Fearless Girl en genderdiversiteit in de boardroom

Fearless Girl en genderdiversiteit in de boardroom

3 maart 2021 2 Door Kaskoe

Inmiddels bijna twee jaar geleden heb ik mij voorgenomen iedere week iets te publiceren op Kaskoe. En tot nu toe gaat dat goed en heb ik weinig problemen om inspiratie op te doen. Ik lees redelijk veel financieel en niet-financieel nieuws en kom dan meestal voldoende ideeën tegen die als input kunnen dienen. Soms spot on, en soms, zoals deze week wat buiten de gebaande paden, zoals over Fearless Girl en (gender)diversiteit.

Arturo Di Modica

De aanleiding was een treurig nieuwsbericht. Arturo Di Modica is twee weken terug overleden. Nu zal de gemiddelde Kaskoe-lezer Arturo Di Modica niet kennen. Maar hij is de beeldhouwer van de bronzen sculptuur van de aanvallende stier die op de headerfoto van Kaskoe staat.

Charging Bull

Di Modica plaatste Charging Bull in december 1989 ’s nachts, zonder toestemming, voor het beursgebouw op Wall Street. Het 3200 kilo wegende beeld werd vervolgens verwijderd. Maar na protest werd het beeld uiteindelijk op Bowling Green bij Broadway geplaatst, waar het nog altijd staat. Daar trekt het naar verluidt net zoveel bezoekers als het Empire State Building.

Fearless Girl
Bron: Flickr

Kritiek op agressie of symbool voor kracht?

De lezingen waar de aanvallende stier symbool voor staat, verschillen enigszins. Het beeld zou voor de NYSE zijn geplaatst als kritiek op de agressie van beurshandelaren. Maar er wordt ook gesuggereerd dat het symbool staat voor de kracht die het Amerikaanse volk heeft getoond na de beurscrash van 1987.

Fearless Girl

Interessant wetenswaardigheidje is trouwens dat Fearless Girl, die ook op de headerfoto staat, Charging Bull niet meer in de ogen kan kijken. Fearless Girl had als doel een discussie te starten over het belang van genderdiversiteit in de top van het bedrijfsleven.

Fearless Girl
Bron: Pixabay

Zij werd in 2017 op de dag voor Internationale Vrouwendag tegenover Charging Bull geplaatst. Maar na protest van ondermeer Di Modica werd Fearless Girl in november 2018 verplaatst.

Reclamestunt of daadwerkelijk commitment?

De initiatiefnemer van Fearless Girl was State Street, een uitgever van ETF’s, reden waarom het ook wel als een reclamestunt werd gezien. State Street heeft destijds een ETF (met de ticker SHE) samengesteld die investeert in Amerikaanse bedrijven die blijk geven van een grote genderdiversiteit binnen haar (pun intended…) topmanagement ten opzichte van andere bedrijven.

Ietwat cynisch is wel dat uit een onderzoek van Morningstar bleek dat State Street’s in aandeelhoudersvergaderingen in slechts 19% van de gevallen voor een gender-gerelateerd voorstel stemde. In ruim de helft van de voorstellen stemde State Street tegen of onthielden ze zich van stemming.

Diversiteit in de boardroom

Komende maandag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. En de vierde verjaardag van Fearless Girl. Nu heeft Kaskoe niet direct heel veel met Internationale Vrouwendag. Maar ik ben wel voorstander van een grotere mate van diversiteit in de boardrooms. Tenzij je oud en Japans bent, is er inmiddels voldoende bewijs voorhanden dat (gender)diversiteit in de top van organisaties de performance positief beïnvloedt. En ook ik merkte in mijn vorig leven dat diversiteit in teams vaak beter werken dan uniforme teams van haantjes of apen op de spreekwoordelijke rots.

Financiële performance SHE

Hoe zit het met de financiële performance van het Fearless Girl fonds?

Bron: Kaskoe

De financiële performance van SHE is op het eerste gezicht een fractie beter dan die van Kaskoe’s dividendgroei-portfolio. Maar als je corrigeert voor de kosten van 0,20% en de ingehouden bronbelasting (ik houd mijn dividend netto bij) wint Kaskoe het toch net van de genderdiverse ETF. Dat zal dan wel weer het mannetje in mij zijn, dat ik het toch leuk vind om te winnen…

Let jij bij je beleggingen op diversiteit?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.