
De kosten van Covid-19
Afgelopen week trok het kabinet de teugels weer aan. Om een tweede intelligente lockdown te voorkomen, is een aantal maatregelen genomen en aangescherpt. De aangescherpte richtlijnen hebben consequenties voor bijna iedereen, zowel financieel als mentaal. Terugkijkend bedacht Kaskoe zich wat de kosten van Covid-19 voor mij eigenlijk zijn.
De kosten van Covid-19
Half maart, vrij snel nadat Nederland in een eerste intelligente lockdown terecht kwam, schreef ik al een artikel over mijn gedachte dat de coronacrisis een factor van betekenis zou worden. Ook heb ik eind maart geschreven over de ravage die was aangericht in mijn portfolio. Dat was direct na de schok op de beurzen wereldwijd, in de tweede helft van maart. En begin augustus publiceerde ik een post over de gevolgen die Covid-19 had voor het dividend en waar je nog steeds dividendverhogingen kunt vinden.

Portfolio bijna weer terug op oude niveau
In financiële zin denk ik dat we kunnen stellen dat de kosten van Covid-19 op persoonlijk niveau (dus in de portemonnee van Kaskoe) behoorlijk meevallen. Daar waar mijn portfolio op 23 maart met bijna 34% gekelderd was, laat deze momenteel nog maar een min van 4,8% zien ten opzichte van het begin van het jaar. En het interessante is, dat het grootste deel van deze min op het conto komt van negatieve wisselkoerseffecten. Het (papieren) verlies van de waarde van de aandelen is -2,85%.

Dividendinkomsten
Op het vlak van het dividendinkomen van Kaskoe heb ik eerder een inschatting gemaakt dat deze dit jaar 10% lager uitkomt dan over 2019. Inmiddels zijn we twee maanden verder. Een paar bedrijven waarvan het dividend geschrapt of opgeschort was, hebben inmiddels weer wat dividend mijn kant uit laten komen. New Residential Investment heeft haar dividend alweer twee keer verhoogd. WPP heeft aangekondigd alsnog een lager dividend uit te keren (in plaats van geen dividend). Ook Plus500 verlaagt minder dan aangekondigd. Target Corporation en Texas Instruments hebben een dividendverhoging laten zien. Tenslotte verwacht ik van AXA en Archer-Daniels-Midland nog een dividendverhoging. Al met al schat ik in dat de kosten van Covid-19 op het vlak van de dividendinkomsten beperkt blijft tot min 8%.

Minder uitgegeven
Al met al vallen de kosten van Covid-19 in financiële zin heel erg mee. Kaskoe hoeft ondanks een 8% lagere cashflow gelukkig geen boterham minder te eten. Sterker, Kaskoe geeft minder geld uit dan vorig jaar. Geen dure buitenlandse vakanties maar een paar weken weg in eigen land. Minder restaurantbezoek. Minder sociale contacten met bijbehorende kosten. Een streep door festivals, theaterbezoek en concerten. Wat mij brengt op de mentale kosten van Covid-19.
Mentale kosten Covid-19
Want na een half jaar op anderhalve meter leven van elkaar, merk ik dat de mentale kosten voor mij zwaarder wegen dan de kosten in financiële zin. Terwijl ook op dat vlak ik niet mag klagen. Kaskoe en zijn vrouw zijn net terug van een vakantie in eigen land. Kaskoe heeft niet te maken met een werkgever die moeilijk doet over thuiswerken en mijn thuiswerkfaciliteiten zijn prima voor elkaar. Ik heb eigen vervoer en hoef niet met een mondkapje op in de trein. We wonen in een dorp met zo weinig inwoners dat er geen rij voor de supermarkt staat. Kaskoe heeft nog nooit zoveel gewandeld en gefietst als de afgelopen maanden, dus bij mij zijn er geen corona-kilo’s te bespeuren. En de symptomen die ik een paar weken terug had, bleken na een coronatest gelukkig geen Covid-19 te zijn.

Gebrek aan perspectief en onmacht
Zo bekeken mag ik niet klagen. Het kan ook anders. Ik coach een aantal ondernemers, waarvan de meesten ZZP-ers zijn. En met name bij hen merk ik dat de mentale kosten van Covid-19 hoger zijn dan de financiële kosten. De financiële hulp van de overheid biedt in ieder geval iets van een vangnet. Maar de onzekerheid en het gebrek aan perspectief vreet. De onmacht dat iets waar jij geen invloed op uit kunt oefenen, je zaak kapot maakt. Of je ervan weerhoudt om iets nieuws te starten omdat er geen financiering meer te vinden is.

Kaskoe probeert er het beste van te maken. En te genieten van de dingen in het leven die we nog wel kunnen doen.
Wat doet Covid-19 met jouw mentale gesteldheid?

