Analyse van Rio Tinto

Analyse van Rio Tinto

31 augustus 2021 8 Door Kaskoe

Bij de laatste update van de lijst met Britse dividendaandelen kwam Rio Tinto PLC in beeld met een hoog dividendrendement. Op het eerste gezicht leken de overige fundamentele cijfers van dit mijnbouwbedrijf ook best in orde. Daarom wat tijd besteed aan een analyse van Rio Tinto, wat uiteindelijk geleid heeft tot een nieuwe aankoop.

Analyse van Rio Tinto

De Rio Tinto Group is één van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven en heeft een lange historie. In 1873 vormde Matheson & Company een syndicaat waarmee zij een mijngebied kochten van de Spaanse overheid. Dit gebied lag aan de Rode rivier in Andalusië. Deze rode rivier verklaart de naam van het huidige conglomeraat, wat in 1997 gefuseerd is met het Australische CRA Limited en sindsdien als Rio Tinto Group door het leven gaat.

Rio Tinto: een introductie

De hoofdvestiging van Rio Tinto staat in London, het aandeel wordt primair verhandeld op de beurs van London maar is ook op de NYSE vertegenwoordigd (Ticker: RIO). Rio Tinto is met 47500 werknemers actief in 35 landen. Ze hebben 60 productielocaties in bedrijf en 2000 klanten.

Rio Tinto is een mijnbouwbedrijf, zij halen grondstoffen uit de aarde, verwerken deze en verkopen ze aan haar klanten. De grondstoffen zijn primair ijzererts, aluminium, koper, diamanten, titanium en boraten.

Over 2020 boekte Rio Tinto een winst (Ebitda) van USD 28,8 miljard op een omzet van USD 44,6 miljard. De herkomst van de omzet en winst over de verschillende productgroepen ziet er als volgt uit:

2020 Resultaat uitgesplitst naar productgroepOmzet (miljard USD)EBITDA (miljard USD)Medewerkers
IJzererts27.518.813,600
Aluminium9.32.214,000
Koper & Diamand5.42.27,800
Energie & Mineralen5.01.68,000
Bron: annual results 2020 Rio Tinto

Wat duidelijk te zien is, is dat Rio Tinto de meeste omzet en winst uit ijzererts haalt. En van dit ijzererts komt driekwart uit één regio, Pilbara in het westen van Australië.

Analyse van Rio Tinto
Bron: Rio Tinto

Eind juli maakte Rio Tinto de resultaten bekend over het eerste half jaar. De omzet over deze periode kwam uit op USD 33,08 miljard, met een ebitda van USD 21 miljard en netto winst van USD 12,3 miljard. Je kunt dus zeggen dat ze halverwege het jaar al op driekwart van de resultaten over heel 2020 zitten. Dit komt vooral door de enorme toename naar de vraag naar grondstoffen en de bijbehorende prijsstijgingen.

Portfolio van Kaskoe

Om in de portfolio van Kaskoe terecht te komen, moeten ondernemingen voldoen aan een aantal criteria. Daarnaast moet de portfolio en de totstandkoming daarvan, voldoen aan de strategie van Kaskoe. Over de criteria waar ondernemingen aan moeten voldoen heb ik meer geschreven in deze post. Over de strategie van Kaskoe kan je hier meer vinden. Voorafgaand aan een investering beoordeeld Kaskoe in hoeverre deze investering voldoet aan de strategie en aan de criteria.

Kaskoe belegt in ondernemingen met een minimale beurswaarde van $1000 miljoen die daarnaast een stabiele winstgroei, een meerjarig stijgend dividendrendement en een stijgende winst per aandeel laten zien. De ondernemingen moeten financieel sterk zijn en een redelijke waardering hebben. Op het eerste gezicht voldoet Rio Tinto aan deze eisen, we gaan straks kijken of dit klopt. Kaskoe investeert alleen in aandelen die worden verhandeld in US dollars, Britse ponden of Euro’s. Tenslotte moet de investering passen in de verdeling over de verschillende sectoren waarin Kaskoe belegd.

De aandelen Rio Tinto worden verhandeld aan de London Stock Exchange in Britse ponden maar ook aan de NYSE in US dollars. Rio Tinto valt in de sector “Basic Materials”. In die sector heeft Kaskoe posities in Celanese Corporation en Eastman Chemical Company. Dit zijn beide bedrijven in de chemische sector. Daarnaast heeft Kaskoe een klein belang in Anhui Conch Cement, een Chinees cementbedrijf. Rio Tinto past met haar mijnbouwactiviteiten als extra positie binnen mijn portfolio.

