Europese dividend aristocraat verdwenen

Europese dividend aristocraat verdwenen

7 augustus 2019 5 Door Kaskoe

Kaskoe belegt graag in dividendaandelen en heeft een voorkeur voor dividendgroeiers. Een tot de verbeelding levende groep van dergelijke aandelen zijn de Dividend Aristocrats. Kaskoe heeft daar al eens eerder een post aan gewijd. Ter herinnering: dividend aristocraten zijn ondernemingen die ten minste 25 jaar achtereenvolgens hun dividend jaarlijks hebben verhoogd.

Dividend Aristocrats zijn overwegend Amerikaans

De bekende lijst met Dividend Aristocrats bevat alleen Amerikaanse aandelen. En in het kader van risicospreiding vindt Kaskoe het belangrijk om ook aandelen uit andere werelddelen in zijn portfolio te hebben. Zo heb ik ook aandelen die noteren in Euro’s en Britse Ponden in mijn portfolio.

Waar is die Europese dividend aristocraat?

Zoals collega-blogger Groeigeld eerder al eens opmerkte, zijn er veel minder Europese dividend aristocraten dan Amerikaanse. De redenen hiervoor zijn mij niet bekend, maar ik denk dat het onder meer te maken heeft met het feit dat de sociale zekerheid in Europa beter geregeld is dan in de VS. Hierdoor zijn in de VS meer mensen voor een groter deel aangewezen op alternatieve bronnen van inkomsten na hun pensioen. En één van die bronnen bestaat uit dividend. Maar tot zover mijn speculaties…

R.I.P.: Europese dividend aristocraat verdwenen

Terug naar het onderwerp: er zijn relatief weinig Europese dividend aristocraten. En sinds half juli is er weer eentje minder. Want wat is er gebeurt? Het Britse RPC Group PLC is overgenomen door het Amerikaanse Berry Global Inc. RPC Group PLC was onderdeel van de portfolio van Kaskoe en keerde sinds 1993 een jaarlijks groeiend dividend uit. Met een jaarlijkse dividendgroei van 16,3% over de afgelopen 10 jaar was het een zeer interessant dividendaandeel. Met recht een dividend aristocraat.

Schets van RPC Group

RPC Group ontwerpt en produceert kunststof verpakkingen en producten. Het kent twee business units, Packaging en Non-packaging. De business unit Packaging bedient de markten food, non-food, persoonlijke verzorging, drank en gezondheidszorg. Non-Packaging houdt zich bezig met het ontwerp en de fabricage van matrijzen, kunststofproducten en technische componenten voor verschillende markten. RPC Group werd opgericht in 1991 en is gevestigd in Rushden, UK. De laatst gerapporteerde omzet (uit het gebroken boekjaar 2017-2018) bedroeg grofweg 3.748 miljoen GBP met een bijbehorend resultaat voor belastingen van 316,6 miljoen GBP. Het dividend liep in de periode 2013/14 tot en met 2017/18 op van 11,9 pence per aandeel tot 28,0 pence per aandeel.

Producten RPC
Deel van het productenpallet van RPC Group

Koersdaling

Helaas bleek de investeerdershand van Kaskoe achteraf gezien niet het beste aankoopmoment te hebben gehad. De aankoop van aandelen RPC Group rond half december lag op een prijs van 8,65 GBP. De waardering was destijds met een koerswinst verhouding van 16,9 niet bizar hoog. Weliswaar waren de hoogste toppen van de koers al achter de rug. Maar de koers is de maanden daaropvolgend afgegleden naar 6,37 GBP.

Europese dividend aristocraat verdwenen

Fundamentele cijfers van RPC Group zijn goed

De redenen van deze koersdaling lagen vooral in de onzekerheden rond het gebruik van plastics in de EU en in de gevolgen van de Brexit. De onderliggende bedrijfsprestaties van RPC Group gaven geen aanleiding tot twijfels bij Kaskoe. In mijn optiek blijven verpakkingen nodig maar moeten we ze vooral milieuvriendelijker en afbreekbaar maken. Een discussie over het verbieden van plastic rietjes en tasjes doen op de langere termijn niets af aan het bestaansrecht van een bedrijf als RPC Group. De Brexit zal vast wel een beetje pijn doen, maar RPC opereert, produceert en verkoopt wereldwijd, dus op de langere termijn zie ik daar ook weinig problemen.

