Groeiaandelen versus dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

Groeiaandelen versus dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

26 november 2020 12 Door Kaskoe

Zoals ik eerder schreef, zit Kaskoe al een tijdje te broeden op een nieuwe beleggingsstrategie, meer gericht op groeiaandelen. Met de Kaskoe-portfolio hanteer ik een dividendgroei-strategie. En dit betekent bijna per definitie geen groeiaandelen (Apple en Microsoft zijn hierop een uitzondering). En dat ik enkel aandelen in de portfolio heb die dividend uitkeren. De paar uitzonderingen zijn enkele bedrijven die vanwege de Corona-pandemie hun dividend tijdelijk hebben geschrapt. En daarnaast heb ik een paar aandelen Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, gewoon voor de leuk. Wel de goedkope variant overigens, de Berkshire B-aandelen.

Groeiaandelen

Maar ik dwaal af. Inmiddels heb ik een scherper beeld van wat ik wil naast mijn dividendgroei-strategie. In de kern draait het om het investeren in bedrijven die niet primair dividend uitkeren, maar die een groot groeipotentieel hebben. De waardeontwikkeling van Gouden Kalf moet primair uit koerswinst komen. Ik ben geen daghandelaar en dat wil ik ook niet worden. Het gaat mij ook met Gouden Kalf over een langere termijn waarin ik een redelijke vermogensgroei wil realiseren. In feite kan je deze alternatieve strategie omschrijven als het investeren in groeiaandelen. Over het verschil tussen groeiaandelen en dividendaandelen kan je meer in dit artikel lezen.

Doelstelling Gouden Kalf

Het doel van Gouden Kalf is het creëren van vermogensgroei door middel van koerswinst. Hiertoe neemt Gouden Kalf voor langere tijd belangen in ondernemingen die een hoog groeipotentieel hebben. Groeiaandelen dus.

  • Realisatie van vermogensgroei door middel van koerswinst
  • Realisatie van jaarlijks rendement op geïnvesteerd vermogen van 8%

Hoe ga ik dat doen?

Groeiaandelen versus dividendaandelen: de geboorte van het Gouden Kalf

Strategie Gouden Kalf

Gouden Kalf belegt in bedrijven met een minimale beurswaarde van USD 500 miljoen die in voldoende mate voldoen aan een aantal criteria. Naast beurswaarde betreft dit een stijgende omzet per aandeel, een groeiend resultaat op basis van EBIT en een stijgende winst per aandeel. Aandelen moeten verhandeld worden op de Amerikaanse of Europese beurzen in USD of EUR.

Naast deze criteria kijk ik naar de potentiële groei zoals analisten deze voor de komende drie jaar inschatten. Bij voorkeur investeer ik in relatief financieel gezonde bedrijven in sectoren waar groei te verwachten valt.

Gouden Kalf investeert niet in start-ups of in bedrijven waarvan de aandelen buiten de beurs om handelen. Wel kan indien mogelijk in IPO’s geïnvesteerd worden.

De totale beleggingsportfolio van Gouden Kalf bestaat op termijn uit 35-40 posities. Er is geen sprake van evenredige vertegenwoordiging tussen sectoren, industrieën of regio’s, maar er wordt wel voor gewaakt dat er te veel in één specifieke bedrijfstak wordt geïnvesteerd. Vanwege de te verwachtte groei in Azië en specifiek China zal ik meer dan bij de dividendportfolio Kaskoe exposure in China zoeken. Door het aantal posities en de relatief lage initiële investering per positie moet het (hogere) risico van de beleggingsstrategie ingeperkt worden.

Alhoewel er sprake is van een buy-and-hold-strategie bouw ik posities af als er omstandigheden zijn waardoor de positie niet meer voldoet aan de criteria, bijvoorbeeld wanneer de groei(potentie) tegenvalt. Posities wil ik minimaal om het jaar heroverwegen. Indien er sprake is van een oververtegenwoordiging van een fonds of sector of regio kan er worden geherbalanceerd.

Criteria Gouden Kalf

Hoe zien de criteria van geschikte groeiaandelen voor Gouden Kalf er uit?

  • omzet per aandeel afgelopen 5 jaar (stijgende trend)
  • free cash flow per aandeel afgelopen 5 jaar (stijgende trend)
  • winst per aandeel afgelopen 5 jaar (stijgende trend)
  • gezonde financiële balans (geen overmatige schulden)
  • toekomstige omzet (stijgende trend)
  • toekomstige EBIT (stijgende trend)
  • en toekomstige winst per aandeel (stijgende trend)

Anders dan bij mijn dividendportfolio zijn deze criteria minder wetmatig of voorschrijvend. Wel heb ik na lang wikken en wegen besloten mij toch (grotendeels) te beperken tot winstgevende bedrijven die zichzelf niet overmatig met schulden hebben opgehangen. Die zijn mij te speculatief en passen onvoldoende bij mijn toch behoorlijk hoge risicobereidheid.

