De zin en onzin van beursanalisten

De zin en onzin van beursanalisten

18 augustus 2021 8 Door Kaskoe

Sinds mijn portfolio bij Lynx is overgezet naar de Ierse vestiging van Interactive Brokers, krijg ik meerdere keren per week een mailtje met wijzigingen in de mening van analisten. Ook krijg ik bijna dagelijks via Seeking Alpha mailtjes met een samenvatting van de cijfers van de bedrijven die zich in mijn portfolio bevinden. Wat is de zin en onzin van beursanalisten?

De zin en onzin van beursanalisten

Een voorbeeldje van gewijzigde meningen van analisten. In onderstaand voorbeeld van Interactive Brokers zie je dat er klaarblijkelijk 16 analisten een koopadvies voor Alibaba geven, en dat dit er een minder is dan gisteren. En voor Shopify gaven 15 analisten aan dit aandeel aan te houden, nu is het er een minder.

De zin en onzin van beursanalisten
Bron: Interactive Brokers / Kaskoe

Verkopen analisten nooit?

Ik snap hier niet zo gek veel van. Sowieso valt mij op dat beursanalisten slechts zelden aangeven dat een aandeel underperformt. Of dat ze een aandeel voorzien van een verkoopadvies. En als er een analist van een aankoopadvies afstapt, dan zou dat toch moeten veranderen in een hold- of een verkoopadvies? Kortom, ik kan erg weinig met dit soort ratings van analisten.

Preken voor eigen parochie?

Ik verdenk ze ervan dat ze vooral voor eigen parochie preken en hun eigen posities of de posities van gelieerde financiële instellingen of wellicht zelfs cliënten omhoog praten. Gewoon lekker veel positief nieuws over bedrijf XYZ de wereld in brengen, om vervolgens rustig achterover te zitten om te zien dat de koers van aandeel XYZ weer een paar procentjes stijgt. Of andersom, in opdracht van een shortseller de koers van een aandeel omlaag praten door een kritisch rapport over een bedrijf uit te brengen.

Motley Fool

Het duidelijkste voorbeeld hiervan, zijn de koersbewegingen die zichtbaar zijn zodra een partij als Motley Fool met een koopadvies komt. Motley Fool is een populair platform waar particuliere beleggers zich kunnen abonneren op verschillende nieuwsbrieven, waaronder Stock Advisor.

De zin en onzin van beursanalisten
Bron: Nieuwsbrief Motley Fool

Over het algemeen vind ik de beleggingsfilosofie van Motley Fool wel houtsnijden (lange beleggingshorizon, buy-and-hold, zorgen voor spreiding, voldoende posities in je portfolio opnemen, vroeg beginnen, je niet te veel laten leiden door de luimen van de markt). De analyses van de bedrijven die zij adviseren vind ik echter over het algemeen nogal mager. En wat er gebeurt met de koers rond het moment dat zo’n advies uitkomt, ronduit lachwekkend.

Zie onderstaand het koersverloop van het aandeel Paycom Software op het moment dat Motley Fool haar abonnees bovenstaand koopadvies stuurde. Dit is slechts één voorbeeld, er zijn er legio, met soms sprongen van 10 procent omhoog. Maar eerlijk is eerlijk, ook wel eens met een klein dipje.

De zin en onzin van beursanalisten
Bron: Google Finance

Overigens: de koers van het aandeel Paycom Software staat nu op ruim USD 462, dus dit was geen slecht koopadvies.

Welke rol speelt Motley Fool?

Kaskoe is niet zo van de complottheorieën, waarvan er veel rond schijnen te gaan over Motley Fool. Ik was nieuwsgierig naar de inhoud en heb een tijd geleden met een flinke korting een betaald abonnement genomen op Stock Advisor van Motley Fool. Het heeft mij geholpen bij het nadenken over de criteria voor het opnemen van aandelen in mijn Gouden Kalf-portfolio.

Maar ik ga er niet mee door. De self-fulfilling prophecy die Motley Fool op korte termijn met haar koopadviezen teweegbrengt is te groot. De koerssprongen rondom de aandelen die zij adviseren, zijn te fors. Het reflecteert onvoldoende de prestaties van het onderliggende bedrijf. En ik heb moeite te geloven dat deze manier van handelen door Motley Fool geen onderdeel van hun werkelijke verdienmodel is.

Fundamenteel te hoge verwachtingen van de markt

Wat je tegelijkertijd ook krijgt, is dat de markt haar verwachtingen fundamenteel te hoog stelt. Analisten proberen voorafgaand aan de presentatie van de cijfers door beursgenoteerde bedrijven te voorspellen wat de bandbreedte van de winst gaat zijn. Het bedrijf zelf doet dat meestal ook, door bij de toelichting over de cijfers de verwachting voor het volgende kwartaal of jaar weer te geven.

En het gekke is dan, dat als een bedrijf haar eigen verwachtingen overtreft, toch de koers met 3,4% naar beneden kan gaan, zoals in onderstaand bericht dat ik vanochtend in m’n mail aantrof. Wie is er dan gek? Het bedrijf of de markt, aangevoerd door over elkaar heen buitelende analisten? Om nog maar te zwijgen over de wijzigingen van koersdoelen die sommige analisten geven na een dergelijke presentatie.

Bron: Seeking Alpha

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen

Wat betreft de zin en onzin van beursanalisten: niet alle analisten verkopen onzin of hebben baat bij een koerswijziging. Er zijn analisten die uitstekende analyses maken en die ruim voordat de markt of zelfs de accountants van een bedrijf weten wat er speelt, de vinger op de zere plek leggen. Dat laten cases als Imtech en Wirecard wel zien. Voor de rest schaar ik de mening van analisten vooral onder ruis.

Wat is jouw mening over beursanalisten?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.