Dividendgroeistrategie en Covid

Dividendgroeistrategie en Covid

3 augustus 2021 2 Door Kaskoe

Als aanhanger van de dividendgroeistrategie was 2020 een lastig jaar. Precies een jaar geleden schreef ik daar dit artikel over. Samenvattend: waar in 2020 het koersverlies van ruim 30% uiteindelijk werd omgebogen in een koerswinst van 7% op jaarbasis, leken de dividendinkomsten met ruim 10% te gaan dalen.

Dividendgroeistrategie en Covid

Uiteindelijk viel die daling van mijn dividendinkomsten trouwens heel erg mee. De ruim 10% daling zoals die zich in augustus 2020 liet voorspellen, resulteerde uiteindelijk in een daling van slechts een kleine 3%. Het leek mij interessant om nu, een jaar later, eens te analyseren wat de stand van zaken is. Is de combinatie van een dividendgroeistrategie en Covid wel houdbaar?

Prognose van dividendinkomsten

Om mijn dividendinkomsten te monitoren maak ik gebruik van een sheet. Voorafgaand prognosticeer ik per positie de dividendinkomsten op maandbasis. Ik gebruik deze prognose om te controleren of mijn brokers de dividendtransacties correct uitvoeren. Maar ik geef ook met kleurcodes aan of het dividend stijgt (groen), gelijk blijft (geel) of daalt (oranje). En voor aandelen waarvan het dividend geheel stopt, heb ik de kleur rood gereserveerd.

Dividendgroeistrategie en Covid
Voorbeeld dividendmonitoring. Bron: Kaskoe

Van de 40 posities die Kaskoe destijds in de dividendgroei-portfolio had, stonden er in 2020 maar liefst 11 op oranje of rood. Interessant om eens te kijken wat op dit moment, augustus 2021, de situatie is.

Dividendstoppers

Eerst maar eens kijken naar de dividendstoppers. In de loop van 2020 kondigden de volgende bedrijven in mijn portfolio een dividendstop aan: Next PLC, Playtech PLC, Walt Disney Co, en WPP PLC. Of het toeval is of drie van de vier stoppers Brits zijn, weet ik niet. Bij Next, Playtech en WPP was de dividendcut volledig Covid-gerelateerd. Bij Disney heeft het (deels) te maken met extra investeringen in haar streamingdienst Disney+. Van deze vier hebben Next en WPP haar dividenduitkeringen inmiddels hervat, maar nog wel op een lager niveau dan voor 2020.

Dividenddalers en -stagneerders

Dan de dividenddalers in 2020. De volgende aandelen gingen gepaard met een dividenddaling:

 • Bayer AG
 • Bayerische Motoren Werke AG
 • Compagnie Plastic Omnium SE
 • CVS Health Corp
 • Axa SA
 • Monmouth R.E. Inv. Corp.
 • New Residential Investment Corp
 • Plus500 Ltd
 • Royal Dutch Shell Plc
 • Henkel AG & Co KGaA
 • WPP PLC
Dividendgroeistrategie en Covid
Bron: Pixabay

Uiteindelijk bracht dit het aantal dividenddalers, -stagneerders en -stoppers over 2020 op 13 stuks.

Van dividenddaler naar dividendgroeier

Van de dividenddalers hebben inmiddels alleen de eerste vier haar dividend nog niet verhoogd. Met andere woorden: van de 13 posities die in 2020 en 2021 haar dividend stop hebben gezet of verlaagden, hebben twee aandelen haar dividend op hetzelfde niveau gehouden en in zeven gevallen zelfs alweer verhoogd.

Dividendgroeistrategie en Covid
Bron: Pixabay

Overgrote merendeel laat dividend groeien

En hoe zit het dan met die overige 27 posities in Kaskoe’s dividendgroeiportfolio? Van die 27 bedrijven hebben er 23 hun dividend tijdens de coronacrisis laten stijgen, zowel in 2020 als in 2021. En wat is de overeenkomst van deze 23 bedrijven? Bijna allen Amerikaans (behalve Nov Nordisk, Unilever en Taiwan Semiconductors) en bijna allen betalen ze hun dividend per kwartaal uit (behalve Novo Nordisk). En de winnaar: T. Rowe Price die op een dividend van USD 4,32 doodleuk een supplemental dividenduitkering van USD 3,00 heeft uitgekeerd in juli, dus dan gaat het hard.

https://pixabay.com/users/skitterphoto-324082/
Klik op de sheet of link voor de Google Sheet

Dividendgroeistrategie en Covid: conclusie

Van de 40 posities in mijn dividendgroeiportfolio, zijn in totaal 30 bedrijven er gedurende de Covid-jaren 2020 of 2021 in geslaagd hun dividend te laten groeien. 8 hebben hun dividend laten dalen of stagneren, het merendeel daarvan is Covid-gerelateerd. En 2 bedrijven hebben hun dividend geschrapt. Op basis van mijn geprognotiseerde dividendinkomsten van 2021 verwacht ik dit jaar op basis van het netto dividend een dividendgroei te realiseren van ruim 8,5%. Mijn conclusie: een dividendgroeistrategie en Covid gaan prima samen.

Hoe is het dividend in jouw portfolio Covid doorgekomen?