De gevreesde dividend cut

De gevreesde dividend cut

31 maart 2020 10 Door Kaskoe

Waar Kaskoe vorige week meldde z’n eerste dividendverlaging te pakken te hebben, gaat het nu hard. De gevreesde dividend cut lijkt bij een aantal ondernemingen onvermijdelijk. Na Playtech, Next PLC komen vandaag WPP en New Residential Investment met een dividend cut. Of kondigen ze zelfs een opschorting van hun dividend aan.

Bijl die door het dividend klieft

Dividend cuts in de portfolio van Kaskoe

Inmiddels hebben meerdere bedrijven in de portfolio van Kaskoe het dividendbeleid aangepast.

Playtech: dividend geschrapt

Next PLC: uitstel dividend besluit

WPP: dividend geschrapt, staken opkoop programma

NRZ: dividendverlaging

De gevreesde dividend cut

Bedrijven kiezen in onzekerheid voor liquiditeit

Het wordt duidelijk dat voor de meeste bedrijfstakken het corona-virus betekent dat ze minimaal een kwartaal financiële schade lijden. Omdat onbekend is hoe groot de schade gaat uitvallen, kiest men ervoor om de liquiditeit te versterken. Een van de mogelijkheden hiervoor is door minder of geen dividend uit te keren.

Liquiditeit

Aandelen inkoop programma’s worden gestopt

Ook stoppen veel ondernemingen hun aandelen inkoopprogramma. Eerdergenoemde bedrijven zijn daar een voorbeeld van, maar ook Royal Dutch Shell staakt het programma. Het is ergens wel zuur dat ze de afgelopen jaren voor zo’n EUR 25,- aandelen hebben ingekocht. Terwijl ze nu bijna 10 Euro lager staan… Het stopzetten van een aandelen inkoop programma is goed voor de liquiditeit van een onderneming. Maar doordat er minder aandelen worden ingekocht, zal dit vermoedelijk een prijsdrukkend effect op de koers hebben.

Aandeelhoudersvergaderingen worden uitgesteld

Meerdere ondernemingen hebben hun aandeelhoudersvergadering uitgesteld. Traditioneel houden veel Europese en Angelsaksische bedrijven hun AVA in april of mei. Want dan wordt over de resultaten van het voorgaande kalenderjaar gerapporteerd. Meestal wordt er dan ook gestemd over het dividendvoorstel. Door de AVA uit te stellen, creëren bedrijven de mogelijkheid wat tijd te kopen. Er komt meer tijd om een dividendvoorstel ter stemming aan de aandeelhouders voor te leggen.

Nederlandse beursfondsen: ook daar waart de geest van de gevreesde dividend cut rond

Ook onder de Nederlandse beursfondsen regent het dividend aanpassingen. Onderstaand overzicht staat op dividendinfo.nl

De gevreesde dividend cut onder Nederlandse beursfondsen

De lijst met Nederlandse beursfondsen zal ongetwijfeld groeien. Kijk hiervoor op https://dividendinfo.nl/dividend-nieuws

Heeft de gevreesde dividend cut ook al slachtoffers in jouw portfolio gemaakt?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.