
Coronacrisis is een factor van betekenis
Nog maar een week geleden schreef ik dat ik vrij pessimistisch was over de vraag of er sprake was van een beurscorrectie of een bear market. Inmiddels is denk ik duidelijk dat we aan het begin van een periode staan die langer duurt dan een paar maanden. Een periode die bovendien meer impact heeft dan een aantal multinationals die gedurende twee maanden wat leveringsproblemen hebben en iets minder omzet en winst boeken. Waar we corona eerst nog dachten te kunnen beschouwen als ruis, weten we nu: de coronacrisis is een factor van betekenis.
Schrijven over jojo’s of waarderingen?
Tsja, en waar schrijf je dan over, als dividendbelegger die zijn portfolio als een soort van jojo heen en weer ziet gaan? Een jojo die trouwens net wat minder hoog komt dan de vorige keer dat hij omhoog rolde. En daarna wel een stuk lager uitkomt dan de vorige keer, toen je dacht dat hij aan het eind van het touwtje zat. Schrijf je over waarderingen en dividendrendement? Over eventuele koopjes op de bodem? Over dat je moet kopen als het bloed door de straten loopt?

Kaskoe maakt even pas op plaats
Alhoewel Kaskoe vasthoudt aan zijn plan, maak ik nu even pas op de plaats. Even de storm uitzitten, beoordelen welke kant de markt op gaat. De impact van alle maatregelen die nu van kracht zijn in de verschillende landen, is groot. De benodigde duur waarop de maatregelen noodzakelijk zijn, is ongewis.

Financiële problemen gaan toenemen
Maar dat veel bedrijven (en daarmee ook mensen) op dit moment financieel in de problemen komen, is een ding wat zeker is. Horeca, sportclubs, toerisme, winkels, de culturele sector, de maakindustrie, zomaar wat sectoren die op dit moment compleet op hun gat liggen. Zo goed als wereldwijd, grote onzekerheid. De coronacrisis is een factor van betekenis, de gevolgen worden groter en groter. Bijna alle aandelen op mijn watchlist zijn inmiddels onder de koers beland die ik als drempelwaarde heb ingesteld. Maar ook voor het MKB en onder ZZP-ers denk ik dat de komende periode lastig wordt. Goed dat de Nederlandse regering adequaat heeft gereageerd met steunmaatregelen.
Belangrijkste overeenkomst tussen bear markets
In ieder geval verkoop ik niet. Het is niet nodig vanuit een paniekreactie te gaan verkopen. Vergeet niet dat het aandelenbezit nog steeds een dividendstroom oplevert. En uiteindelijk vertrouw ik erop dat net als de bear markets in 1987 en 2007 de aandelenkoersen er uiteindelijk weer bovenop komen.
Zoals ik vorige week aangaf: een bear market meemaken hoort erbij als je voor de langere termijn in aandelen zit. En ondanks dat ik er nog slechts twee actief heb meegemaakt (waarvan de laatste ook als investeerder), herinner ik mij een belangrijke overeenkomst tussen deze momenten. Iedere keer roepen mensen dat het nu allemaal anders is, waardoor de paniek groeit en mensen en masse verkopen.

Tot slot een interessant interview dat Mad Fientist had met JL Collins, die gezien wordt als één van de grondleggers van de FIRE-beweging. Over de crash die het coronavirus heeft veroorzaakt, en wat beide heren hebben geleerd van vorige crashes. Hun les: don’t sell at the bottom!
Zorg een beetje voor elkaar in deze vreemde tijden!

