Fraude bij Wirecard leidt tot extreme koersval

Fraude bij Wirecard leidt tot extreme koersval

21 juni 2020 3 Door Kaskoe

Een aantal jaren geleden heeft Kaskoe behoorlijk wat geld verloren met de Imtech-boekhoudfraude. Ik moest daar weer even aan denken toen ik afgelopen week het nieuws over de (mogelijke) fraude bij Wirecard las. Waar er bij Imtech orders misten en de situatie veel rooskleuriger werd voorgeschoteld aan beleggers, missen er bij Wirecard wat contanten. Er is 1,9 miljard (!) Euro zoek!

Fraude bij Wirecard?

Afgelopen donderdag zou Wirecard haar jaarcijfers publiceren. Het ging daarbij, voor de goede orde, over de jaarcijfers van 2019. Deze cijfers waren dus al aan de late kant, na ettelijke vertragingen. In de tussentijd werden de geruchten dat er onregelmatigheden of zelfs fraude bij Wirecard plaats had gevonden, steeds sterker.

In april 2020 publiceerde KPMG in een vernietigend rapport een weinig rooskleurig beeld over de staat van de boekhouding en een gebrek aan transparantie bij Wirecard. Er werd geen rechtstreeks bewijs gevonden van substantiële fraude of financiële manipulatie. Maar tegelijkertijd schreef KPMG in haar rapport dat zij niet kon vaststellen of de omzet van een aantal specifieke Wirecard onderdelen over de periode 2016 tot 2018 bestond en of de hoogte ervan correct was.

En donderdag gebeurde het dan: Wirecard moest melden dat de jaarrekening over 2019 wederom vertraagd was. Wirecards accountant (Ernst & Young) twijfelt over het bestaan van 1,9 miljard aan cash, reden om geen goedkeurende verklaring over de jaarrekening 2019 af te geven. Er zou geen bewijs zijn dat dit bedrag op de rekening van twee Filipijnse banken stond. Sterker: beide banken ontkenden iedere relatie met Wirecard.

Het gevolg laat zich raden: de beurskoers van Wirecard implodeerde op 17 juni van EUR 104,50 naar 39,90 om de volgende dag nog eens verder te zakken naar EUR 25,82. Bammmm, ruim 75% van de koers af in twee etmalen…

Fraude bij Wirecard
Koersverloop Wirecard. Bron: Gurufocus

Wat doet Wirecard?

Laten we eerst eens kijken wat Wirecard voor bedrijf is. Wirecard AG is een payment provider. Zij zijn een rechtstreekse concurrent van ons eigen Adyen. Wirecard biedt een digitaal platform aan voor financiële transacties. Het is een technologiebedrijf dat outsourcing en white label-oplossingen voor elektronische betalingen biedt. Het bedrijf is actief in drie segmenten: betalingsverwerking en risicobeheer, acquisitie en uitgifte en callcenter- en communicatiediensten.

Wirecard is opgericht in 1999 en Duitslands grootste en succesvolste fintech-onderneming. Ze zijn sinds 2001 hard gegroeid, met name door middel van een agressieve overnamestrategie. Er werken zo’n 5700 medewerkers en tot voor kort bedroeg de beurswaarde zo’n EUR 13 miljard. Wirecard maakt onderdeel uit van de DAX30. Bepaalt geen kleine onderneming. En een beurslieveling van Duitse beleggers. In mei was Wirecard het meest verhandelde aandeel onder de Duitse en Oostenrijkse klanten van DeGiro.

Fraude bij Wirecard

Misschien beleg jij direct of indirect ook wel in Wirecard. Het aandeel is namelijk opgenomen in veel indexfondsen en ETF’s. Wirecard maakt bijvoorbeeld voor 0,03% onderdeel uit van het Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund, waar beleggers bij Meesman bijvoorbeeld automatisch in zitten.

Kaskoe-analyse Wirecard

Kaskoe kende Wirecard al wel, maar het aandeel heeft nooit bij mij op de radar gestaan als potentiële kandidaat voor mijn portfolio. Het de laatste jaren met een koerswinst-verhouding boven de 40 behoorlijk aan de prijs. En met een dividendrendement van 0,15% past het niet in mijn beleggingsstrategie, ondanks dat de jaarlijkse dividendgroei over de laatste 5 jaar gemiddeld boven de 10% ligt.

Voor het idee heb ik het aandeel even door mij Kaskoe-analysemodel gehaald. En, niet heel verwonderlijk, komt het aandeel er met een goed score vanaf. Niet geheel verwonderlijk, want de waardering is vanwege de koersimplosie ineens erg vriendelijk. En de verschillende metrics (omzet per aandeel, winst per aandeel, vrije kasstroom per aandeel, dividendgroei en payout-ratio) hebben zich over de afgelopen jaren zeer goed ontwikkeld.

Fraude bij Wirecard
Kaskoe analyse Wirecard

Maar: het jaar 2019 ontbreekt in mij analyse. Simpelweg omdat de jaarrekening over 2019 niet is goedgekeurd en er dus geen cijfers zijn gepubliceerd. Ook komt de missende 1,9 miljard Euro niet tot uitdrukking in mijn model. Dat laat maar weer eens zien dat je nooit blind op basis van een model moet handelen, en altijd nader onderzoek moet doen naar een aandeel als de metrics er goed uitzien.

