Crisis of dictatuur, waar kies jij voor?

Crisis of dictatuur, waar kies jij voor?

21 oktober 2020 12 Door Kaskoe

De corona-wappies onder aanvoering van Willem Engel ten spijt, denk ik dat Covid-19 geen complot van de staat tegen de burgers is. En de maatregelen die tegen corona worden genomen, lijken mij al helemaal niet op een dictatuur. Crisis of dictatuur, ik moest daar gisteren aan denken, toen er cijfers over de Chinese economie werden gepubliceerd.

Chinese economie weer in de plus

Daaruit blijkt dat de Chinese economie na een kleine groei in het tweede kwartaal inmiddels weer op stoom is gekomen. Alhoewel de groei met 4,9% in het derde kwartaal iets lager was dan voorspeld, is de krimp van 6,8% van het eerste kwartaal inmiddels volledig hersteld. En dan moet het vierde kwartaal nog komen.

Crisis of dictatuur
China-tafereel. Bron: eigen werk Kaskoe

Terwijl we in de Eurozone dik in de min blijven hangen

Het IMF voorspelt over 2020 voor de Eurozone inmiddels een krimp van 8,3% Dat is andere koek. En dan zitten we in Europa ook nog eens stevig te hannesen met het in bedwang krijgen van de tweede golf. Wat bij mij de gedachte oproept wat ik liever zou hebben, crisis of dictatuur?

Bron: IMF

Crisis of dictatuur, inclusief censuur?

Uiteraard moeten we alle cijfers uit China met een flinke korrel zout nemen. Eén van de kenmerken van een dictatuur is dat de staat de informatie grotendeels controleert. En in China neemt men dat heel letterlijk. Kaskoe kan uit eigen ervaring spreken. Toen ik in 2010 een rondreis door China maakte, bleek de onvolprezen Fokke en Sukke-app op m’n iPhone in China niet te werken. Blijkbaar hadden de heren RGvT iets te vaak een in de ogen van de Chinese machthebbers verkeerde grap gemaakt…

Crisis of dictatuur
China-tafereel. Bron: eigen werk Kaskoe

Corona-malloten

En toch bekruipt mij af en toe de gedachte: “Waar zouden wij op dit moment beter mee af zijn?”. Hier hebben we te maken met een stelletje corona-malloten die allerlei desinformatie de wereld in lopen te slingeren. Waarmee zij mede-veroorzaker zijn van het feit dat Nederland zich bijkans collectief niet aan de corona-maatregelen hield. Als gevolg waarvan wij nu vol in de tweede golf zitten. Terwijl men in China, alle hoon die hen eind december ten deel viel ten spijt, de zaakjes inmiddels volledig onder controle heeft.

Haat-liefde verhouding met de Chinese aanpak

Ook in 2010 merkte ik al dat ik een soort van haat-liefde verhouding begon te ontwikkelen voor de Chinese aanpak. Daar waar wij in Nederland rustig meer dan 40 jaar doen over het doortrekken van een stukje snelweg, pakken ze dat in China heel anders aan. Met verwondering zat ik toen in een comfortabele Chinese kogeltrein, die met een vaart van 250 km/h over een dertig meter hoog tracé raasde, terwijl onder mij Chinese keuterboertjes hun geiten hoedden. In een paar jaar gebouwd. In Nederland onbestaanbaar, in China de gewoonste zaak van de wereld. Dit is één van de redenen waarom ik voor mijn nieuwe Gouden Kalf-fonds ook heel nadrukkelijk kijk naar Chinese ondernemingen.

Crisis of dictatuur
China-tafereel. Bron: eigen werk Kaskoe

Dictatuur voor twee maanden?

Crisis of dictatuur? Houdt mij ten goede: ik zou in iedere dictatuur doodongelukkig worden. Liever een crisis van een paar jaar dan mijn leven lang onderdrukt worden tenzij je bereid bent naar de pijpen te dansen van de machthebbers. Maar: zou het niet mogelijk zijn om ook hier gedurende twee maanden iedereen verplicht op te hokken bij een positieve corona-melding? Iedereen die aperte desinformatie verspreid gedurende twee maanden af te sluiten van social media en een spreekverbod op te leggen? Gewoon tot we die tweede golf onder controle hebben. Tot de gezondheidszorg niet meer overspoeld wordt? En we de economie weer aan het draaien krijgen?

Crisis of dictatuur, welke aanpak heeft jouw voorkeur om uit deze corona-ellende te komen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.