Dubieus investeringsvoorstel, hoe herken je dit?

Dubieus investeringsvoorstel, hoe herken je dit?

5 november 2020 5 Door Kaskoe

Kaskoe verkiest een bestaan in de luwte. De belangrijkste reden daarvan is een reden die veel wordt genoemd door mensen die financieel onafhankelijk zijn. En trouwens ook door mensen die financieel onafhankelijk willen worden. De reden: zodra dat feit publiek bekend is, krijg je te maken met mensen die om wat voor manier ook uit zijn op je geld. Omdat Kaskoe onder zijn echte naam op een ‘professioneel’ social medium staat vermeld, krijg ik met enige regelmaat ongevraagd verzoeken toegestuurd. En het merendeel daarvan kan je op z’n best beschouwen als een dubieus investeringsvoorstel

Dubieus investeringsvoorstel

Zo kreeg ik afgelopen maand een dubieus investeringsvoorstel van een niet nader te noemen horlogemerk (ik misgun hen geen zaken, dus ik noem het merk niet). Voor de lezers die niet goed weten hoe dit werkt, een korte schets. Je krijgt een kort mailtje van een serieus ogende partij waarin gesproken wordt over een investeringsmogelijkheid. Je kunt meer informatie krijgen door je interesse te tonen en je aan te melden. Vervolgens krijg je een investors pitch deck toegestuurd. Dit is een flitsende PowerPointpresentatie van 18 slides die duidelijk moet maken hoe hoog de bomen de hemel in gaan groeien. In het geval van dit specifieke horlogemerk een rendement van bijna 200% in drie jaar tijd.

Dubieus investeringsvoorstel
Bron: Pixabay

Over de streep trekken

In zo’n investors pitch deck en de bijbehorende mail staan nog een boel andere zaken die als doel hebben om potentiële geldschieters over de streep te trekken. Zo krijg je de mogelijkheid tot een meet-and-greet met het management. Je krijgt een ‘gratis’ horloge vanaf een bepaald investeringsniveau. En als je er een beetje op let, zie je dat er allerlei toeters en bellen worden toegepast om je direct te laten beslissen op basis van je impulsieve brein.

Brein
Bron: Pixabay

Wat staat er niet in het investors pitch deck?

In veel gevallen is het verstandig je af te vragen welke informatie je niet wordt verstrekt. En waarom dat zo is. In dit specifieke geval verbaasde ik mij erover dat er eigenlijk niets werd verteld over de wijze waarop het management die bomen de grote hoogte in de hemel doen wilden laten groeien. Normaliter zou je een goed verhaal verwachten als de toekomstige omzet het verloop van een hockeystick laat zien. Maar het blijft bij redelijk algemene verwoordingen. Er is geld nodig voor de omslag van fysiek naar online en het creëren van een members-gevoel. Wat mij betreft onvoldoende motivatie voor het langskomen van de omzet-joker.

Concurrentie

Er staat weinig over de concurrentie in. Het bedrijf richt zich op een luxe-niche op betaalbaar niveau voor jonge tot middelbare mannen. Zeg maar 25% onder Rolex maar dan tegen 10% van de kosten. De concurrentieanalyse noemt alleen de “Rolex-categorie” en de “Swatch-categorie” en dan twee mainstream merken. Maar alleen het noemen van de merken is natuurlijk geen concurrentie-analyse. En volgens mij is de grootste concurrent in dit segment de Apple Watch.

Dubieus investeringsvoorstel
Bron: Pixabay

Financiële stand van zaken verstopt

Wat mij ook verwondert is dat er slechts een heel basaal tabelletje met financiële gegevens in het voorstel staat. Het geeft geen inzicht in de herkomst van omzet, kosten en resultaat. Ook staat er geen balans of prognose in. Uiteindelijk, na enig zoeken, trof ik op de downloadpagina een link met héééél kleine lettertjes aan, wat verwijst naar ‘legal documentation’. Uiteraard verplicht, ook al is er geen sprake van AFM-toezicht. Maar ik vraag mij serieus af hoeveel potentiële investeerders deze link hebben gevonden.