Overnamebod door Berry Global

Klaarblijkelijk vond Berry Global al dat dividend ook wel interessant. En de koersdaling van bijna 25% in de periode tussen oktober 2017 en maart 2018 en een sterk gedaalde pond hielp ook mee om een overname haalbaar te maken. Dus op 8 maart maakte Berry Global bekend dat zij alle aandelen van RPC Group wilden kopen voor 7,93 GBP per aandeel in cash. Nauwelijks hoger dan de prijs op dat moment van 7,84 GBP. En helaas voor Kaskoe kwam er geen overnamegevecht op gang, ondanks dat daarvoor de private equiteers van Apollo Global al een bod had gedaan.

Overname van RPC Group voltooid

Afgelopen maand is de overname voltooid en heeft Kaskoe 7,93 GBP per aandeel gekregen voor z’n aandelen RPC Group. Berry Global is ongetwijfeld best een interessant bedrijf. Maar helaas keren zij geen dividend uit. En passen zij dus niet in de beleggingsstrategie van Kaskoe. Er is dus helaas een Europese dividend aristocraat verdwenen. Sowieso is het feit dat een bedrijf wordt overgenomen natuurlijk geen enkel criteria dat het overnemende bedrijf een interessante belegging is, maar dat terzijde. Je raakt toch nieuwsgierig en bekijkt de fundamentele gegevens van zo’n bedrijf even.

Europese dividend aristocraat verdwenen

Dividend RPC Group over 2018-2019

Het tijdstip van de overname heeft nog een vervelende consequentie voor Kaskoe. RPC Group hanteert een gebroken boekjaar en keerde twee keer per jaar dividend uit. Een interim dividend in januari en een finaal dividend in augustus. De verhouding tussen het interim dividend en het finale dividend ligt meestal zo rond de 25-30%. Dus halverwege het lopende boekjaar wordt 25% van het totaal te verwachten dividend uitgekeerd en na het sluiten van de boeken wordt op basis van het definitieve resultaat het finale dividend uitgekeerd. Het finale dividend werd door RPC Group altijd in augustus uitgekeerd. En je kunt het al raden, dat is dus gezellig ‘ingepikt’ door de Amerikanen van Berry Global…

Bijl die door het dividend klieft

Er is dus niet alleen een Europese dividend aristocraat verdwenen, er is mij ook driekwart van het geprognotiseerde dividend over 2019 door de neus geboord. Alhoewel: als dat dividend alsnog wel zou zijn uitgekeerd aan de aandeelhouders van RPC Group, was het overnamebod van Berry verlaagd met het uitgekeerde dividend. Linksom of rechtsom had dit niets uitgemaakt.

Rendement RPC Group op Kaskoe

Uiteindelijk heeft de investering in RPC group voor Kaskoe niet goed gerendeerd. Zoals eerder beschreven bestaat het potentiële rendement op aandelen uit drie elementen: de koerswijziging, het dividend en eventuele valutaverschillen. Over de aandelen RPC Group bedroegen deze waarden respectievelijk -5,93%, 2,64% en -1,07%. Uiteindelijk bedroeg het jaarlijkse rendement over de periode dat Kaskoe de aandelen RPC Group in bezit had -4,73% en ben ik een som Britse ponden rijker.

Op zoek naar nieuwe Europese dividend aristocraat

En nu? Nu heeft Kaskoe onverwachts een extra hoeveelheid cash beschikbaar. En is er een Europese dividend aristocraat verdwenen. En ben ik nog steeds op zoek naar interessante Europese of Britse dividend aristocraten in die kleiner geworden vijver. Ken jij interessante Europese of Britse aandelen die de kenmerken van een dividend aristocraat hebben? Of moeten we het idee van Europese dividend aristocraten loslaten en uitwijken naar een ETF als SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.