Anhui Conch, Gouden Kalf stapt in Chinees cement

Anhui Conch, Gouden Kalf stapt in Chinees cement

8 maart 2021 0 Door Kaskoe

Hoe is het toch met Gouden Kalf? Dat portfolio met groeiaandelen die Kaskoe eind november lanceerde? Het portfolio heeft vanwege de Brexit-perikelen enige maanden in de ijskast gestaan. Dat blijkt trouwens geen slechte plek met een rendement van ruim 4% vanaf de start, maar dat terzijde.

Hoe vind je interessante aandelen?

Maar goed, nu m’n Lynx account weer helemaal up-to-date is en ik er ook weer de nodige pecunia op kan storten, was ik toch weer wat actiever aan het spotten naar interessante groeiaandelen. Het lastige daarbij vind ik, is dat als je zoekt naar groeiaandelen, je heel snel tussen alle GameStop en andere Reddit-meme-stocks terecht komt. Maar de lichte correctie van afgelopen week heeft er toe geleidt dat het Gouden Kalf portfolio weer wat meer vorm heeft gekregen. Waarover later meer.

Anhui Conch Cement Company Limited

Eerder vorige week kwam ik een interessant aandeel tegen in een totaal andere hoek. Namelijk Anhui Conch Cement Company Limited. Ja, je leest het goed, een aandeel van een bedrijf in de cement-industrie. Toevalligerwijs weet ik vanwege de artikelenreeks over m’n Europese dividendgroei-aandelen dat Heidelberg Cement daar regelmatig hoge ogen gooit.

Anhui Conch

Anhui Conch heeft goede fundamentals

En Anhui Conch Cement is zeg maar de Chinese tegenhanger van Heidelberg Cement. Maar dan met betere fundamentals: een ridicuul goede balans, een belachelijke winstgevendheid (nettowinstmarge van meer dan 20%) en een koers-winstverhouding van 8,19.

Het zou trouwens nog de vraag zijn in welke van de twee Kaskoe-portfolio Anhui zou moeten plaatsvinden. Want met een dividendrendement van 4,29% met een payout-ratio van minder dan 30% en een jaarlijkse dividendgroei van 21,5% over de afgelopen 5 jaar misstaat Anhui ook niet in mijn dividendgroei-portfolio. Ook een aantal andere bronnen suggereren dat Anhui Conch geen flutbedrijf is. Moody’s geeft Anhui Conch een investment grade A2 rating met een stabiel vooruitzicht.

Onderstaand de Kaskoe-analyse. Gegevens over het boekjaar 2020 zijn nog niet gerapporteerd, dus die staan er niet in.

Anhui Conch
Kaskoe analysesheet

Twijfels en risico’s

Waarom dan toch nog niet gelijk de buy-order uitgevoerd? Tsja, ik werd getriggerd door de negatieve outlook van analisten. Die voorzien voor de komende jaren een iets minder florissante groei van omzet, winst en dividend. Normaliter vindt Kaskoe analisten al snel veel te rooskleurig. Ook verdenk ik ze ervan de aandelen waar hun zusters en broeders bij gelieerde handelshuizen belang bij hebben, omhoog (of omlaag) te schrijven, naar gelang hun positie.

Negatieve outlook

Maar in dit geval leek het mij toch verstandig eens verder te zoeken waar die negatieve outlook vandaan kwam. Er is een Engelstalige corporate site voor investor relations, waar informatie op staat, waaronder het laatste financieel kwartaalverslag over het derde kwartaal van 2020 en een interim rapport over 2020. Daaruit maak ik trouwens op dat ruim 1/3 van de aandelen in bezit is van de Anhui Conch Holding. Verder heb ik ook eens wat verder gekeken naar de Chinese cement-markt. Na wat zoekwerk stuitte ik op een aantal zaken.