Rio Tinto voldoet dus aan de strategie van Kaskoe. Maar voldoet Rio Tinto ook aan de criteria die Kaskoe stelt aan een daadwerkelijke investering?

Voldoet een investering in Rio Tinto aan de eisen van Kaskoe?

Waaraan moet een investering voldoen? Op hoofdlijnen hanteert Kaskoe 4 criteria.

  • het zijn volwassen ondernemingen die voortdurend een groeiende winst en free cash flow laten zien.
  • er is sprake van een gezonde dividend payout ratio.
  • zij hebben een sterke balans.
  • er zijn voldoende groeiperspectieven in de markten waarin zij opereren.

De eerste drie criteria heb ik uitgewerkt in een model waarin iedere potentiële investering langs de meetlat wordt gelegd. Voor Rio Tinto ziet deze review er als volgt uit:

Analyse van Rio Tinto
Bron: Kaskoe

Groeiende winst en cash flow

Groeiende winst en cash flow is noodzakelijk om een stijgend dividend uit te keren. De winst wordt in mijn model weergegeven door de “Earnings per share”. Je ziet dat in deze lijn een stijgende trend langs wat pieken en dalen. Deze worden veroorzaakt door het cyclische karakter van de markt van grondstoffen.

Ook in de omzet per aandeel en in de winst per aandeel (EPS) zie je het cyclische karakter terugkomen. In sommige jaren is de vraag en daarmee de prijs van grondstoffen hoger, wat bijdraagt aan meer winst dan in jaren dat de vraag lager is.

In de outlook voor de komende periode verwacht Rio Tinto wereldwijd een groeiend herstel waarbij de meeste indicatoren weer op pré Covid niveau zullen komen.

Hoge dividendgroei lage payout ratio

Het dividend van Rio Tinto kenmerkt zich door een hoge dividendgroei in combinatie met een payout ratio tussen de 40 en 60% van de winst. Deze payout-ratio is geen toeval, maar beleid. In de toelichting op de resultaten over het eerste half jaar zei CFO Peter Cunningham daar het volgende over: ‘since 2016, Rio Tinto’s policy has been to return “40% to 60% of underlying earnings on average through the cycle, with additional returns to shareholders in periods of strong earnings and cash generation.”

Dit betekent dat op basis van de gemiddelde winstcijfers gedurende de cyclus tussen de 40 en de 60% als dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. En gedurende periodes waarin er meer wordt verdiend is er ruimte voor additionele dividenduitkeringen.

Zoals meerdere Britse bedrijven keert Rio Tinto twee keer er jaar dividend uit. Er is een interim dividend, dat rond juli wordt aangekondigd. En na de jaarcijfers volgt dan het finale dividend dat rond februari wordt aangekondigd. Tijdens deze momenten wordt ook een eventueel special dividend aangekondigd.

Dit systeem van ‘normaal’ dividend als een soort van base-line en ‘special’ dividend als er sprake is van goede resultaten en overtollig cash zie je meer. Maar het maakt het vergelijken van de variabelen als dividendrendement en dividendgroei lastig over de jaren heen.

Het normale dividend over het boekjaar 2020 bedraagt 1,55 en 3,76 USD per aandeel, dus in totaal 5,31 USD per aandeel. Daarboven op komt nog een speciaal dividend van 1,85 per aandeel. Dit maakt een totaal dividend van USD 7,16 wat neerkomt op een dividendrendement van 9,7%. In mindere tijden zou het lager zijn, maar een rendement van 7,2% is nog steeds prima (beide gerekend naar de koers van 73,22 USD van 23-08).

Balans en waardering

De balans van Rio Tinto ziet er goed uit.

Rio Tinto is heeft de afgelopen jaren behoorlijk gewerkt aan haar balans. De schuld werd in 2020 met USD 3 miljard verlaagd, waardoor de nettoschuld daalde van USD 3,65 miljard eind 2019 naar USD 664 miljoen op 31 december 2020. Rio Tinto heeft een rating van Standard & Poor’s van A.

