De kosten van Covid-19

De kosten van Covid-19

30 september 2020 14 Door Kaskoe

Afgelopen week trok het kabinet de teugels weer aan. Om een tweede intelligente lockdown te voorkomen, is een aantal maatregelen genomen en aangescherpt. De aangescherpte richtlijnen hebben consequenties voor bijna iedereen, zowel financieel als mentaal. Terugkijkend bedacht Kaskoe zich wat de kosten van Covid-19 voor mij eigenlijk zijn.

De kosten van Covid-19

Half maart, vrij snel nadat Nederland in een eerste intelligente lockdown terecht kwam, schreef ik al een artikel over mijn gedachte dat de coronacrisis een factor van betekenis zou worden. Ook heb ik eind maart geschreven over de ravage die was aangericht in mijn portfolio. Dat was direct na de schok op de beurzen wereldwijd, in de tweede helft van maart. En begin augustus publiceerde ik een post over de gevolgen die Covid-19 had voor het dividend en waar je nog steeds dividendverhogingen kunt vinden.

De kosten van Covid-19
Bron: Pixabay

Portfolio bijna weer terug op oude niveau

In financiële zin denk ik dat we kunnen stellen dat de kosten van Covid-19 op persoonlijk niveau (dus in de portemonnee van Kaskoe) behoorlijk meevallen. Daar waar mijn portfolio op 23 maart met bijna 34% gekelderd was, laat deze momenteel nog maar een min van 4,8% zien ten opzichte van het begin van het jaar. En het interessante is, dat het grootste deel van deze min op het conto komt van negatieve wisselkoerseffecten. Het (papieren) verlies van de waarde van de aandelen is -2,85%.

Portfolio Kaskoe year-to-date

Dividendinkomsten

Op het vlak van het dividendinkomen van Kaskoe heb ik eerder een inschatting gemaakt dat deze dit jaar 10% lager uitkomt dan over 2019. Inmiddels zijn we twee maanden verder. Een paar bedrijven waarvan het dividend geschrapt of opgeschort was, hebben inmiddels weer wat dividend mijn kant uit laten komen. New Residential Investment heeft haar dividend alweer twee keer verhoogd. WPP heeft aangekondigd alsnog een lager dividend uit te keren (in plaats van geen dividend). Ook Plus500 verlaagt minder dan aangekondigd. Target Corporation en Texas Instruments hebben een dividendverhoging laten zien. Tenslotte verwacht ik van AXA en Archer-Daniels-Midland nog een dividendverhoging. Al met al schat ik in dat de kosten van Covid-19 op het vlak van de dividendinkomsten beperkt blijft tot min 8%.

Bron: Pixabay

Minder uitgegeven

Al met al vallen de kosten van Covid-19 in financiële zin heel erg mee. Kaskoe hoeft ondanks een 8% lagere cashflow gelukkig geen boterham minder te eten. Sterker, Kaskoe geeft minder geld uit dan vorig jaar. Geen dure buitenlandse vakanties maar een paar weken weg in eigen land. Minder restaurantbezoek. Minder sociale contacten met bijbehorende kosten. Een streep door festivals, theaterbezoek en concerten. Wat mij brengt op de mentale kosten van Covid-19.

Mentale kosten Covid-19

Want na een half jaar op anderhalve meter leven van elkaar, merk ik dat de mentale kosten voor mij zwaarder wegen dan de kosten in financiële zin. Terwijl ook op dat vlak ik niet mag klagen. Kaskoe en zijn vrouw zijn net terug van een vakantie in eigen land. Kaskoe heeft niet te maken met een werkgever die moeilijk doet over thuiswerken en mijn thuiswerkfaciliteiten zijn prima voor elkaar. Ik heb eigen vervoer en hoef niet met een mondkapje op in de trein. We wonen in een dorp met zo weinig inwoners dat er geen rij voor de supermarkt staat. Kaskoe heeft nog nooit zoveel gewandeld en gefietst als de afgelopen maanden, dus bij mij zijn er geen corona-kilo’s te bespeuren. En de symptomen die ik een paar weken terug had, bleken na een coronatest gelukkig geen Covid-19 te zijn.

Vakantie in eigen land

Gebrek aan perspectief en onmacht

Zo bekeken mag ik niet klagen. Het kan ook anders. Ik coach een aantal ondernemers, waarvan de meesten ZZP-ers zijn. En met name bij hen merk ik dat de mentale kosten van Covid-19 hoger zijn dan de financiële kosten. De financiële hulp van de overheid biedt in ieder geval iets van een vangnet. Maar de onzekerheid en het gebrek aan perspectief vreet. De onmacht dat iets waar jij geen invloed op uit kunt oefenen, je zaak kapot maakt. Of je ervan weerhoudt om iets nieuws te starten omdat er geen financiering meer te vinden is.

De kosten van Covid-19
Bron: Libreshot

Kaskoe probeert er het beste van te maken. En te genieten van de dingen in het leven die we nog wel kunnen doen.

Wat doet Covid-19 met jouw mentale gesteldheid?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.