Lagere winst door Covid-19

In de eerste plaats zijn de resultaten over 2020 ongetwijfeld iets minder rooskleurig. Iets met Covid waardoor er iets minder economische activiteit en dus cement nodig was. Maar dat is, zeker in China, een eenmalige hick-up. Over de eerste helft van het jaar komt de netto winst 5,3% lager uit dan in de eerste helft 2019. Maar er wordt ook gerapporteerd dat in de maanden nadat Covid “onder controle” was, de vraag naar cement weer fors toenam. Voorzichtig aan concludeer ik daarom dat de uiteindelijke winstdaling over het gehele jaar minder groot zal zijn.

Anhui Conch krijgt mogelijk last van regelgeving

Ten tweede is er sprake van een forse overcapaciteit van cement. Ik dacht dat er in China zoveel werd gebouwd, maar er blijkt ook heel erg veel cement te worden geproduceerd… En wel zoveel dat de Chinese overheid heeft besloten om in te grijpen met regulering. De wetgeving ligt nu klaarblijkelijk ter inspraak (wist niet dat de democratie in China al zover gevorderd was…) en stelt voor dat er oude productiecapaciteit moet worden ontmanteld voordat er nieuwe productiecapaciteit mag worden gebouwd. En dan is er onduidelijkheid in hoeverre grote cementproducenten zich hebben gehouden aan de mededingingswetgeving en de eventuele gevolgen die daaruit voortvloeien.

Anhui Conch
Bron: LinkedIn pagina van Anhui

Verhandelbaarheid van Anhui Conch

Aandelen van Anhui Conch zijn verhandelbaar in Shanghai en Hong Kong. Maar ik zit niet te wachten op extra valuta. Daarnaast zijn ze ook verhandelbaar in de VS. Maar wat meespeelt bij mijn twijfel, is dat het aandeel in de VS op de zogenaamde Over-The-Counter-market wordt verhandeld. Dit houdt in dat er weinig actuele openbare (Engelstalige) informatie beschikbaar is. En er zijn in de westerse wereld ook niet zo gek veel analisten die het bedrijf volgen.

Wellicht dat een voordeel van het kopen aan de beurs van Hong Kong is dat er geen bronbelasting over het dividend wordt ingehouden, maar gezien de perikelen tussen China en Hong Kong vraag ik mij af hoe lang dat verschil blijft bestaan. Bovendien denk ik dat dit uitsluitend geldt voor bedrijven die hun domicilie in Hong Kong hebben, en dat heeft Anhui niet.

Conclusie

Kortom: een bedrijf met heel goede fundamentals in een markt die zich kenmerkt door overcapaciteit en toenemende regulering. In een land dat zich bovendien kenmerkt door vergaand overheidsingrijpen. En een land met een taal die Kaskoe niet machtig is.

Uiteindelijk heb ik toch besloten de trekker over te halen. Ondanks de mindere vooruitzichten zijn de fundamentals van het bedrijf goed genoeg. Zelfs met lagere winstniveaus zijn zij prima in staat om te groeien, en de schaalgrootte maakt dat zij vermoedelijk makkelijker met de regulering om kunnen gaan dan kleinere lokale spelers. Maar het blijft een hoog speculatief aandeel.

Preferred of non-preferred aandelen

Naast dat het aandeel op de aandelenmarkt van Shanghai en Hong Kong wordt aangeboden wordt het zoals gezegd ook op de OTC-market als ADR aangeboden. Hiervan zijn twee verschillende aandelen beschikbaar, preferred en non-preferred (met een verschillende koers). Wat exact het verschil is tussen de preferred en de non-preferred aandelen kon ik in het geval van Anhui Conch niet terugvinden. De preferred aandelen lijken nauwelijks verhandeld te worden, ik heb gekozen voor de non-preferred (Ticker OTCPK:AHCHY).

Vanwege de risico’s heb ik besloten de positie klein te houden en Anhui Conch in m’n Gouden Kalf portfolio op te nemen. Dit komt ook beter uit voor wat betreft de sector-verdeling binnen m’n dividendgroei-portfolio. Want de sector “basic materials” is eigenlijk wel toe aan wat downtuning. En één van de doelen van Gouden Kalf is wat meer exposure naar China.

Welk exotisch aandeel heb jij in je portfolio?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.