Aandelen Playtech verkocht

Aandelen Playtech verkocht

10 november 2021 2 Door Kaskoe

Kaskoe heeft zijn aandelen Playtech verkocht. Half oktober schoot de koers van het aandeel Playtech Plc ineens omhoog. Ik schreef daar eerder dit bericht over. Heel kort samengevat: overnamebod. Iets langer: Aristocrat Leisure Ltd biedt 680 pence per aandeel, bijna 60% meer dan de koers van het aandeel Playtech Plc. Voor wie het vergeten is: Playtech ontwikkelt en verkoopt platforms en software aan (online) gokbedrijven.

Investeren of gokken?
Logo Playtech Plc

Overname scenario’s

Bij zo’n overname kunnen zich een aantal scenario’s voltrekken. Sowieso duurt het allemaal vaak lang. Toezichthouder hier, onderzoekje daar, er gaat vaak zomaar een aantal maanden voorbij. In die periode kan er van alles gebeuren. Een tweede kaper die zich meldt waarop er een overnamestrijd start. Het droomscenario, waarbij de koers zomaar nog tientallen procenten kan stijgen. Maar het omgekeerde kan ook: door wat voor omstandigheden ook keert het overname-tij zich, als gevolg waarvan de bieder afhaakt, een boete betaalt en de koers van het over te nemen aandeel weer in elkaar schrompelt.

Het normale beeld

Meestal hangt de koers van het over te nemen aandeel gedurende de periode tot de deal beklonken is, een klein beetje onder overnameprijs. Als je direct van je aandelen af wilt, kan dat en verkoop je. De koper van jouw aandelen betaalt ietsje minder vanwege de onzekerheid of de deal wel doorgaat en wellicht in de hoop dat er alsnog een biedingsoorlog start.

Aandelen Playtech verkocht
Bron: Pixabay

Beweging bij het aandeel Playtech

In het geval van Playtech bewoog de koers na het overnamenieuws op 18 oktober van 424 pence in de dagen rond 29 oktober naar bijna 700 pence. In die periode heb ik mijn aandelen Playtech verkocht. Mijn afweging daarbij was dat er sowieso geen dividend meer wordt uitgekeerd. Mocht de overname niet doorgaan, dan zal de koers gegarandeerd behoorlijk inkakken. Het opwaarts potentieel leek mij een stuk kleiner dan het neerwaarts risico. En gedurende de tijd dat de deal nog niet rond is, zit het geld eigenlijk vast in het aandeel. Dus ik heb besloten mijn verlies te nemen en heb het aandeel eind oktober verkocht voor 697, wat dus 3 pence onder het overnamebod van Aristocrat Leisure ligt.

Te vroeg mijn aandelen Playtech verkocht

Ook nu lijkt het erop dat ik weer te vroeg mijn aandelen Playtech verkocht heb. Dit keer is er toch iets van een biedingsstrijd ontstaan. Naast Aristocrat Leisure heeft ook Gopher Investments interesse getoond. Dit is om meerder redenen interessant:

Ten eerste: als gevolg van deze interesse (het is nog geen officieel bod) is de prijs van het aandeel Playtech Plc in de afgelopen paar dagen gestegen tot 725 pence. Daar heb ik dus zomaar 28 pence per aandeel door het virtuele putje gegooid.

Aandelen Playtech verkocht
Tsja, zo maak je geen winst…😂

Ten tweede: Gopher Investments is de partij die eerder een bod heeft gedaan op het branchevreemde onderdeel van Playtech, het financiële handelsplatform met de naam Finalto. Deze overname is ook nog niet afgerond, maar wel in een verder stadium.

Ten derde: Gopher Investments is naast de overname van Finalto tevens aandeelhouder van Playtech. En met een belang van 4,97% zijn zij bovendien ook niet de minste.

Is Kaskoe gepiepeld door een grootaandeelhouder?

Het lijkt erop dat Kaskoe hier gepiepeld is door een grote aandeelhouder die voldoende slagkracht heeft om zelfstandig een biedingsoorlog op gang te brengen. Met als doel de opbrengst voor zichzelf nog een beetje op te plussen. Want ik kan mij niet voorstellen dat Gopher Investments daadwerkelijk het resterende deel van Playtech wil kopen. Waarom zouden ze dat dan in the first place niet al hebben gedaan toen ze Finalto overnamen? En waarom zou het bestuur van Playtech inclusief een aantal grote aandeelhouders het bod van Aristocrat Leisure anders hebben ondersteund?

Aandelen Playtech verkocht
Bron: Pixabay

Kaskoe’s lousy track record

Ook in het geval van Monmouth Real Estate blijk ik trouwens te vroeg geweest met de verkoop. Rond mei van dit jaar lag er een vriendelijk overnamebod van Equity Commonwealth. Op basis daarvan heb ik mijn aandelen MNR destijds verkocht. Een paar maanden later bleek de deal mislukt. En vorige week vrijdag lag er een nieuw overnamebod, door Industrial Logistics Properties Trust (NASDAQ:ILPT) voor een prijs van 21 USD. Een vrolijke 1,86 USD boven de verkoopprijs van Kaskoe…

Je zou kunnen stellen dat mijn verkoopstrategie rondom overnames niet de beste is.

Hoe ziet jouw verkoopstrategie eruit?