Benjamin Graham, vader van het waardebeleggen

Benjamin Graham, vader van het waardebeleggen

7 februari 2019 0 Door Kaskoe

De beleggingsstrategie van Kaskoe is een vorm van waardebeleggen, oftewel value investing. De meester der value investing is Warren Buffet. Hij is één van de meest succesvolle beleggers ter wereld en zijn quotes sieren deze blog met een reden. Maar weten jullie van wie de meesterbelegger het beleggen heeft geleerd? Maak kennis met Benjamin Graham, vader van het waardebeleggen en mentor van Warren Buffett.

Wie was Benjamin Graham?

Benjamin Graham was een invloedrijke belegger wiens onderzoek naar de aandelenmarkt de basis legde voor de fundamentele analyse. Tegenwoordig wordt die basis door veel beleggers gebruikt om naar aandelen te kijken. Zijn boek “The Intelligent Investor” uit 1949 geldt als een meesterwerk en een must-read voor iedere waardebelegger. Als waardebelegger probeerde Graham altijd ondergewaardeerde aandelen te kopen.

Intelligent Investor boek
The Intelligent Investor geschreven door Benjamin Graham

Filosofie van Benjamin Graham

De filosofie van Benjamin Graham ging uit van het objectiveren van de echte waarde van bedrijven. Beleggers moeten achter deze waarde komen door het bedrijf te analyseren. Een goede analyse leidt tot een bepaalde prijs voor een bedrijf. En als deze prijs hoger is dan de beurswaarde, kan er sprake zijn van een ondergewaardeerd aandeel. Graham keek naar beleggen als naar het kopen en het bezitten van een stukje van een bedrijf. In zijn visie moet een bedrijf inkomsten hebben, een duidelijke en stabiele cashflow genereren.

Belangrijke factoren die Graham bij zijn analyses gebruikte, waren de volgende: winstgevendheid, groei, en een goede financiële positie. Daarnaast moest er sprake zijn van een ononderbroken dividend, stabiliteit c.q. voorspelbaarheid en een gestaag groeiende aandelenkoers. Voor diegenen die Kaskoe inmiddels volgen is duidelijk dat het gedachtegoed van Benjamin Graham een belangrijke invloed hebben gehad op de beleggingsstrategie van Kaskoe.

Wat hebben we vandaag aan de theorieën van Graham?

Werken de theorieën van Benjamin Graham heden ten dage nog steeds goed? Eén van de kwantitatieve methoden om snel aandelen te selecteren die interessant genoeg zijn om verder te bestuderen is “Grahams Number”. Het Grahams Number wordt gebruikt om snel te bepalen of de waarde van een bedrijf boven of onder de koerswaarde ligt. Het getal gaat ervan uit dat een eerlijke koers-winstverhouding 15 is en een eerlijke prijs-boekverhouding 1,5.

Hoe bereken je Grahams Number?

Grahams Number is de wortel uit de uitkomst van: (22,5 * (winst per aandeel) * (boekwaarde per aandeel)).

Als het Grahams Number hoger is dan de huidige aandelenkoers, is het aandeel ondergewaardeerd en potentieel koopwaardig. Als het Grahams Number lager is dan de huidige aandelenkoers, is het aandeel overgewaardeerd.

Voorbeeld
Als de winst per aandeel € 1,60 bedraagt en de boekwaarde van dat aandeel is € 24,30 dan is Grahams Number de wortel uit (22,5 * 1,60 * 24,30) = € 29,58. Bij een beurskoers van bijvoorbeeld € 27,- zou het aandeel dan koopwaardig zijn, bij een koers van bijvoorbeeld € 35,- zou men moeten verkopen.

Grahams Number voor de AEX-aandelen

Toegepast op de AEX-index is er vandaag slechts een beperkt aantal aandelen dat onder of op Grahams Number handelt. Onderstaand een lijstje van aandelen van bedrijven waarvan de beurswaarde boven de 1 miljard USD ligt en waarvan de aandelenkoers/Grahams Number tussen de 0,2 en de 1 ligt.

Screener Grahams Number. Bron: Gurufocus.com
Screener Grahams Number. Bron: Gurufocus.com

Enerzijds kan je concluderen dat aandelen momenteel best duur zijn. Wat daarnaast goed is om te weten is dat Grahams Number minder goed toepasbaar is op ondernemingen in de financiële sector en in de technologie sector. Als je die uitfiltert, blijven er slechts vier aandelen over die interessant zijn om verder te analyseren, namelijk ArcelorMittal, Aperam, Koninklijke Volker Wessels en Royal Dutch Shell.

Grahams Number tegenwoordig minder bruikbaar

In feite is Grahams Number tegenwoordig minder bruikbaar dan 50 jaar geleden. Dat komt omdat er steeds meer bedrijven komen die minder activa-intensief zijn. Technologiebedrijven zoals Google en Facebook hebben relatief weinig activa. Ze breiden zich niet uit door nieuwe fabrieken te openen voor extra capaciteit, zoals veel bedrijven in de tijd van Graham deden. Hetzelfde geldt voor andere bedrijven die voor uitbreiding van de omzet niet dezelfde hoeveelheid hoeven te groeien met hun activa. Denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola (KO), Apple (AAPL) of Procter & Gamble (PG). Zij groeien primair vooral door meer reclame en consumentenbewustzijn. Coca-Cola zal niet meer frisdrank verkopen door haar capaciteit te verdrievoudigen maar het groeit door naamsbekendheid te vergroten. Dit staat niet op de balans.

Maar de zijn de theorieën van Graham dan waardeloos geworden?

Maar dat betekent niet dat Grahams Number nutteloos is…. In tegendeel. De theorieën van Benjamin Graham herbergen nog steeds erg veel wijsheden voor waardebeleggers als Kaskoe. Mijn beoordelingsmodel evalueert onder meer naar stijgende cash-flow per aandeel, stijgende winst per aandeel, de verhouding tussen bezittingen en schulden en structurele liefst stijgende dividenduitkeringen. Stuk voor stuk criteria die Graham ook toepast. Dus voor mij geldt nog steeds: Benjamin Graham, vader van het waardebeleggen.