Analyse van Rio Tinto
Bron: presentatie halfjaarcijfers 2021

De koerswinst verhouding ligt momenteel rond de 6,5. Dit is lager dan het langjarig gemiddelde en ook lager dan bijvoorbeeld concurrent BHP. De belangrijkste reden is in mijn optiek de koers van het aandeel, dat rond 19 augustus rond de USD 72 lag, terwijl het in de maanden ervoor regelmatig de USD 90 heeft aangeraakt. De reden voor deze prijsdaling was ingegeven door een vermeende daling van de vraag uit China en een lagere prijs voor ijzererts.

Ik kan de vraag uit China noch de prijs van ijzererts voorspellen. Maar ik stap in voor de lange termijn en verwacht dat de wereld nog lange tijd afhankelijk is van grondstoffen. De verschillende DCF-berekeningen die ik zie, geven een fair value aan die ligt tussen de USD 94 en USD 112. Ook ten opzichte van de 52-weeks prijsrange die van 53,65 tot 93,91 loopt, is USD 73 een prima waarde.

Risico’s

Een investering in Rio Tinto kent ook een aantal risico’s.

In de eerste plaats is er een grote afhankelijkheid van China en van ijzererts. In de eerste zes maanden van 2021 leverde ijzererts 76% van de winst (Ebitda) en werd 85% van de verkochte ijzerertsproducten verwerkt in Chinese havens. Als de Chinese vraag langdurig zou wegvallen, levert dat een lagere winst op.

Een ander risico vormt de maatschappelijke opinie tegen mijnbouw en de invloed van ESG op bedrijven als Rio Tinto. Enerzijds wint Rio Tinto geen fossiele brandstoffen als olie of kolen, maar desalniettemin zijn ook de grondstoffen die Rio Tinto uit de aarde haalt, eindig. Ook hebben ze in mei 2020 de fout gemaakt een 46000 jaar oude, voor Aboriginals heilige, plaats opgeblazen, wat het uiteraard niet lekker deed in de publieke opinie. Dit heeft geleid tot een wissel in leiderschap, waarbij de oude CFO, Jakob Stausholm, benoemd is tot CEO. Stausholm heeft inmiddels op verschillende gelegenheden laten zien dat hij ESG belangrijke criteria vind. Eén aspect van Rio Tinto’s ESG-inspanningen is het doel om tegen 2050 netto nul CO2-uitstoot te bereiken.

Zonder staal voorlopig geen brug. Bron: eigen werk Kaskoe

Conclusie analyse van Rio Tinto

Het bedrijf laat goede fundamentals zien. De prijs van het aandeel is medio augustus behoorlijk gedaald als gevolg van het nieuws dat de Chinese vraag naar staal lager is. Wat mij betreft vormt dit een mooi instapmoment. Het dividendbeleid van Rio Tinto is aandeelhoudersvriendelijk en de balans ziet er goed uit. Bovendien past Rio Tinto qua sector goed in de portfolio van Kaskoe.

Tenslotte de vraag: voor hoeveel te investeren en op welke aandelenbeurs? In de ideale wereld heeft iedere positie van Kaskoe een gewicht van gemiddeld tussen de 2 en 3% van de totale doelportfolio, bestaande uit 45 tot 50 posities. In het geval van Rio Tinto speelt mee dat ik momenteel even wacht met uitbreiden van de (particuliere) portfolio die ik bij Binck Bank heb staan, totdat er meer duidelijkheid is wat de migratie naar Saxo Bank met zich meebrengt.

Derhalve kies ik er voor de positie in Rio Tinto in de zakelijke portfolio bij Lynx aan te schaffen. Dit heeft als voordeel dat ik eventuele dividendbelasting kan verrekenen, waardoor er op dat aspect geen verschil meer bestaat tussen het handelen op de beurs in London of New York. Om mijn exposure in Britse ponden niet verder te vergroten heb ik er voor gekozen aandelen in Rio Tinto Group te kopen op de NYSE in USD. Het betreft “nieuw geld”, ik hoef er geen posities voor te verkopen.

Tenslotte: de komende weken is Kaskoe op vakantie. Voorgaande jaren had ik altijd een paar berichtjes in het voren gemaakt, maar dat is er deze keer bij in geschoten. Het kan dus zijn dat er de komende weken geen of een miniberichtje verschijnt op Kaskoe 😊

N.B. Dit is geen beleggingsadvies, lees de disclaimer!