Ga jij net als Kaskoe de Libra links laten liggen?

Ga jij net als Kaskoe de Libra links laten liggen?

24 juli 2019 7 Door Kaskoe

Een paar weken geleden kondigde een consortium onder leiding van Facebook de Libra aan. Wat is het, kan jij er wat mee of kan je de Libra links laten liggen?

De Libra wordt een wereldwijde digitale munt waarmee mensen mee kunnen afrekenen. De Libra moet financiële transacties even makkelijk en goedkoop maken als het sturen van een appje. Het uitgeven, ontvangen en verzenden van Libra gebeurt via een digitale portemonnee genaamd Calibra.

Logo Libra

Libra links laten liggen?

De afgelopen weken is er flink wat discussie gevoerd over de Libra. Het is nog allerminst zeker of de Libra er komt. Maar op basis van wat er nu bekend is, zal Kaskoe de Libra links laten liggen.

Wat is de Libra?

Facebook onthulde vorige maand een wereldwijde digitale munt met de naam Libra. De Libra zal worden beheerd door een Zwitsers bestuursorgaan genaamd de Libra Association. In deze Libra Association werkt Facebook samen met 27 partners, waaronder PayPal, Visa, Uber, Coinbase, Lyft, Mastercard, Vodafone, eBay en Spotify. Libra Association streeft ernaar om tegen 2020 100 leden in de Libra Association te hebben. Het consortium wil de munt in 2020 introduceren waarna 2,4 miljard Facebook gebruikers wereldwijd met de Libra kunnen betalen.

Libra links laten liggen

Visie van Libra

Volgens de whitepaper is Libra een wereldwijde, digitale en stabiele cryptocurrency gebouwd op het fundament van blockchain-technologie. Mensen kunnen hun geld verzenden, ontvangen, uitgeven en beveiligen, waardoor een meer inclusief wereldwijd financieel systeem mogelijk wordt. De waarde van Libra wordt niet zoals bij andere cryptocurrencies volledig door de markt bepaald. De koers wordt gekoppeld aan een mandje van echte munten zoals de Dollar en de Euro. Daarmee zal de koers van de Libra veel stabieler zijn dan die van bijvoorbeeld de Bitcoin.

Hoe betaal je straks met Libra?

Iedereen kan straks Libra gaan uitgeven, incasseren, versturen of ontvangen. Daartoe heb je een digitale portemonnee oftewel een wallet nodig. Die wallet heet Calibra. De blockchain-technologie onder de Libra is open source. Dit betekent dat straks ontwikkelaars allerlei functies zullen maken en integreren in apps waarmee het mogelijk wordt om Libra uit te geven of te ontvangen. En deze apps geef je dan toegang tot je Calibra-wallet. In feite net zoals je nu bijvoorbeeld Spotify en Uber al aan je creditcard hebt gekoppeld, maar dan rechtstreeks.

Libra links laten liggen
Deze Calibra is van 1991 en kan je ook centjes in stoppen 🙂

Welk probleem wil het Libra-consortium met de Libra oplossen?

In Nederland hebben de meeste mensen wel een bankrekening. Geld overmaken kost niet veel en duurt steeds minder lang, zoals collega blogger Geldnerd laatst ondervond. Maar voor veel werelddelen geldt dat het betalingsverkeer een weg met vele hobbels is. Ook is het nog steeds zo dat het overboeken van geld naar buitenlandse rekeningen of in het buitenland betalen vaak gepaard gaat met hoge kosten. Libra claimt met haar initiatief de belemmeringen voor betalingsverkeer weg te nemen en het betalen en geld versturen goedkoper en gemakkelijker te maken.

Is de Libra een cryptocurrency?

De techniek onder de Libra is gebaseerd op een blockchain. Daarmee toont de Libra overeenkomsten met andere cryptomunten zoals de Bitcoin en Ethereum die ook met behulp van een blockchain werken. Maar er zijn ook grote verschillen. De meeste cryptomunten zijn gebaseerd op een decentraal netwerk dat onafhankelijk functioneert van een centrale administratie. Libra is volledig gecentraliseerd en wordt beheerd door een centraal bestuursorgaan. Daarnaast is er al het genoemde verschil met de waarde. Daar waar de meeste cryptomunten geen intrinsieke waarde hebben, is dat bij Libra wel het geval door de koppeling aan een mandje ‘echte’ valuta en andere financiële middelen. Daar waar de waarde van de Bitcoin en Ethereum afhankelijks is van wat de gek ervoor geeft, is de waarde van de Libra gerelateerd aan de waarde van de Euro, de Dollar en de Yen.

Een deel van de techniek en daarmee veel van de terminologie rond de Libra is afkomstig uit de cryptowereld. Maar dat maakt de Libra geen cryptomunt. De Libra wordt beheerd door een centraal orgaan en is gereguleerd. Is dat goed of slecht? Geen van beide, maar het is goed om het onderscheid te maken.