Ik heb van de week nog wat bijgekocht en zal dat ook gewoon maandelijkse blijven doen. Ik vind het fijn om te zien dat ik in ieder geval rustig blijf ook al ben ik alle papieren winst kwijt en sta ik in de min.
Steady as she goes Captain!
Ha Mr. Robot, als je in de opbouwfase zit: inderdaad gewoon lekker maandelijks bijkopen. Mits je een buffertje hebt en je het geld langere tijd kunt missen uiteraard.
Ik moet zeggen dat ik niet geheel gerust ben op de dividendstroom. Het is geen verplichting. Bedrijven kunnen voor langere tijd uitbetalingen van dividend verlagen of zelfs geheel opschorten. Daar zit wel een dingetje als je van het dividend moet eten. Bovendien zijn nu dividend percentages zo hoog dat het eigenlijk niet realistisch meer is. Neem bijvoorbeeld Shell, 17 procent.
Hoi Tinus, ik denk dat er zeker bedrijven zullen zijn die niet in staat zijn hun dividend te handhaven. Maar dat heeft niets met het dividendrendement te maken, maar met de mate waarin zij in staat blijken te zijn winst te maken. Ergo hun omzet op peil weten te houden dan wel hun kosten te verlagen of bedrijfsonderdelen te verkopen.
De dividendrendementen zijn nu zo hoog omdat de koersen zo laag staan. Op termijn zullen de koersen zich echt wel weer herstellen voor de meeste bedrijven. Bij een gelijkblijvend dividend zal het dividendrendement vervolgens weer lager worden. Die 17% van shell is een momentopname die voortkomt uit de lage koers. Het zou kunnen dat Shell zijn dividend moet verlagen. Niet vanwege het hoge dividendrendement, maar vanwege het feit dat ze minder winst gaan maken.
Verder denk ik dat we een verschil gaan zien tussen een aantal Amerikaanse aandelen van bedrijven die het handhaven en verhogen van hun dividend als beleid hebben aan de ene kant, en de Europese bedrijven die als beleid hebben om een bepaald percentage van hun winst als dividend beschikbaar te stellen. En de Britse, die daar wat tussenin zitten.
Bij de Amerikaanse aandelen verwacht ik minder dividendverlagingen en -opschortingen. Bij minder winst wordt daar minder geïnvesteerd, ten faveure van het dividend. Bij Europese bedrijven ga je denk ik zien dat de winsten tegen gaan vallen en er bij gelijkblijvende investeringen minder dividend gaat worden uitgekeerd.
Uiteindelijk gaat het bij dividend en dividendgroei net als met koerswaarde om het streven naar een gemiddelde jaarlijkse verhoging, waarbij het over de individuele jaren tegen kan vallen en mee kan vallen. Voor die jaarlijkse tegenvallers moet je dus een buffer creëren, als je van het dividend moet eten.
Kaskoe, dank weer voor je antwoord. Eerlijk gezegd ik zit al jaren op de huidige situatie te wachten. Maar toch ontbreekt nu de durf om echt in te stappen. Ik was ook bewust bezig met de bitcoin toen deze ruim onder de 100 Euro stond (een kennis van mij kocht ze zelfs voor onder de één Euro) en ook hier ben ik niet echt rijk van geworden. Terwijl met de huidige dividend rendementen ik er erg ruim van zou kunnen leven als ik daadwerkelijk instap. En dat terwijl ik al meer dan 35 jaar handel in opties en aandelen. Ik zal er toch werk van maken, maar het zal wel weer op bijbehorende beschermende putopties uitlopen. Wat denk je ervan?
Tsja, ik kan en ga niet aangeven wat jij zou kunnen doen. Alleen jij kent jouw risicobereidheid, financiële situatie, beleggingshorizon etc. Eén ding is zeker: je krijgt nu voor hetzelfde geld meer aandelen dan een maand terug. Wellicht is het een overweging om maandelijks een gedeelte van het geld dat je kunt missen, te investeren. Opties weet ik te weinig van, kan ik niets zinnigs over zeggen.
Goed beschreven mr. Kaskoe. Ik verwacht wel een aantal dividendverlagingen komend jaar, maar dat hangt af van hoe lang deze malaise gaat duren. Het dalen gaat zo hard, dat de vraag is waar de bodem ligt. Vandaag lijkt wel een uitkotsmoment te zijn geweest met bepaalde financials.
In de tussentijd blijf ik rustig zitten, blij te hebben belegd met geld dat we niet op korte termijn nodig hebben.
Thanks. Ja, als je het geld op korte termijn nodig had, ben je mooi in de aap gelogeerd. Ken ook een paar mensen met een beleggingshypotheek die een dezer maanden afloopt. Ben je ook mooi klaar mee, sta je ineens onder water 🙁
Dit is mijn eerste post hier. Ik vind je blog leuk. Wou dat ik onder andere tijden de eerste post had gepost.
Nu on topic. Ik verwacht niet dat bedrijven op korte termijn, lees 3 a 6 maanden, hun dividenduitkeringen zoveel mogelijk zullen handhaven. Daarvoor zullen veel bedrijven op een korte termijn te veel winsten zien mislopen. Ze zullen eerder tijdelijk hoge verliezen draaien. Over de aandelenwaarde. Alhoewel ik bij het begin met beleggen (drie jaar geleden begonnen) al heb ingecalculeerd dat van tijd tot tijd aandelen fors kunnen dalen, is het nu toch even slikken. Beurscrash begint steeds heftige vormen aan te nemen. Tot nu toe lukt me om kalm te blijven en kijk vooral naar nieuwe kansen. Voor op een lange termijn zijn de aandelen weer (zeer) goed geprijsd. Coronavirus gaat vroeg of laat weer op zijn retour en dan kan optimisme weer gaan overheersen. Die virus is best gemeen en doodt bovengemiddeld ouderen en zwakkeren, maar het is ook weer niet zo dat die heel veel (gezonde) mensen het loodje zal leggen.
Alhoewel, wel een kanttekening. Ik vraag me af hoe de economieën van Italië, Griekenland, Spanje, Portugal en in mindere mate ook Frankrijk straks ervoor zullen staan. Gaan die landen misschien alsnog omvallen? Komt er dan een tweede crisis? Of zijn de aandelenprijzen al daarop ingecalculeerd? Of gaat madame Legarde de geldkraan nog meer open draaien? Komt er uiteindelijk toch een hogere of hyperinflatie? Het is allemaal koffiedik kijken.
Ha Gregor, dank voor je compliment!
Uiteindelijk zullen er denk ik best een aantal bedrijven hun dividend kunnen aanhouden. Amerikaanse dividend aristocrats die al meer dan 25 jaar op rij hun dividend hebben laten groeien, hebben in ieder geval tijdens de laatste bear market laten zien dat het kan. En daar zit een flink aantal bedrijven tussen die ook in de crisis van 1987 het dividend hebben weten te verhogen.
Verder is er een aantal sectoren waarvan ik denk dat de dip tijdelijk gaat zijn. Denk aan tech, defensive consumer, health. Voor grondstoffen, cyclisch consumer en financials denk ik dat het langer duurt. Maar dit is pure speculatie.
En ik denk dat de ellende die de zwakkere broeders in Europa gaan veroorzaken, nog niet is ingeprijst….