In deze documentatie staan wat meer financiële gegevens en een basale balans. Kort gezegd: het bedrijf heeft een zeer hoog negatief eigen vermogen. Feitelijk leg je dus deels geld in om de voorgaande investeringen te financieren. En er is sprake van een negatieve omzet- en winstontwikkeling. Er was volgens de PowerPoint weliswaar sprake van een operationele winst in 2019, maar de werkelijke winst tot 1 mei 2020 was negatief. Mijn voorzichtige constatering: eerdere financiering heeft niet geleidt tot groei.

Nog een aantal andere zaken die opvallen

 • Geen AFM-toezicht (maar dat hoeft niet persé slecht te zijn).
 • Substantiële kosten om deel te mogen nemen, zeker voor lagere bedragen.
 • De aandelen zijn niet genoteerd aan een beurs waar publiek verhandeld wordt. In het beste geval is er dus sprake van een notering op een beurs zonder handel, of ben je overgeleverd aan de coulance van de uitgevende partij als je uit wilt stappen.

Kaskoe stapt niet in

Ik zeg niet dat ieder voorstel per definitie een dubieus investeringsvoorstel is. Wat mij betreft geldt dat voor het voorstel van dit horlogemerk wel. Voor mij is het niet geschikt. Het kan best zijn dat Kaskoe gek is, want er is inmiddels ruim 60% van het gewenste bedrag opgehaald. Hoe dan ook: het is goed om ieder voorstel op z’n minst kritisch te beschouwen. Hoe goed het er ook uit lijkt te zien en hoe verleidelijk een onderneming of merk zich ook presenteert.

Algemene zaken waar je altijd op moet letten bij dit soort voorstellen

 • Waarom wil men geld ophalen, wat wil men met de investering gaan doen?
 • Hoe realistisch zijn de (financiële) verwachtingen? Wees kritisch op hockeysticks of omzet-jokers.
 • Wat staat er niet in de tekst of data en waarom niet?
 • Hoe risicovol is de investering en past dit in jouw risico-bereidheid?
 • Is er sprake van toezicht en waar bestaat dit uit?
 • Wat zijn de kosten?
 • Wat is de looptijd van de investering? Wat gebeurt er daarna en wat zijn de consequenties als je eerder zou willen stoppen?
 • In het geval van aandelen of certificaten: hoe staat het met de verhandelbaarheid?
 • Waarom zou jij je geld specifiek in dit voorstel willen steken, wat zijn de alternatieven?
Dubieus investeringsvoorstel
Bron: Pixabay

Hoe dubieus of goed een voorstel ook is, je leert er altijd wat van

Als ik zo kritisch ben, waarom lees ik ze dan wel (af en toe)? Dat is eigenlijk heel simpel: door ze te bekijken leer je er weer meer over. Je leert beter het kaf van het koren te scheiden. En het helpt mij bijvoorbeeld ook bij het omschrijven van mijn alternatieve beleggingsstrategie waar ik achter de schermen mee bezig ben. Vandaar dat ik ook niet overweeg om mijzelf te verwijderen van het bewuste social medium, dat overigens qua niveau hard op weg een Facebook-kloon te worden, maar dat terzijde…

Een niet dubieus investeringsvoorstel van Kaskoe

Dan op mijn beurt een niet dubieus investeringsvoorstel voor mensen die financieel onafhankelijk zijn of willen worden. Neem een abonnement op FiscAlert. Het staat boordevol tips over geldzaken. En het heeft een vaste rubriek met de naam ‘Op de deurmat’, waarin iedere keer vijf investeringsvoorstellen beoordeeld worden (dit horlogemerk komt er trouwens niet in voor). Zeer lezenswaardig, evenals de rest van de content. En heel sympathiek: je bepaalt zelf hoeveel je betaalt voor je abonnement. Ten overvloede, dit is geen affiliative link, daar doet Kaskoe niet aan.

Heeft men jou onlangs nog geld uit de zak willen kloppen?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.