Dividend van AT&T in gevaar door de overname van Discovery?

Dividend van AT&T in gevaar door de overname van Discovery?

19 mei 2021 8 Door Kaskoe

Afgelopen maandag maakte AT&T bekend Discovery over te willen nemen. Met de overname van Discovery probeert AT&T haar positie in de streaming markt verder te versterken. Hiertoe wordt Discovery samen met het eerder door AT&T overgenomen Warner Media omgevormd tot een nieuwe onderneming. De vraag is hoe deze overname gaat worden betaald. Is het dividend van AT&T in gevaar door de overname van Discovery?

Logo Discovery+

Dividend van AT&T in gevaar

AT&T Inc. (NYSE:T) is een Amerikaans telecombedrijf. Het is de grootste provider van lokale, lange-afstands- en mobiele telefoondiensten in de Verenigde Staten. En het is ook een bedrijf dat bij vele dividendbeleggers in de portfolio zit. Enerzijds vanwege haar lange staat van dienst als Dividend Aristocrat dat al 36 jaar achtereenvolgend ieder jaar een dividendverhoging doorvoerde. Anderzijds vanwege het feit dat dit dividend de laatste jaren een behoorlijk hoog dividendrendement kende van gemiddeld meer dan 6%. Maar aan dat dividend track record komt binnenkort zeer waarschijnlijk een einde.

Kaskoe heeft geen positie in AT&T

Kaskoe zelf heeft AT&T niet in zijn dividendgroeiportfolio. Ik vond de dividendgroei te laag, de schuldpositie te hoog en de afname van de winst te fors. Ook heb ik twijfels bij de mate waarin een moloch als AT&T in staat is zichzelf vanuit haar ‘oude’ markt als telefonie opnieuw uit te vinden en te komen tot de uitdager van Netflix. Want dat is wat zij probeert, met de overname van DirectTV in 2015, Warner Media in 2016 en nu Discovery in 2021. Ik geloof wel in de streaming markt en heb mede daarom wel een positie in Walt Disney.

Dividend van AT&T in gevaar
Logo AT&T

AT&T als mediabedrijf

Ontegenzeggelijk maken de media-activiteiten een steeds groter deel uit van de omzet en winst. Maar een omzet van USD 8,5 miljard op de activiteiten van Warner Media in het eerste kwartaal van 2021 is nog steeds maar een schijntje van de USD 28,1 miljard die AT&T aan telecommunicatie-omzet binnen harkt. En als je naar ebitda kijkt over dezelfde periode, ligt de verhouding nog schever: USD 2,1 miljard over de media-activiteiten versus USD 11,4 uit telecom. Al met al gaat het dus nog niet heel erg hard met de Netflix-aspiraties van AT&T.

Hoge schuldenberg

Wat wel hard oploopt is de schuldenberg van AT&T. Dat is logisch. Want overnames als die van Warner Media kosten geld. Om te kunnen concurreren met Netflix zal je moeten investeren. En de overname van Discovery de druk op de balans van AT&T verder doen toenemen. En ondertussen moet er ook in de telecom-divisie geïnvesteerd worden, want dat 5G-netwerk is ook daar in de VS nodig.

Dividend van AT&T in gevaar
Schuldpositie AT&T. Bron: Simply Wallst

Wat zegt AT&T over haar dividendbeleid?

Een stijgende schuldenlast in combinatie met een dalende winst (en zelfs verlies in het laatste boekjaar) is meestal geen goed nieuws voor dividendliefhebbers. De vraag is hoe veilig het dividend van AT&T is. Daarvoor moeten we kijken naar de wijze waarop de deal wordt gefinancierd en naar de aanwijzingen die AT&T zelf geeft over het dividendbeleid.

Nieuw streamingbedrijf met veel eigen content

De overname betreft net als de overname van Monmouth Real Estate Trust een aandelentransactie. Er wordt een nieuw streamingbedrijf opgericht (een spin-off). AT&T verkoopt bezittingen die voorheen onder Warner Media vielen aan de nieuwe organisatie en de nieuwe organisatie fuseert met Discovery. In ruil voor de verkoop ontvangt AT&T 71% van de aandelen. De aandeelhouders van Discovery ontvangen 29% van de aandelen in de nieuwe onderneming. De nieuwe organisatie heeft zowel flink wat content als de infrastructuur om het thuis op de buis te brengen.

Dividend van AT&T in gevaar
Bron: website AT&T

Kaskoe verwacht een grote dividendverlaging

Voor wat betreft het dividend is AT&T wat mij betreft niet heel erg concreet. In het persbericht dat zij zelf uit heeft gebracht, staat het volgende over het dividendbeleid:

Attractive dividend – resized to account for the distribution of WarnerMedia to AT&T shareholders. After close and subject to AT&T Board approval, AT&T expects an annual dividend payout ratio of 40% to 43% on anticipated free cash flow of $20 billion plus.

Bron: AT&T investors relations

Wat dit precies betekent is onduidelijk. Maar als we een beetje gaan rekenen, verwacht ik een dividendverlaging van minimaal 43%. Want een payout-ratio van 43% (hoe toevallig…) over een free cashflow van 20 miljard leidt tot een beschikbaar dividend van USD 8,6 miljard. Er zijn 7,14 miljard aandelen AT&T in omloop. Wat zou betekenen dat er USD 1,20 dividend per aandeel wordt uitgekeerd. In vergelijking met de huidige USD 2,09 is dat een verlaging van zo’n 43%.

En de nieuwe organisatie, waarvan je als aandeelhouder AT&T ook voor een deel eigenaar bent? Dikke kans dat die voorlopig geen dividend uitkeert.

Conclusie

Is het dividend van AT&T in gevaar door de overname van Discovery? Het antwoord is een volmondig “ja”. Is AT&T daarmee een slechte investering geworden? Dat kan je op basis hiervan niet zeggen. Voor de dividendbelegger denk ik wel. Maar wellicht is het onderbrengen van de media-activiteiten in een nieuw bedrijf dat zich volledig focust op streaming wel goed voor de aandeelhouder die zich op de lange termijn op groei richt. Daar durf ik geen voorspelling over te doen. De markt is wat dat betreft ook onzeker, gezien de ontwikkeling van de aandelenkoersen van AT&T en Discovery en die van concurrenten als Netflix en Walt Disney.

Wat denk jij van de fusie tussen AT&T en Discovery?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.