Doelstelling en strategie van Kaskoe

Doelstelling en strategie van Kaskoe

28 mei 2018 0 Door Kaskoe

Kaskoe heeft een heel duidelijke doelstelling en strategie. Voordat ik ben begonnen met het investeren met Kaskoe heb ik al wat ervaring opgedaan met beleggen.

Maar het ontbrak Kaskoe aan een doelstelling en strategie

Alhoewel, beleggen of investeren is niet het juiste woord. Maar ik had onbedoeld al ervaring opgedaan met speculeren. Ik had geen plan, geen doelstelling (behalve een klapper maken). Ik had geen investeringsstrategie maar was aan het gokken. En daar heb ik leergeld voor betaald. Toen ben ik met Kaskoe. En heb ik mijzelf doelstellingen en een bijbehorende investeringsstrategie opgelegd.

Doelstelling en strategie

Mijn belangrijkste doelstelling is dat ik mijzelf in een inkomen wil voorzien. Er moet cashflow uit mijn investeringen komen. Vandaar de naam: Kaskoe. Er is een aantal manieren om cashflow te genereren uit investeringen. Ik heb gekozen om met Kaskoe te investeren in dividendaandelen. Andere mogelijkheden zijn het beleggen in periodiek uitkerende beleggingsfondsen. Of het investeren in vastgoed om dat te gaan verhuren.

Beleggingsfondsen vind ik saai en kost rendement. Van vastgoed heb ik onvoldoende verstand. Vastgoed is minder liquide. Mr. Kaskoe is bovendien niet in de wieg gelegd als klusjesman. Dus een deel van het rendement gaat dan weg lekken naar klusjesmannen en onderhoudsbedrijven.

Kaskoe wil tegen redelijke prijzen belangen nemen in grote, betrouwbare en sterke beursgenoteerde ondernemingen. Deze ondernemingen moeten  een historie hebben van winst- en dividendgroei. Dit moet leiden tot:

  • een groeiende inkomstenstroom uit dividend die inflatiebestendig is
  • een jaarlijks rendement op geïnvesteerd vermogen van 6%

Kaskoe heeft een horizon van zo’n 50 jaar. Vanwege deze lange horizon kies ik er voor om niet te spreiden over de verschillende asset-klasses. Maar kies ik er voor om volledig in aandelen te gaan. Idealiter worden er geen aandelen verkocht om cashflow te genereren. Kaskoe hanteert dus een zogenaamde buy-and-hold-strategie. Uiteraard weet ik niet hoe oud ik ga worden. Wel weet ik wel dat Kaskoe tegen het eind van zijn leven niet zonder cashflow wil zitten. Naar gelang de tijd vordert kan ik er voor kiezen toch in andere asset-klasses zoals obligaties te gaan zitten.

Beleggingscriteria

Kaskoe belegt in beursgenoteerde ondernemingen met een minimale beurswaarde van $1000 miljoen. Ze moeten bovendien in voldoende mate voldoen aan een aantal andere criteria. Naast beurswaarde betreft dit een stabiele winstgroei en een meerjarig stijgend dividendrendement. Daarnaast een stijgende winst per aandeel, financieel sterk en een redelijke waardering. Deze criteria heb ik vastgelegd in een model. Voorafgaand aan een investeringsbeslissing wordt een aandeel geëvalueerd conform dit model. Kaskoe zal op een later moment wat meer inzicht geven in het model met de beleggingscriteria.

doelstelling en strategie

Sectorverdeling

De totale beleggingsportfolio van Kaskoe zal uiteindelijk tussen de 40 en 50 individuele posities omvatten. Daarbij bedraagt de investering per fonds gemiddeld 3% van het totaal vermogen. De verdeling van de posities over de diverse sectoren ziet er als volgt uit:

SectorenPercentage
Basic Materials2.5%
Communication Services2.5%
Utilities2.5%
Industrials5.0%
Real Estate7.5%
Energy10.0%
Consumer Cyclical12.5%
Financial Services12.5%
Consumer Defensive15.0%
Healthcare15.0%
Technology15.0%

De verdeling is natuurlijk enigszins arbitrair. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat er niet te eenzijdig wordt belegd in een paar sectoren. Ook heb ik er bewust voor gekozen om meer in de wat defensievere sectoren te gaan zitten.

Landen en valuta

De meeste bedrijven die voldoen aan de criteria zitten in de VS. Daarom zal 2/3 van de portfolio uit dollar-genoteerde aandelen bestaan. Het overige gedeelte bestaat voor 2/3 uit Euro-genoteerde aandelen. Het restant gaat bestaan uit aandelen genoteerd in Britse ponden. Kaskoe spreekt geen Japans, Chinees of Russisch en kan daarom onvoldoende het financiële nieuws in die werelddelen volgen.

Biljet van een Amerikaanse dollar in zwart-wit

Alhoewel er sprake is van een buy-and-hold-strategie kunnen posities worden afgebouwd. Dit kan het geval zijn als er omstandigheden zijn waardoor de positie niet meer voldoet aan de criteria. Bijvoorbeeld wanneer het dividend gevaar loopt. Iedere positie wordt minimaal jaarlijks heroverwogen. Indien er sprake is van een oververtegenwoordiging van een fonds, sector of valuta wordt er geherbalanceerd.