Coronacrisis is een factor van betekenis

Coronacrisis is een factor van betekenis

18 maart 2020 10 Door Kaskoe

Nog maar een week geleden schreef ik dat ik vrij pessimistisch was over de vraag of er sprake was van een beurscorrectie of een bear market. Inmiddels is denk ik duidelijk dat we aan het begin van een periode staan die langer duurt dan een paar maanden. Een periode die bovendien meer impact heeft dan een aantal multinationals die gedurende twee maanden wat leveringsproblemen hebben en iets minder omzet en winst boeken. Waar we corona eerst nog dachten te kunnen beschouwen als ruis, weten we nu: de coronacrisis is een factor van betekenis.

Schrijven over jojo’s of waarderingen?

Tsja, en waar schrijf je dan over, als dividendbelegger die zijn portfolio als een soort van jojo heen en weer ziet gaan? Een jojo die trouwens net wat minder hoog komt dan de vorige keer dat hij omhoog rolde. En daarna wel een stuk lager uitkomt dan de vorige keer, toen je dacht dat hij aan het eind van het touwtje zat. Schrijf je over waarderingen en dividendrendement? Over eventuele koopjes op de bodem? Over dat je moet kopen als het bloed door de straten loopt?

Coronacrisis is een factor van betekenis

Kaskoe maakt even pas op plaats

Alhoewel Kaskoe vasthoudt aan zijn plan, maak ik nu even pas op de plaats. Even de storm uitzitten, beoordelen welke kant de markt op gaat. De impact van alle maatregelen die nu van kracht zijn in de verschillende landen, is groot. De benodigde duur waarop de maatregelen noodzakelijk zijn, is ongewis.

Financiële problemen gaan toenemen

Maar dat veel bedrijven (en daarmee ook mensen) op dit moment financieel in de problemen komen, is een ding wat zeker is. Horeca, sportclubs, toerisme, winkels, de culturele sector, de maakindustrie, zomaar wat sectoren die op dit moment compleet op hun gat liggen. Zo goed als wereldwijd, grote onzekerheid. De coronacrisis is een factor van betekenis, de gevolgen worden groter en groter. Bijna alle aandelen op mijn watchlist zijn inmiddels onder de koers beland die ik als drempelwaarde heb ingesteld. Maar ook voor het MKB en onder ZZP-ers denk ik dat de komende periode lastig wordt. Goed dat de Nederlandse regering adequaat heeft gereageerd met steunmaatregelen.

Belangrijkste overeenkomst tussen bear markets

In ieder geval verkoop ik niet. Het is niet nodig vanuit een paniekreactie te gaan verkopen. Vergeet niet dat het aandelenbezit nog steeds een dividendstroom oplevert. En uiteindelijk vertrouw ik erop dat net als de bear markets in 1987 en 2007 de aandelenkoersen er uiteindelijk weer bovenop komen.

Zoals ik vorige week aangaf: een bear market meemaken hoort erbij als je voor de langere termijn in aandelen zit. En ondanks dat ik er nog slechts twee actief heb meegemaakt (waarvan de laatste ook als investeerder), herinner ik mij een belangrijke overeenkomst tussen deze momenten. Iedere keer roepen mensen dat het nu allemaal anders is, waardoor de paniek groeit en mensen en masse verkopen.

Coronacrisis is een factor van betekenis

Tot slot een interessant interview dat Mad Fientist had met JL Collins, die gezien wordt als één van de grondleggers van de FIRE-beweging. Over de crash die het coronavirus heeft veroorzaakt, en wat beide heren hebben geleerd van vorige crashes. Hun les: don’t sell at the bottom!

Zorg een beetje voor elkaar in deze vreemde tijden!

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.