Van anonieme blogger tot KPMG-rapport

Het eerste verhaal over mogelijke onregelmatigheden bij Wirecard werd in 2008 gepost door een anonieme bijdrage op Wallstreet Online, een forum over Duitse aandelen. Vervolgens ontwikkelt zich een verbijsterend verhaal.

De essentie van de post was dat de jaar- en kwartaalrekeningen niet transparant waren, dat er verschillende dubieuze overnames zijn verricht, er sprake was van een dermate hoge winstontwikkeling  dat dit eigenlijk niet mogelijk was en dat er continu vreemd vermogen werd opgehaald terwijl er meer dan voldoende eigen vermogen in cash aanwezig was.

De post is in de loop der tijd gecensureerd. De oorspronkelijke auteur is zelfs ondervraagd door de politie. Wirecard sleepte iedereen die negatief over het bedrijf berichtte voor de rechter. Tegelijkertijd boekten ze fantastische resultaten. Vanaf 2015 publiceerde Dan McCrum op FT Alphaville een hele serie goed doorwrochte artikelen over Wirecard met als titel ‘House of Wirecard’. Ook in deze artikelen werd een aantal opmerkelijke zaken goed gedocumenteerd over het voetlicht gebracht.

Desalniettemin werden er klaarblijkelijk geen kritische vragen gesteld door de accountants van Wirecard en de Bafin, de Duitse toezichthouder. Sterker: de Bafin verdacht Dan McCrum van marktmanipulatie in plaats van dat ze een onderzoek naar Wirecard opstarten…  Maar de geruchten bleven rondzingen. Uiteindelijk huurde de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Wirecard in 2019 KPMG om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de verschillende beschuldigingen, met als doel om Wirecard vrij te pleiten. Wat in april 2020 resulteerde in het al genoemde vernietigende rapport.

Afgelopen week zijn COO Jan Marsalek en topman Markus Braun respectievelijk geschorst en afgetreden. De laatste schijnt een groot deel van zijn aandelen Wirecard te moeten verkopen omdat zijn belang van 7% als onderpand gold voor een lening waarmee hij aandelen Wirecard had gekocht. Hoe ironisch…

Investeren in vallend mes of wegblijven?

Soms zijn koersdalingen wat overdreven en bieden ze een mooi instapmoment. Maar of dat bij Wirecard ook de situatie is, is sterk te betwijfelen. Je zou kunnen denken dat het verdampen van de beurswaarde met bijna EUR 10 miljard een wat overdreven reactie is als er slechts EUR 2 miljard is zoekgeraakt.

Maar zo werkt het helaas niet: de fraude bij Wirecard leidt tot een ongekend domino-effect. Ga maar na: ofwel de EUR 1,9 miljard heeft nooit bestaan. Dan zijn er dus gedurende een aantal jaar opgeklopte jaarrekeningen gepubliceerd die zullen moeten worden herzien met een fors lagere winst tot gevolg. Ofwel ze zijn echt opgelicht voor EUR 1,9 miljard door een derde partij, wat te denken geeft over het toezicht binnen Wirecard wat waarschijnlijk leidt tot een langdurig gebrek aan vertrouwen.

Kredietwaardigheid

Hoe het ook zij, de ellende is al begonnen. De kredietfaciliteit van EUR 2 miljard die Wirecard bij een aantal banken heeft, kan worden ingetrokken. Inmiddels hebben zij laten weten een groter belang te hebben om Wirecard overeind te houden dan om hun geld terug te eisen. Logisch, want zij hebben ongetwijfeld ook allerlei andere belangen om Wirecard niet failliet te laten gaan.

Moody’s, één van ’s werelds beoordelaars van kredietwaardigheid van ondernemingen heeft de kredietwaardigheid van Wirecard verlaagd tot B3 vanwege de onregelmatigheden. Dus Wirecard zal nieuw kapitaal tegen veel minder gunstige voorwaarden uit de markt kunnen halen dan voorheen.

Klanten

Dan de klanten: zou jij je betalingsverkeer willen laten lopen over een platform van een partij die 1,9 miljard Euro uit het oog verliest? Retorische vraag: de kans is zeer groot dat Wirecard een flink aantal contracten gaat kwijtraken en de komende periode zeer moeilijk aan nieuwe klanten zal komen. Wel gunstig voor Adyen.

Juridische procedures

De te verwachten omzetdaling, de toenemende kosten van financiering en een stuk minder sterke balans dan een flinke periode werd gepresenteerd zal ongetwijfeld ook tot een aantal juridische procedures gaan leiden. Als er inderdaad fraude bij Wirecard heeft plaatsgevonden, zal dit leiden tot juridische procedures van gedupeerde aandeelhouders. Ook Ernst & Young mag als (slapende?) accountant een aantal dagvaardingen verwachten, de komende jaren. Mocht jij als investeerder Wirecard meer dan 50K zijn verloren? Dan kan jij je melden bij het illustere advocatenkantoor Faruqi & Faruqi, dat wellicht een class action zaak gaat starten tegen Wirecard.

Conclusie

Kortom: dit is nog maar het begin van de ellende. Kaskoe heeft geen positie in Wirecard, en gaat dit ook niet nemen. Voor mij geen tweede Imtech-debacle in mijn portfolio. Ik loop met een wijde boog om Wirecard heen, maar vind het wel zeer interessant om te volgen.

Wat zijn jou ideeën over de mogelijke fraude bij Wirecard?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.