Inderdaad ook veel minder uitgegeven en ik was al een halve kluizenaar dus sociaal weinig te lijden. Onze klanten hebben alleen maar geplust dus qua werk genoeg uren te draaien en geen mensen hoeven laten gaan.
Nadeel is dat ik een volle werkweek moet maken en iedereen op de buurt volledige verbouwingen doet en zich op vol volume emotioneel ontlaadt op partner en kind en wij eersterangs mee mogen genieten.
Gooi daar de tanggeneratie issues in van (schoon)ouders met kwalen (grote K) en een scholier die tegen de muren opvliegt bovenop, ik loop een tikje op mn tandvlees, maar het kon zéker slechter dus ik tel mn zegeningen.
Vrees dat je tandvlees nog wat verder getest wordt de komende tijd 🙂
Ik ben bang dat we van mening verschillen. Uw blog noemt u ‘De kosten van Covid-19’.
Feitelijk heeft u het niet over de kosten, maar over de directe effecten op uw persoonlijke situatie. Prima. En ook prima dat deze beperkt blijven en draagbaar. Maar met de kosten van Covid-19 heeft het allemaal niets te maken.
Ik leef in Curaçao en voor die gemeenschap zijn de kosten ondraagbaar groot. Ze hebben het zelf nog niet in de gaten, doch mijns inziens zijn ze economisch terug geworpen tot de tijd voor Shell hier een raffinaderij vestigde, dat is geloof ik 1910. Dus meer dan 100 jaar terug.
Ik heb altijd geleerd dat je geen uitgaven mag doen die je niet kan betalen. Op dit moment doen aan de macht zijnde minkukels niet anders.
Ik weet niet wat de wereld aan het doen is, maar het lijkt me onmogelijk om de wereldeconomie 6 maanden ‘on hold’ te zetten zonder schade.
Wat wel knap is dat de Eerste Wereld er magnifiek in slaagt de nare effecten te verplaatsen naar de Derde Wereld. De dooien die daar straks bij bosjes vallen komen tenminste niet zichtbaar in het 20:00 uur journaal.
Overigens wil ik met u nog wel een weddenschap aan. Ik voorspel dat uw dividend inkomsten volgend jaar op 30-09 gemeten met veel meer dan 5% zullen dalen t.o.v. 2020. Daar zet ik een tegoedbon op van 50 euro, te besteden bij Bol.com. Of wat u beter schikt.
PS, Wat betreft ‘kosten’.
a/ Mag ik u eraan herinneren dat Nederland inmiddels 100 miljard extra heeft uitgegeven.
b/ dat iedereen het uiteraard heeft over directe kosten. Wat de verliezen zijn als we gewoon door hadden kunnen draaien door zoals.gebruikelijk de natuur zijn werk te laten doen hoor ik nooit iemand.
Hoi Hans, wellicht dat de titel de lading niet helemaal dekt, het gaat inderdaad over de persoonlijke ongemakken. Waar we het in ieder geval wel over eens zijn is dat de werkelijke schade grotendeels bij de minder bedeelden terecht komt en dat de mensen met vermogen de dans (in financiële zin) behoorlijk weten te ontspringen. De weddenschap ga ik niet aan, om de simpele reden dat ook ik inschat dat de kans van een daling van 5% of meer best reëel is. Mocht je in de tussentijd toch willen lezen, dan is wellicht dit boek interessant om eens ter hand te nemen. Ook ik knipper regelmatig met m’n ogen als ik wordt geconfronteerd met verschillen tussen wat ik vroeger heb geleerd en wat zich heden ten dage afspeelt. Maar kennis kan verouderen en inzichten kunnen achterhaald raken. Disclaimer: het boek staat ook op mijn leeslijst, maar ben er nog niet aan begonnen.
Dank. Gaan we doen.
(Pluralis majestatus want zo voel ik me ook).
👍
Mijn portfolio is nog niet heel lekker hersteld, mede dankzij Shell en een paar andere aandelen.
Mentaal gezien heb ik 1 belangrijke les geleerd: de interactie met mijn collega’s staat op nr 1 in mijn werk. Alleen thuiszitten achter een scherm is niets voor mij. Dan wordt ik sjachrijnig en na een paar weken mentaal afgebrand. Om mentaal gezond te blijven ga ik vooral veel sporten. Dus ook voor mij geen coronakilo’s 🙂
2020 is een jaar dat we maar zo snel mogelijk moeten vergeten. Behalve als 2021 ook nog een verrassing in petto heeft, maar dat hoop ik echt niet.
Mentaal trekt dit jaar een zware wissel op mij. En met de beleggingen ben ik net zoals jij nog niet op het niveau van 1 januari. En ik ben bang dat er, net zoals de tweede golf, ook nog wel een tweede dip komt.
Schrale troost dat je niet de enige bent op wie het mentaal een zware wissel trekt. Het is wel bijzonder leerzaam, het heeft bij mij wel weer scherper gesteld welke prioriteiten het belangrijkst zijn. Wat dat betreft zal ik 2020 niet snel vergeten.
Voor mijn gevoel begint het middel zo langzamerhand ook erger te worden dan de kwaal. Samen met mijn vrouw ga ik zoveel mogelijk de deur uit, maar niet om te socializen met vrienden. Ik had het in mijn werkende carierre nooit gedacht, maar het op kantoor zitten met collega `s mis ik ook steeds meer. Je mist de vrijheid en dat knaagt toch aan je. Het knaagt aan heel veel mensen. We vechten samen tegen corona, maar het gevoel van eenzaamheid was waarschijnlijk nooit zo groot.
Verbazing over kantoor en collega’s missen overkwam mij toen ik stopte met werken en begin te investeren. Dat gemis is voor mij een belangrijke drijfveer geweest om ondernemers te gaan coachen via een vrijwilligersorganisatie. Ook daar ligt het persoonlijke contact nu nagenoeg stil. Maar vanwege mijn eerdere ervaring wist ik gelukkig wel hoe daarmee om te gaan. Maar het gevoel dat je niet vrijelijk kunt socializen werkt vervreemdend.
Ik begon een tijdje geleden zelfs de zombificerende kantoortuin te missen…
Lijkt me een prima instelling zo Kaskoe! 🙂
Thanks, Mr. Robot 👍 Als jij je nickname ook buiten het financiële vlak eer aan doet, heb jij als een van de weinigen waarschijnlijk geen last van mentale hick-ups 😁