Start Gouden Kalf

Inmiddels heb ik de afgelopen maand een flink aantal potentials langs de (zich nog verder ontwikkelende) meetlat met criteria gehouden. Onder hen een paar bedrijven waar ik sowieso al wat langer naar aan het kijken was, maar die niet passen in mijn dividendgroei-strategie. Op basis daarvan heb ik inmiddels de volgende posities ingenomen.

Amazon.com

Amazon.com is van oorsprong een Amerikaans e-commerce bedrijf dat net als Bol.com met boeken is gestart. Inmiddels verkopen ze alles wat los en vast zit. Daarnaast hebben ze met Prime Video een tegenhanger van Netflix en Disney gelanceerd en is ook de technologie-tak met Amazon Web Services (AWS) hard aan het groeien. AWS maakt inmiddels ruim 13% van de omzet uit. De Corona-crisis jaagt bovendien de omzet in alle drie onderdelen verder aan.

Groeiaandelen of dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

Zie bijgaand plaatje van een compleet overzicht hoe Amazon.com scoort op de criteria.

Alibaba Group Holding

Alibaba Group zou je kunnen zien als de Chinese tegenhanger van Amazon. Het is actief in vier segmenten: Core Commerce, Cloud Computing, Digital Media and Entertainment, en Innovation Initiatives and Others. Alibaba heeft ondermeer een groot belang in ANT Technology, waarvan onlangs de beursgang op het laatste moment is tegengehouden door de Chinese overheid. Dit heeft de afgelopen weken tot een behoorlijke daling van het aandeel Alibaba geleid. Helaas had ik het net voor de mislukte beursgang aangekocht. Timing van de markt is niet te doen, blijkt maar weer eens.

Groeiaandelen of dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

Zie bijgaand plaatje van een compleet overzicht hoe Alibaba scoort op de criteria.

Alphabet Inc.

Alphabet Inc is niet bij iedereen bekend, totdat je Google zegt. De belangrijkste bron van inkomsten van Alphabet Inc is digital advertising. Hieromheen hebben ze een heel ecosysteem gebouwd met ondermeer de welbekende zoekmachine, Gmail, Youtube, Android, Chrome, Google cloud en diverse hardware. Zowel de balans als de winstgevendheid zijn bijzonder gezond.

Groeiaandelen of dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

Zie bijgaand plaatje van een compleet overzicht hoe Alphabet Inc. scoort op de criteria.

JD.com Inc.

Een wat onbekendere speller. JD.com is een concurrent van Alibaba en bestaat uit een e-commerce en een retailinfrastructuur segment. JD.com is China’s grootste online retailer, met een ruim twee keer zo hoge omzet als de nummer twee in China. Schaalgrootte is alles in deze tak van sport en JD.com laat zien dat te kunnen. Daarnaast zetten ze enorm in op technologie om de retail-infrastructuur te ondersteunen. JD.com werkt op strategisch niveau samen met een ander bedrijf waar ik een positie in heb genomen, Tencent Holding.

Groeiaandelen of dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

Zie bijgaand plaatje van een compleet overzicht hoe JD.com scoort op de criteria.

Tencent Holding

Tenslotte Tencent Holding, een investeringsmaatschappij die belangen heeft in allerlei bedrijven op het gebied van digital advertising, fintech, games, social media en clouddiensten. Tencent investeert ook in de productie en distributie van films en muziek. Tencent zit letterlijk in alle facetten van de digitale economie en groeit daarom hard. Overigens is ruim 30% van de aandelen Tencent in handen van Prosus, dat vorig jaar een beursgang op de AEX had (en naast Just Eat greep).

Groeiaandelen of dividendaandelen: de start van Gouden Kalf

Zie bijgaand plaatje van een compleet overzicht hoe Tencent Holding scoort op de criteria.

Conclusie start Gouden Kalf

Concluderend kan je zeggen dat Gouden Kalf vooral in de digitale economie is gestapt, met bovendien een behoorlijke exposure naar China. Dat is geen toeval, want los van de strategie en de criteria had ik toch het gevoel dat ik met de dividendgroei-aanpak deze ontwikkeling behoorlijk aan het missen was. Verder valt mij op dat de mate van winstgevendheid omgekeerd evenredig lijkt te zijn met de opwinding dat het logo bij mij teweeg brengt, maar dat geheel terzijde…

Voorlopig doe ik even rustig aan en wacht ik de gevolgen van de Brexit even af.

Het Gouden Kalf-portfolio en haar resultaten staan (binnenkort, moet er nog even aan prutsen) inmiddels online, en vind je hier.

Welke groeiaandelen staan bij jou op de radar als interessante investering?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.