Belasting middelen bij een wisselend inkomen

Belasting middelen bij een wisselend inkomen

22 juli 2020 4 Door Kaskoe

Eén van de manieren om financieel onafhankelijk te worden (en te blijven) is om zo min mogelijk belasting te betalen. Dit is geen vrijbrief voor actieve belastingontduiking. Maar van belastingontwijking of -optimalisatie binnen de mogelijkheden die de wet biedt, is Kaskoe niet vies. Bijvoorbeeld door het verrekenen van dividendbelasting. Of door belasting middelen bij een wisselend inkomen.

Belasting middelen bij een wisselend inkomen

Belasting middelen bij een wisselend inkomen was voor mij onbekend. Tijdens mijn sabbatical liep ik er tegen aan. En na het eerste jaar dat ik leefde van mijn passieve inkomstenstroom, heeft het mij een extra belastingvoordeel opgeleverd. Afhankelijk van jouw situatie kan belasting middelen bij een wisselend inkomen een extraatje opleveren in je streven naar financiële onafhankelijkheid. Maar ook zonder dat streven kan je bij sterk wisselende inkomsten over een aantal aansluitende jaren belasting terugvragen.

Belasting middelen bij een wisselend inkomen

Waarom kan je belasting middelen?

Als je inkomsten hebt die in box 1 vallen, betaal je inkomstenbelasting over die inkomsten. Indien je over drie achtereenvolgende jaren te maken hebt met sterk wisselende inkomsten, zal je inkomstenbelasting ook variëren. Tot zover is het logisch. Maar het belastingstelsel in Nederland heeft een progressief karakter. Dit wil zeggen dat je binnen een zekere bandbreedte over iedere extra verdiende Euro verhoudingsgewijs meer inkomstenbelasting betaalt.

Gelijkmatig inkomen leidt tot minder belasting dan wisselende inkomsten

Bij wisselende inkomsten over verschillende jaren kan dit progressieve karakter betekenen dat je over alle drie afzonderlijke jaren bij elkaar opgeteld meer belasting betaalt dan als je het gemiddelde inkomen over de drie jaren zou verdelen. Het verdelen van de belastingdruk over drie jaren van wisselende inkomsten wordt belasting middelen genoemd. Naarmate het verschil in inkomsten in box 1 groter is, levert het meer voordeel op. En wanneer is dat voordeel het grootst? Als je inkomsten uit werk of woning van het ene op het andere jaar heel fors dalen. Bij Kaskoe was dat het moment dat hij zichzelf financieel onafhankelijk noemde en ging leven van een passieve inkomstenstroom.

Voor wie is dit middelen van belasting interessant?

Het middelen van belasting is zeker niet alleen interessant voor diegenen die op de drempel van financiële onafhankelijkheid staan. De doelgroep is breder, middelen kan interessant zijn voor de volgende groepen.

Belasting middelen bij een wisselend inkomen
 • Studenten die bijvoorbeeld na hun afstuderen zijn gaan werken of naast hun studie een bijbaan hadden.
 • Mensen die een ontslagvergoeding hebben gekregen.
 • Mensen die gestopt zijn met werken of die minder zijn gaan werken.
 • Voor freelancers of ondernemers in box 1 die te maken hebben met fluctuerende inkomsten.
 • Voor mensen die na onbetaald verlof of een sabbatical hebben opgenomen tijdens hun werk.

Hoe gaat dit belasting middelen in zijn werk?

Belasting middelen is niet ingewikkeld en kan je eenvoudig zelf regelen. Je hebt er geen boekhouder of belastingadviseur voor nodig.

Check eerst of je voldoet aan de voorwaarden

 • Belasting middelen geldt alleen voor inkomen in box 1.
 • Middelen kan over een periode van 3 aaneengesloten hele kalenderjaren.
 • De periode waarover je middelt heeft geen overlap met een andere middelingsperiode.
 • Het verschil tussen de verschuldigde en de herrekende belasting moet minimaal EUR 545 zijn. Het bedrag boven deze drempel kan je terugvragen.
 • De volledige lijst aan voorwaarden waaraan je moet voldoen, vind je op de site van de belastingdienst.
Belasting middelen bij een wisselend inkomen

Bereken het meest optimale moment om belasting middeling aan te vragen

 • Op belastinghelden.nl kan je gratis proefberekeningen maken.
 • Bereken welke periode van drie aaneengesloten jaren voor jou tot de hoogste teruggave leidt.
 • Het kan lonen om verschillende scenario’s door te rekenen, zeker als je weet dat je vanaf een bepaald jaar geen inkomsten uit arbeid meer hebt.

Stuur een middelingsverzoek naar je belastingkantoor

 • Je kunt middeling aanvragen nadat de de aanslag inkomstenbelasting over de laatste van de drie aaneengesloten jaren definitief is geworden.
 • Schrijf een middelingsverzoek met de standaardbrief van de Belastingdienst en stuur dat naar je belastingkantoor.
 • Binnen acht weken krijg je een beschikking van de Belastingdienst.

Voor Kaskoe leverde belasting middelen in 2018 een teruggave van een anderhalf modaal netto maandinkomen op. En dat voor minder dan een half uur werk. Er zijn dagen dat ik minder verdien 😊

Heb jij al eens uitgerekend of belasting middelen voor jou zin heeft?

[mailpoet_form id=”2″]