Come back in September?

Come back in September?

21 september 2021 2 Door Kaskoe

Come back in September: Kaskoe is terug van een paar weken vakantie! Na een camper trip door Europa is het weer tijd om aan de slag te gaan. Volgende week ga ik weer min of meer serieus met Kaskoe aan de gang, ik heb inmiddels alweer verschillende ideeën voor onderwerpen. Voor nu even een paar (persoonlijke) reflecties op mijn vakantie, en paralellen trekkend naar m’n FIRE-schap:

If it flies, floats or fucks, rent it

Uiteraard heb ik de camper gehuurd. Remember: if it flies, floats or fucks, rent it. Geldt ook voor dingen waar je in woont niet zijnde je eigen woning.

Mocht je toch in de verleiding raken een camper te kopen waarbij je het idee hebt deze te gaan verhuren? Think again. Verhuur kost je veel tijd dat het gat waar je je geld in hebt gestopt slechts een beetje dempt. We hebben wat horrorverhalen gehoord van onze verhuurder.

De I van FIRE

De camper was autonoom. Dus zonnepanelen, gas en gaan met die banaan. Van alle gemakken voorzien. We konden overal staan zonder in te boeten op comfort. Onafhankelijkheid, I love it!

Een beetje luxe is fijn. Lang bed, voldoende stahoogte, een badkamertje met een douche scherm en een koelkast met vriezertje. Het is niet noodzakelijk, maar wel prettig, zeker voor een langere periode. De parallel naar FIRE: voor mij geldt dat ik liever een paar jaar zou doorwerken in plaats van lean-FIRE o.i.d.

Off the beaten tracks

We hebben een paar geijkte toeristenattracties bezocht, maar zijn af en toe ook van de gebaande pad en afgeweken. En vaak leidde dat tot hele leuke ervaringen. Dit geldt ook op de beurs. Uiteraard kan je alleen kijken naar de bekende namen, maar soms is een relatief onbekend bedrijf veel leuker om te ontdekken.

Beurskoersen geen minuut gemist

Ik heb, geheel tegen mijn gewoonte geen moment naar de beurskoersen gekeken. Sterker, ik heb geen krant gelezen, geen televisie of Netflix gezien en slechts sporadisch wat nieuws gevolgd. Ik heb zelfs twee F1 Grand Prix gemist… Goed om te weten dat ik nog steeds in staat ben m’n potentiële verslavingen in toom te houden.

Come back in September
Bron: Pixabay

Betrekkelijkheid van het leven

Op de laatste dag van onze vakantie werden we helaas geconfronteerd met een onverwachts overlijden van een vriend. Het maakt wederom duidelijk hoe betrekkelijk het leven is. Hoe belangrijk het is ook nu van het leven te genieten en niet alleen te zorgen dat je later goed kunt leven. Het kan voorbij zijn voordat je er erg in hebt.

Come back in September
Bron: Pixabay

Come back in September?

Ohja, en hoe luidt de beurswijsheid ook alweer? Sell in May and go away, but remember to come back in September. Nou, in ieder geval is te zien dat de koersstijging van 6,19% over de periode mei tot september in de eerste drie weken van september een behoorlijke duw omlaag heeft gekregen. Dus in dit specifieke jaar met mijn specifieke portfolio had het gezegde beter Sell in August and come back in October kunnen heten.

Come back in September
Bron: Sharesight

Interessant om te zien dat m’n nieuwe ETF, die ik als een soort benchmark gebruik, het structureel beroerder heeft gedaan, vooral in de periode tot september. Het dividendinkomen was trouwens wel stukken beter.

Overigens: behalve als je in Mauritius belegt, zit er een kern van waarheid in deze beurswijsheid, blijkt uit onderzoek. Maar persoonlijk zou ik m’n beleggingsstrategie hier niet op afstemmen. Het is ook contrair met die andere beurswijsheid: Time in the market beats timing the market.

Hoe waren jouw beleggingsresultaten in de vakantieperiode?