Beleggingsresultaat over 2021 van Kaskoe

Beleggingsresultaat over 2021 van Kaskoe

29 december 2021 14 Door Kaskoe

De laatste post van het jaar, met traditioneel een terugblik en vooruitblik. Grotendeels over het beleggingsresultaat over 2021. Om te eindigen met wat andere beslommeringen.

Beleggingsresultaat over 2021 van Kaskoe

Alhoewel het jaar nog niet volledig teneinde is, we hebben immers nog twee en een halve dag te gaan. Maar in die laatste week is alleen Piet Particulier nog een beetje aan het handelen, en de volumes die dat oplevert zorgen normaliter niet voor enorme koersschommelingen. Dus het beleggingsresultaat over 2021: laten we de koe bij de hoorns vatten….

Tromgeroffel….

2021 gaat na 2019 als een recordjaar de boeken van Kaskoe in. Een totaalrendement over mijn gehele portfolio van ruim 33%.

Zoals blijkt uit bovenstaande grafiek is het grootste deel van dit rendement afkomstig uit koersstijging, namelijk ruim 23%. Het valutaverlies van 2020 is weer helemaal rechtgetrokken met een winst op valuta van 7%. En de ontvangen dividendinkomsten zijn goed voor 2,62%.

In één jaar een derde erbij

Laat het even tot je doordringen. Niet dat ik zo geweldig ben, maar wat dit betekent. In 365 dagen is mijn (belegd) vermogen met één derde gestegen. Wat heb ik daarvoor gedaan? Nou, bitter weinig. Dat wordt nog wat als we straks belasting mogen gaan betalen over het werkelijke rendement

Beleggingsresultaat over 2021
Bron: Pixabay

Weinig gehandeld

Wat heb ik in 2021 gedaan? Zoals gezegd eigenlijk vrij weinig. Ik heb 2 posities (MNR en PTEC) verkocht vanwege een overname. En ik heb 6 posities gekocht. Waarvan 4 in dat wat mijn risicovolle portfolio Gouden Kalf is gaan heten, te weten AHCHY, ASML, ETSY en SHOP. Op de eerste na hebben die het redelijk gedaan. Mijn dividendgroei-portfolio heb ik aangevuld met RIO en DSXB. Die laatste is een ETF die is boven komen drijven in mijn zoektocht naar een geschikte ETF voor liefhebbers van dividendgroei.

Slechte timing

Zoals ik al eerder heb ondervonden is het moeilijk de markt juist te timen. De aankopen van AHCHY en RIO hebben mij tot nu toe geld gekost. Net als de verkopen van MNR en PTEC minder hebben opgeleverd dan had gekund.

En te veel geld aan de kant

Maar wat mij het meeste geld heeft gekocht, is terugkijkend het geld dat ik niet had belegd. Dat geld is namelijk niet 33% in waarde gestegen maar een procentje of 4 gedaald. De redenen? Hoogtevrees en inflatie. In totaal heb ik op dit moment ruim 11% van m’n totaal vermogen in cash achter de hand.

Overall prestatie Kaskoe sinds de start

Sinds de start van Kaskoe (in maart 2022 vier ik mijn 7e verjaardag) heb ik nu een jaarlijks rendement van ruim 18% geboekt, waarvan 3,5% uit dividendinkomsten.

Dividendrendement en dividendgroei

Het zal duidelijk zijn dat met dergelijke koersstijgingen het dividendrendement in relatieve zin wat achterblijft. Absoluut gezien is het dividendbedrag in 2020 weer op hetzelfde niveau als in 2019. Het deukje van 2020 is daarmee weer ingelopen. Komend jaar verwacht ik dat mijn dividendinkomen met minimaal 4,5% stijgt.

Overige zaken

Uiteraard bestaat deze post niet alleen uit beleggingsresultaat over 2021. Het afgelopen jaar was ook een heel druk jaar. Alhoewel Kaskoe en eega dit jaar maar één keer met vakantie zijn geweest en een paar (semi-)lockdowns ervoor zorgden dat we veel meer in en om huis vertoefden, bleef er soms toch weinig tijd over.

Hobby’s

Deels doordat ik een oude hobby opnieuw heb opgepakt, namelijk fotograferen (en daaraan gelieerd beeldbewerking). En m’n bestaande hobby’s ook al behoorlijk timeconsuming zijn. Maar vooral omdat ik meer tijd dan voorheen besteed aan het coachen van wat ik inmiddels wel kan zeggen de slachtoffers van de pandemie.

Beleggingsresultaat over 2021
Bron: Pixabay

Vrijwilligerswerk

Zoals een aantal van jullie weet, coach ik op vrijwillige basis ondernemers die in de puree zijn geraakt. Het zal je niet verbazen dat na bijna twee Corona-jaren die groep behoorlijk is gegroeid, alle steunmaatregelen van de overheid ten spijt. Inmiddels besteed ik dan ook substantieel meer tijd aan een groter aantal ondernemers die ik coach.

Die coaching loopt uiteen van het begeleiden van het schrijven van een ondernemersplan, het in kaart brengen van de financiële situatie tot het fungeren als klankbord. Soms moeilijk, want je hoort soms behoorlijk wat ellende. Maar gelukkig ook heel dankbaar en lonend om op deze manier wat terug te doen voor mensen die het minder goed hebben en de maatschappij.

Minder posts in 2022

Al met al heeft het mij wel tot het besluit gebracht dat ik mij in 2022 wat minder met m’n blog ga bezighouden. Ik zal wel blijven schrijven, maar minder frequent. Uiteraard zal ik m’n best blijven doen comments en individuele berichten te beantwoorden, dus ga daar vooral mee door 😁.

Tot slot

Dat was hem dan, de laatste post van een enerverend 2021. Ik wens alle lezers een fijne jaarwisseling en een fantastisch maar vooral liefdevol en gezond 2022 toe!

Hoe heb jij het er in 2021 vanaf gebracht?