden als het economisch zwaarder wordt?

Heroverweging blootstelling aan Britse economie

Welk aandeel van mijn totale portfolio ben ik bereid in Britse aandelen te steken? In mijn beleggingsstrategie heb ik destijds de grens op 12% gelegd. En als ik een positie kwijt zou willen, welk aandeel zou dit dan moeten zijn? Van de Britse aandelen was British Telecom in omvang mijn grootste ‘bleeder’, met een negatief rendement (XIRR) van bijna 13%. Bovendien met het minste perspectief als het gaat om dividendzekerheid, omzetherkomst en Brexit-afhankelijkheid. En dan was daar ook het momentum van een ‘gedwongen verkoop’ als gevolg van mijn keuze om van broker over te stappen.

Belang Britse aandelen in portfolio

Nu de aandelen British Telecom verkocht zijn, resteert het Britse belang in de portfolio van Kaskoe 10,6%. Hier zit een aandeel in dat inmiddels een behoorlijk dominante positie inneemt met 4,35%, namelijk Next plc (LON:NXT). Dit is een Britse winkelketen die online en offline kleding en accessoires verkoopt. Met 4,35% is Next plc naast Royal Dutch Shell de positie die het sterkst afwijkt van mijn streven om iedere individuele positie maximaal 2,5% van mijn totale portfolio uit te laten maken. Bij Next plc ligt dit vooral aan de koerswinst van ruim 40% in de afgelopen drie jaar. In tegenstelling tot British Telecom is Next plc wel een bedrijf dat goed geleid wordt en doet wat zij belooft, ondanks dat ook zij behoorlijk geraakt zijn door de Brexit. Het is misschien wel een goed moment om ook hier wat van te verkopen.

Al met al heeft Kaskoe dus weer wat geld in kas. Maar komt er als ik daar geen alternatieve bestemming voor vind ook 4% minder dividend binnen in 2020. Dus tijd om weer eens op zoek te gaan naar nieuwe interessante dividendaandelen.

Heb jij nog interessante dividendaandelen op je radar staan, bijvoorbeeld een bedrijf in de telecomsector?

[mailpoet_form id=”2″]