All-in of spreiden, wat levert het meest op?

All-in of spreiden, wat levert het meest op?

28 april 2021 12 Door Kaskoe

Om de zoveel tijd vragen mensen mij of het beter is om een som geld in één keer te beleggen of om gespreid in te stappen. All-in of spreiden, that’s the question.

Wat doe jij met een grote som geld?

Stel je voor: je hebt de loterij gewonnen, een erfenis gekregen, je overwaarde verzilverd of een gouden handdruk ontvangen. Je hebt de beschikking over cash. Het beursklimaat en de huidige rentestand en spaarboete vrágen er om dat geld naar de beurs te brengen.

All-in of spreiden

Uiteraard beleg je niet met geld dat je niet kunt missen, heb je een doel voor ogen en ga je een beleggingsstrategie hanteren. Maar dan komt onvermijdelijk het punt dat jij jezelf het volgende afvraagt. Kan ik het beste al mijn geld in één keer beleggen of is het verstandiger om gespreid in te stappen. Oftewel: All-in of spreiden, wat is het beste?

Uitgebreid onderzoek

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar deze vraag. De relevante zoekterm is ‘lumpsum vs DCA’. Lumpsum staat voor all-in, direct het gehele bedrag in één keer beleggen (waarbij je het uiteraard wel kunt verspreiden over verschillende posities of instrumenten). DCA staat voor dollar cost averaging. Dit wil zoveel zeggen dat je het totaal beschikbare bedrag gelijk verdeeld om periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) een deel te beleggen.

All-in of spreiden
Bron: Vanguard

Dollar cost averaging

Het idee achter DCA is dat je de impact van volatiliteit van de markt kunt reduceren door over een grotere periode even grote aankopen te doen. Als je periodiek steeds dezelfde aandelen koopt in een volatiele markt, koop je minder aandelen als de markt duur is. En als de markt goedkoop is, koop je met hetzelfde bedrag meer aandelen. Op die manier middel je de aankoopprijs van je aandelen over een langere periode.

Nachtmerriescenario

DCA behoed je in theorie voor het nachtmerriescenario, namelijk dat je vlak voor een beurscrash al je geld in aandelen steekt. Om de volgende dag wakker te worden in een wereld waarin je vermogen 30% minder waard is. En te constateren dat je FIRE-droom in vlammen is opgegaan.

All-in of spreiden
Bron: Pixabay

Time in the market

De kans op zo’n nachtmerriescenario is echter heel erg klein. En het grote nadeel van een DCA-strategie of het spreiden, is dat je geld minder lang z’n werk staat te doen in de markt. Het duurt langer voordat het compounding- of het sneeuwbaleffect z’n werk gaat doen. Een gevleugelde uitspraak is niet voor niets: time in the market beats timing the market.

Uit een onderzoek dat door Charles Schwab is gepresenteerd, bleek dat een belegger die begon met USD 500.000 en gedurende een periode van 20 jaar de beste 40 dagen van de beurs miste, een rendement misloopt van USD 1,7 miljoen!

Vergelijking rendement DCA versus lumpsum

Uit een veel aangehaald onderzoek van Vanguard uit 2012 blijkt dat in ongeveer tweederde van de gevallen lumpsum leidt tot een beter resultaat dan DCA. Onderzoekers hebben over de periode van 1926 tot en met 2011 alle rollende tien-jaars perioden beide investeringsstrategieën vergeleken. Het beschikbare bedrag was 1 miljoen. In het onderzoek is gewerkt met verschillende verhoudingen van aandelen en obligaties per markt over drie verschillende markten (VS, UK en Australië). Gemiddeld genomen lag het eindresultaat van een lumpsum-strategie 2,3% hoger dan met DCA.

Een vergelijkbaar onderzoek is in 2020 door PWL Capital uitgevoerd over een actuelere periode (1970 – 2020) en over meer geografische markten (Canada, Duitsland en Japan). De conclusies waren overall gelijk aan het onderzoek van Vanguard. Ook in bearmarkten of in tijden dat de koersen op een all-time high staan, wint all-in het ten opzichte van spreiden.

All-in leidt tot betere resultaten dan spreiden.

Statistisch gezien wint all-in dus als je kijkt naar rendement. Maar er is een aantal andere factoren die je ook in ogenschouw kunt nemen.

Blijft de markt altijd stijgen?

In de eerste plaats geldt dat lumpsum wint in een stijgende markt. En de aandelenmarkt is over gemiddeld genomen iedere langdurige periode gestegen. Maar dat wil niet zeggen dat Lumpsum altijd wint. Wat gebeurt er bij kortere perioden? En hoe zeker het ook lijkt, we kunnen natuurlijk uiteindelijk ook in een zeer lange dalende trend terecht komen.

All-in of spreiden
Bron: Pixabay

Wat is je beleggingshorizon

In de tweede plaats is een beleggingshorizon van 10 jaar in mijn optiek niet heel lang. Als je horizon langer is, neemt de kans toe dat de markt overall stijgt en zal lumpsum in een groter aantal gevallen betere resultaten laten zien dan spreiding. En voor kortere periodes geldt het omgekeerde. Het is bovendien waarschijnlijk wel verstandig je risico’s naarmate je dichter bij je horizon komt, te verkleinen. Een soort omgekeerde DCA aan het eind, zeg maar.

Zie DCA als een verzekering

In de derde plaats: met DCA reduceer je ontegenzeggelijk risico’s. En een andere beleggingswijsheid luidt: hoe hoger de beloning, hoe hoger het risico. Met andere woorden: het is helemaal niet slecht of dom om te gaan beleggen op basis van de DCA-strategie. Maar je betaalt een verzekeringspremie die de kans dat je instapt op de top van de markt vlak voor een langjarige dalende aandelenmarkt, verminderd.

Gemoedsrust

En dat leidt tot het laatste criterium: gemoedsrust. Al deze statistische onderzoeken houden geen rekening met wat je gemoedsrust waard is. Als jij beter slaapt in de wetenschap dat je een kleinere kans loopt om op de top van de markt in te stappen in ruil voor de mogelijkheid op een iets lager rendement, lijkt mij dat een prima deal. Dat kleine vervelende stemmetje in je hoofd dat ‘verliesaversie’ heet, kán je namelijk gewoon negeren of rationeel beschouwen.

Kan jij de markt timen?

Hoe goed kan jij de markt timen? Tenslotte: op deze website staat een grappige interactieve spelanimatie. Je kunt daarin zelf ervaren of jij een goede markttimer bent of dat je toch gewoon het best af bent met het maximaliseren van je time in the market. Let wel: hoe educatief ook, vergeet niet dat je bij het spelen van de game enige voorkennis hebt…

Hoeveel rendement is jouw gemoedsrust je waard?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.