Bezwaren uit verwachte hoek

Uiteraard is er een aantal partijen die bezwaren tegen de Libra hebben. Veel politici en centrale bankiers zijn tegen. Een munt als de Libra zou het eenvoudig maken om geld wit te wassen en daarmee een voedingsbodem voor terrorisme kunnen vormen. De Dollar, Euro en de Chinese renminbi zijn verwikkeld in een slag om wie de wereldmunt van morgen wordt. De centrale bankiers van die valuta zien een new kid on the block die door 2,4 miljard gebruikers wordt omarmt, niet zitten. En als het een succes wordt en er inderdaad 2,4 miljard gebruikers actief met de Libra gaan betalen heb daarmee weer een soort van systeem gecreëerd wat to big to fail is. Hoe ga je om als alle Libra-gebruikers niet meer bij hun tegoed kunnen na een of andere wereldwijde economische crisis? Wat het establishment betreft kan je de Libra links laten liggen.

Bankvergunningen, goedkeuringen en procedures

Al met al kan ik mij niet voorstellen dat het consortium van bedrijven dit soort problemen op haar geweten zou willen hebben. Maar daarmee wordt het dus bijna onvermijdelijk dat ze toch allerlei vergunningen, goedkeuringen en procedures zullen moeten gaan aanvragen, verkrijgen en invoeren. Want als je met het gemak van het aanmaken van een Facebook-account vervolgens even 20.000 Libra kunt overmaken naar een terroristisch netwerk zonder dat iemand weet wie je bent, wordt denk ik buiten de schenker en ontvanger niemand vrolijk.

Wat is de rol van Facebook precies?

Alhoewel het erop lijkt dat de Libra van Facebook is, klopt dat niet. Facebook is een van de founding members van het Libra-consortium. Echter, waar Facebook zichzelf wel een grote rol heeft toegedicht, is die van het beheer over Calibra, de digitale portemonnee. Uit het whitepaper: “Facebook created Calibra, a regulated subsidiary, to ensure separation between social and financial data and to build and operate services on its behalf on top of the Libra network”. Calibra wordt dus een dochteronderneming van Facebook. Net als Whatsapp en Instagram.

Facebook belooft plechtig dat de Calibra gescheiden wordt van het van het huidige Facebook. Waar hebben we dat ook alweer eerder gehoord? Oh ja, bij de acquisitie van Instagram en Whatsapp door Facebook….  En hoe staat het met die belofte? Nou, die wordt at this moment verbroken.

Thumbs down

En wat als je wallet niet meer werkt?

Je portemonnee in handen van Facebook, hoe prettig is dat? Nou, als je bereid bent die service te betalen met je data en je privacy niet belangrijk vindt, zou dat best een aardig idee kunnen zijn. Totdat er iets misgaat met je portemonnee en je klantenservice nodig hebt.

Uit eigen ervaring weet Kaskoe namelijk dat de klantenservice van Facebook zuigt. Kaskoe kan al maanden geen berichten met een link naar kaskoe.nl op zijn Facebook-pagina posten omdat Facebook van mening is dat “het inhoud bevat die andere personen op Facebook als aanstootgevend hebben gerapporteerd”. Wellicht dat een collega-blogger mijn blog niet leuk vind? Anyway: allerlei pogingen om de ban van Facebook ongedaan te maken hebben tot nu toe geen enkel effect. Facebook is letterlijk onbereikbaar. Kaskoe gaat zijn Facebook-pagina maar opheffen. Maar het zal je portemonnee maar zijn…

Libra links laten liggen
Klantenservice team van Facebook

Het nut van de Libra voor een investeerder

Het zal de lezer duidelijk zijn dat Kaskoe één van degenen zijn die de Libra links laten liggen. Maar ik denk dat de Libra voor investeerders best interessant kan zijn. Ook al is de Libra geen cryptocurrency, je ziet dat veel cryptomunten in waarde zijn gestegen gedurende de introductie van de Libra. Je kunt daar als belegger op speculeren. Deze vorm van investeren staat niet in mijn game  plan, en ik blijf er verre van.

Op de lange termijn zou een vereenvoudigde toegang tot het betalingsverkeer voor een substantieel deel van de wereldbevolking wel degelijk interessant kunnen zijn. Het kan wellicht een boost zijn voor de economie waar onder meer bedrijven in de sector consumer defensive met een internationaal afzetgebied garen bij kunnen spinnen. Bedrijven in de portefeuille van Kaskoe zoals Unilever, Henkel, ADM en Hormel.

Dus Kaskoe mag dan een van degenen zijn die de Libra links laten liggen, van mij mag de introductie door gaan. Met een aantal goede vormen van regulering tegen witwassen. Dan kan ik indirect toch nog profiteren van de Libra.

Wat vind jij van de Libra?

[mailpoet_form id=”2″]