Chinese aandelen staan diep in het rood

Chinese aandelen staan diep in het rood

29 juli 2021 5 Door Kaskoe

Mijn (al niet al te florissante start van m’n) Gouden Kalf portfolio heeft de afgelopen weken nieuwe klappen gekregen. Met name de Chinese aandelen staan diep in het rood. Zowel Alibaba, JD.com, Tencent en Anhui Conch Cement aandelen zijn de afgelopen twee weken diep door het putje gegaan.

Chinese aandelen staan diep in het rood

Het koersverlies van de Chinese aandelen loopt inmiddels boven de 12% in minder dan twee weken, terwijl de overige aandelen in de Gouden Kalf portfolio het met gemiddeld 3,5% juist prima doen. Als je kijk naar de laatste 6 maanden is het helemaal shocking: China -30%. Gelukkig trekken Alphabet, Shopify en ons eigen ASML het geheel toch nog in het groen.

Waarom staan de Chinese aandelen diep in het rood?

Met de individuele bedrijven is op zich weinig mis. De fundamentals zijn voor zover ik kan volgen niet wezenlijk veranderd. Wat er echter wel aan het veranderen is, is de wijze waarop de Chinese overheid zich met de bedrijven lijkt te bemoeien.

Op zich is staatsbemoeienis in een land dat wordt geleid door een sterk centraal geleid communistisch regime met kapitalistische trekken niet vreemd. Eerder heeft Kaskoe al eens beschreven dat hij tot zijn stomme verbazing de digitale versie van de strip Fokke en Sukke niet kon raadplegen in China. Maar het lijkt erop dat de staatsbemoeienis de laatste tijd in rap tempo toeneemt.

Staatsbemoeienis leidt tot koersdalingen

Een aantal voorbeelden van de afgelopen maanden.

Beursgang Ant Group

Ken je die mop van de USD 35 miljard omvattende IPO van de Ant Group? Die werd twee dagen voor de beursgang door de Chinese overheid on hold gezet. Later verscheen in de Wall Street Journal een bericht dat Ant de data die het genereert zou moeten hebben delen met de overheid, iets dat Ma niet zou willen. Of het waar is? Geen idee. De koersval van Alibaba, die een substantieel belang in Ant Group heeft, was in ieder geval wel waar.

Chinese aandelen staan diep in het rood
Logo Ant Group

Didi: downloadverbod

Eerder deze maand verordonneerde de Chinese overheid Didi (het Chinese equivalent van Uber) geen nieuwe gebruikers meer toe te laten tot haar platform. Didi, dat nog geen maand publiek ging op de New York Stock Exchange, verloor maar liefst 25%. Het leidde wederom tot een bredere evaluatie door beleggers van de risico’s van beleggen in Chinese aandelen, met nieuwe koersdalingen als gevolg.

Chinese aandelen staan diep in het rood
Logo Didi

Regulering die winst op bijlesactiviteiten verbiedt

En afgelopen week verboden de Chinese autoriteiten bedrijven nog langer om winst te maken met online bijles activiteiten. No big deal denk je dan wellicht, maar de gehele sector omvat 100 miljard USD, waaruit onder andere Alibaba, Tencent en Bytedance een flinke korrel graan meepikten. Opnieuw: veel Chinese aandelen door het putje, rode beurskoersen.

Wat zijn de redenen van deze staatsbemoeienis?

Er gaan allerlei verhalen rond, en tussen die verhalen is het kaf moeilijk van het koren te scheiden.

Gewijzigde machtsverhoudingen

Wat in ieder geval zeker is, is dat de machtsverhoudingen in de wereld aan het veranderen zijn. De invloed van China stijgt, de invloed van de VS en EU daalt. China heeft de VS en de EU steeds minder nodig en daarmee ook haar kapitaal en data.

Slechtere verstandhouding tussen China en de VS

Het is ook een feit dat de verhoudingen tussen VS en China onder Trump zijn verslechterd. Onder Biden lijken de banden op financieel/economisch vlak niet opnieuw aangehaald te worden. Een van de maatregelen die de VS voorbereidt, is het invoeren van strengere regels voor Chinese bedrijven die hun aandelen willen verhandelen op Amerikaanse beurzen. Want het is voor Chinese bedrijven die een listing op een beurs in de VS willen hebben gewoon mogelijk om de zaak te flessen. Zie bijvoorbeeld Luckin Coffee. Maar goed, dat is niet typisch Chinees….

Wraak-theorie

Iets wat ik al minder kan geloven is het verhaal dat China ‘wraak’ zou willen nemen door maatregelen in te voeren waardoor buitenlandse investeerders hun Chinese bezit in waarde zien verminderen. Vervolgens kan de steeds rijkere Chinese middenklasse straks tegen een prikje de aandelen in de Chinese bedrijven overnemen.

Leuke complot-theorie, maar volgens mij werkt dat niet zo. Bovendien zijn Westerse (retail) investeerders met helemaal geen eigenaar van Chinese bedrijven. Wij zijn slechts investeerder van een entiteit op bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden die middels een contract met de Chinese ‘evenknie’ wat economische belangen en andere rechten heeft verkregen, een constructie die bekend staat als VIE. Als China Westerse retailinvesteerders echt een poot uit zou willen draaien, kunnen ze gewoon in één klap al die VIE’s verbieden…

Chinese aandelen staan diep in het rood
Krokodil, alligator of misschien toch een kaaiman? Bron: Kaskoe

Uitstap- of inkoopmoment?

Chinese aandelen staan diep in het rood, is dit nou een uitstap- of een inkoopmoment voor Chinese aandelen?

Tsja, dat is de hamvraag. En het antwoord? Ik heb echt geen enig idee. Want het kan werkelijk alle kanten uitgaan.

Het kan met een sisser aflopen en overwaaien waarna een prima rendement kunt boeken als je nu koopt (of blijft zitten). Als je van deze gedachte bent gecharmeerd, vind je in dit artikel van Barron’s een medestander.

Maar het is ook mogelijk dat de Chinese regulering de facto leidt tot een aanhoudende verkoopgolf. Iets waar bijvoorbeeld Cathie Wood van de ARK investeringsfondsen op speculeert, die zich inmiddels heeft ontdaan van bijna alle Chinese techfondsen.

En Kaskoe? Nogmaals, ik heb echt geen idee. Zo er al een waarheid is en je erachter zou kunnen komen, is die complex en meerledig.

Nieuwe Chinese posities ga ik voorlopig niet meer aan. Maar ik geloof niet dat de waardering van de individuele bedrijven nou zoveel slechter is geworden, zoals ze bij ARK zeggen. Ik denk dat ik maar een paar stop limiet orders ga plaatsen. Als het zaakje weer wat omhoog gaat is dat mooi, ik zit er tenslotte voor de lange termijn in. En als de shit de spreekwoordelijke fan nog harder raakt, voorkomt een stop limit order hopelijk dat ik de beruchte bagholder wordt…

Hoe denk jij over Chinese aandelen?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.