Dividendbelasting, welk percentage wordt ingehouden?

Dividendbelasting, welk percentage wordt ingehouden?

29 september 2021 4 Door Kaskoe

Dividendbelasting, het blijft een lastig onderwerp. Ik heb er al meermaals over geschreven. In de post over Rio Tinto ging ik zelf ook vrolijk de bietenbrug op. In mijn afweging op welke beurs aandelen Rio Tinto te kopen maakte ik de foutieve veronderstelling dat de beurs waar het aandeel te kopen, tevens bepalend is voor de in te houden bronbelasting op dividend.

Gecorrigeerd via m’n eigen comments

Kaskoe was een beetje dom. Gelukkig werd ik er in de comments op geattendeerd. En in feite wist ik het ook wel. In mijn portfolio zitten immers meerdere voorbeelden.

Dividendbelasting
Bron: Pixabay

Voorbeelden te over

Zo is daar Medtronic plc, waarvan ik de aandelen heb gekocht op de New York Stock Exchange in US-dollars. Maar omdat Medtronics een Iers bedrijf is, betaal je 20% bronbelasting op het dividend.

Ook in de medische sector, maar met een hoofdkantoor in Denemarken: Novo Nordisk SA. Ik heb de aandelen net als Medtronic plc als ADR op de New York Stock Exchange gekocht. Over het dividend wordt het Deense percentage van 27% ingehouden.

Dan m’n topper in de semiconductor-industrie, Taiwan Semiconductor Manufacturing uit, ehh, Taiwan. Ook hier een voorbeeld van een ADR die je op de New York Stock Exchange koopt maar waar het Taiwanese dividendbelastingregime voor geldt. Sinds september 2017 is dat voor dividend dat wordt uitgekeerd aan non-residents 21%.

Dividendbelasting
Bron: Pixabay

Dividendbelasting: zelfs brokers vinden het soms lastig

En de meest exotische: aandelen Plus500, gekocht op de London Stock Exchange in Britse ponden. Het dividend ontvang je daarentegen in US-dollars. Waar een vrolijke 25% dividendbelasting over wordt ingehouden, omdat het hoofdkantoor in Israël staat. Deze combinatie is niet alleen een grote ellende voor het zelf bijhouden van het rendement op je beleggingen. Ook brokers blijken deze combi soms maar met moeite goed uit te kunnen voeren. Ik heb al meermaals dividend van Plus500 gekregen zonder dat er dividendbelasting werd ingehouden. Helaas werd dit later wel altijd achteraf gecorrigeerd…

Verhuizing van hoofdkantoor

Ook aandeelhouders van Unilever NV hebben het als het goed is gemerkt. Per eind 2020 is de verhuizing van het hoofdkantoor naar Groot-Brittannië afgerond. Dat ging gepaard met het verdwijnen van de Brits-Nederlandse structuur van het bedrijf. Aandeelhouders van Unilever NV (“Nederlandse aandelen”) kregen voor ieder aandeel een aandeel Unilever plc (“Britse aandelen”).

Dividendbelasting
Bron: Pixabay

Het leuke voor de aandeelhouder is dat sindsdien over het dividend van Unilever geen dividendbelasting meer wordt ingehouden. Immers, de Britse belasting op dividend is 0%. Overigens zit er ook wel een nadeeltje aan de verhuizing. In de eerste plaats ontvangt de Nederlandse staat minder belasting. En ik denk dat je nu ook stamp duty moet betalen als je nieuwe aandelen Unilever wilt kopen. Alhoewel dat waarschijnlijk niet geldt als je aandelen Unilever plc op de Amsterdamse beurs koopt, denk ik.

Wat bepaalt het percentage ingehouden dividendbelasting?

Conclusie: de statutaire vestiging van het hoofdkantoor van het bedrijf waarvan je aandelen in bezit hebt, bepaalt het percentage bronbelasting dat over het dividend wordt ingehouden. Dus op het dividend van m’n aandelen van het Britse bedrijf Rio Tinto, wordt 0% dividendbelasting ingehouden. Niet meer vergeten, Kaskoe!

Welke domme fouten op beleggingsvlak zou jij willen delen?