Criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen

Criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen

3 juni 2021 6 Door Kaskoe

Vorige week schreef Kaskoe over de zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen. Eerder gebruikte ik het Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF wel eens als benchmark om de prestaties van mijn eigen Kaskoe dividendgroei-portfolio te duiden. Maar na nadere beschouwing blijkt dit geen handige ETF te zijn voor het bereiken van mijn doelstelling. Dus gaat de zoektocht verder, te starten naar de criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen. Lees hier deel 1 voor de aanleiding.

Criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen

Een goede deugd bij beleggen (of eigenlijk bij heel veel keuzes die je kunt maken in het leven) is dat je eerst criteria vaststelt. Vervolgens kan je de beschikbare opties toetsen aan die criteria om op basis daarvan een beargumenteerde keuze te maken. Het lijkt mij handig om dus eens op een rijtje te zetten aan welke criteria een ETF met groeiaandelen moet voldoen, zou Kaskoe er in willen beleggen.

Criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen
Bron: Pixabay

Belangrijkste criteria

Als ik op een rijtje zet welke criteria voor mij van belang zijn, kom ik tot de volgende hoofdlijnen. De kosten van een ETF moeten laag zijn. Een ETF moet transparant zijn. De ETF moet voldoende spreiding bieden. En de ETF moet voldoende rendement opleveren. Laten we eens inzoomen op de criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen.

Kosten

Iedereen die ervaring heeft met beleggen weet hoe belangrijk het is om te letten op de kosten. Een vergoeding van 1% per jaar voor het aanhouden van een portfolio van EUR 100.000 lijkt misschien peanuts. Maar over een periode van 30 jaar met gemiddeld 6% rendement per jaar, is het verschil tussen 1% of 0,3% aan kosten bijna een ton. Iets met sneeuwbal-effect…

Wat ik zoek in een ETF zijn dus lage kosten. De maatstaf hierin is de TER of de Total Expense Ratio (wat overigens meestal niet de totale kosten weerspiegelt…). De TER van een ETF van dividendgroei-aandelen zou wat mij betreft onder de 0,45% moeten liggen.

Om dividendlekkage te voorkomen is een ETF dat Nederland als domicilie heeft, te prefereren. Alternatief is Ierland. Andere landen betekent meestal dat groter percentage van je dividend weglekt aan bronbelasting.

Tenslotte is de ETF verkrijgbaar bij Nederlandse brokers en voldoet deze aan de eisen die voortkomen uit de PRIIPs en Mifid-2.

Transparantie

Er komen en gaan vele ETF’s. ETF’s worden vaak met veel bombarie gepresenteerd. Maar als ze underperformen worden ze regelmatig de nek omgedraaid. Het is voor mij belangrijk dat een ETF transparant is. Dat wil zeggen dat de aanbieder van de ETF inzicht biedt in de historie van de ETF.

Criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen
Bron: eigen werk, IJsland

Verder moet de ETF gebaseerd zijn op een index waarvan duidelijk is welke richtlijnen en selectiecriteria worden gebruikt.

Tenslotte heb ik een grote voorkeur voor ETF’s die de index fysiek repliceren. Dit in tegenstelling tot synthetische replicatie waarbij de aandelen niet fysiek bij de aanbieder van de ETF in bezit zijn.

Spreiding

Het is voor mij van belang dat een ETF een brede exposure heeft. Dat wil zeggen dat de ETF aandelen bevat die een groot deel van de wereldmarkt representeren. Liever één ETF met een wereldwijde exposure dan verschillende ETF’s die elk een deel van de wereld afdekken. Een ETF moet ook een minimumaantal posities in de portfolio hebben. Ook dit is arbitrair, maar laten we uitgaan van minimaal 80 bedrijven. Tenslotte moet er sprake zijn van een evenwichtige verspreiding over de verschillende sectoren.

Criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen
Bron: Pixabay

In principe geldt dat dit soort criteria bij een passieve ETF worden voorgeschreven door de index die de ETF repliceert.

Rendement

Tenslotte het rendement, daar doen we het uiteindelijk grotendeels voor. Ik stel voor een ETF met dividendgroei-aandelen eigenlijk geen eis aan het dividend uit koersrendement. Dat volgt als het goed is namelijk vanzelf uit de eisen die ik stel aan het dividend.

In de eerste plaats vind ik het belangrijk dat het dividend groei laat zien. Ik verwacht daarbij toch wel een gemiddelde jaarlijkse dividendgroei van minimaal 3%.

Omdat 3% van weinig nog steeds weinig is, stel ik ook eisen aan de hoogte van het dividendrendement. Deze zou wat mij betreft op minimaal 2% moeten liggen.

Tenslotte

Wat Kaskoe betreft zijn dit de belangrijkste criteria van een ETF met dividendgroei-aandelen. Ik ga geen rangordes of percentages aan de criteria hangen of knock-out criteria hanteren. Dat soort selectietrajecten heb ik in mijn voorgaande carrière al voldoende mee te maken gehad 😊

Aan welke criteria zou jouw ETF moeten voldoen?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.