Beleggen in vastgoed of aandelen?

Beleggen in vastgoed of aandelen?

3 november 2021 10 Door Kaskoe

Als ik mensen vertel dat ik leef van mijn investeringen vragen ze meestal of ik dan in vastgoed beleg. Alhoewel dat zeker zou kunnen, heb ik bewust gekozen om niet in vastgoed te beleggen. In deze post ga ik dieper in op de vraag: beleggen in vastgoed of in aandelen?

Doel: passief inkomen uit vermogen

Als start eerst maar even een stapje terug om te beschouwen waarom ik doe wat ik doe. Mijn doel is om een passief inkomen te vergaren uit mijn vermogen. Niet alleen later, maar ook nu. Daarvoor heb ik een aantal mogelijkheden. Een mogelijkheid is om te investeren in bedrijven die mij in ruil een deel van hun winst toeschuiven. Ook het uitlenen van geld via P2P-lending of crowdfunding kan tot een passief inkomen leiden, lees daarover hier meer. Een andere optie is om vastgoed te kopen en te gaan verhuren.

Waarom beleg ik in aandelen

Uit de ondertitel van mijn blog kan je afleiden waarvoor ik heb gekozen. Maar waarom heb ik gekozen om te beleggen in aandelen in plaats van vastgoed? Om deze vraag te beantwoorden is het goed om de verschillen tussen beleggen in vastgoed of aandelen op een rij te zetten. Ik beperk mij dan trouwens tot publiekelijk toegankelijke aandelen die je via brokers kunt aan- en verkopen.

Beleggen in vastgoed

Om te beginnen is vastgoed redelijk illiquide. Wat ik daarmee bedoel is dat vastgoed lastiger te gelde is te maken als de nood aan de man is dan aandelen.

Ten tweede zijn de transactiekosten voor handel in vastgoed hoog, zeker nu de overdrachtsbelasting voor investeerders begin dit jaar is verhoogd naar 8%.

Beleggen in vastgoed of aandelen?
Bron: Pixabay

Vanwege de hoge prijs per eenheid is het lastiger een goede spreiding te creëren in een vastgoedportefeuille, zeker als je start. Trouwens, vastgoed maakt, in de vorm van mijn eigen woning, al een substantieel deel uit van mijn vermogen.

Vastgoed is locatie gebonden. Er is een grote afhankelijkheid tussen de locatie en het rendement. Je hebt een goed inzicht nodig in de voor- en de nadelen van een locatie om het rendement in te kunnen schatten.

De mate van aansprakelijkheid tussen vastgoedbezit en aandelenbezit verschilt van elkaar. Als vastgoedbezitter kan je worden aangesproken op tekortkomingen of op het nakomen van verplichtingen. In theorie kan je als aandeelhouder trouwens ook gevraagd worden om extra geld te storten, maar dat zie ik toch als een andere orde dan een verplichting om een pand te verduurzamen van categorie F naar B.

Beleggen in aandelen

Aandelen zijn, in de meeste gevallen, heel eenvoudig te kopen en te verkopen. Een portfolio met aandelen kent een veel grotere mate van liquiditeit dan een paar beleggingspanden.

De transactiekosten voor het beleggen in aandelen liggen lager dan voor het beleggen in vastgoed. Je hebt de kosten van je broker. Maar er is geen sprake van notariskosten, overdrachtsbelasting, verzekeringskosten, hypothecaire kosten of onderhoudskosten.

Beleggen in vastgoed of aandelen?
Bron: Pixabay

Het is, zeker bij een kleinere portfolio, veel eenvoudiger om spreiding te creëren binnen een aandelenportfolio dan binnen een vastgoedportfolio. Het is nooit verstandig al je eieren in één mand te leggen. Maar bij de start van een vastgoedportfolio is dat vaak wel waar je begint, omdat de prijs per eenheid het lastig maakt gelijk te spreiden.

Overeenkomsten tussen beleggen in vastgoed of aandelen

Een aantal factoren vind je terug in beide investeringsmogelijkheden.

Gebruikmaken van leverage

Vaak hoor je onder vastgoedbeleggers dat ze gebruik maken van een hefboom of leverage. Door vastgoed als onderpand in te zetten voor nieuwe leningen creëer je een hefboom waarmee je het rendement behoorlijk kunt verhogen. Maar een dergelijke hefboom is ook mogelijk bij het investeren in aandelen. Je kunt, met je aandelen portfolio als onderpand, met geleend geld aandelen kopen. Zelfde principe, waar Kaskoe trouwens geen gebruik van maakt.

De invloed van wetgeving

Zowel beleggen in vastgoed als aandelen zijn onderhevig aan wetgeving. Voorbeelden te over. De fiscale behandeling van je investeringen. Maar ook de regelgeving als het gaat om het mogen verhuren van je vastgoed of wetgeving die het voor bedrijven waarvan jij aandelen hebt, leidt tot minder winst.

Beleggen in vastgoed of aandelen?
Bron: Pixabay

Benodigde kennis

Voor beide vormen van investeren heb je kennis nodig. Waar te beginnen, hoe waardeer je de verschillende mogelijkheden en hoe kom je tot een gebalanceerde portfolio. Overigens geldt dat de onbekendheid van mij met het beleggen in vastgoed (en de kennis die ik heb over het beleggen in aandelen) voor mij ook wel een drempel vormt om te investeren in vastgoed. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar de meningen van vastgoedinvesteerders.

Het alternatief voor vastgoed: beleggen in REIT’s

Er is een alternatief voor het beleggen in vastgoed, namelijk beleggen in vastgoedfondsen. En dan doel ik specifiek op REIT’s. Mocht je dat niets zeggen, lees dan deze blogpost. Beleggen in REIT’s verlost je van de meeste nadelen van investeren in vastgoed.

Investeer jij, naast je eigen woning, in vastgoed?