Het gevaar van beleggingsproducten met een hefboom

Het gevaar van beleggingsproducten met een hefboom

19 juni 2019 2 Door Kaskoe

Zou jij beleggen in een product waarmee ruim 80% van de beleggers serieuze verliezen maakt? Lijkt mij van niet. Toch zijn er vele beleggers die investeren in beleggingsproducten met een hefboom. Of moeten we zeggen: gokkers die een kansspel spelen met een product dat erop gericht is hen zoveel mogelijk geld te laten verliezen?

Beleggingsproducten met een hefboom

Nu de rente zo laag is, levert sparen bijna niets meer op. Veel mensen zoeken daarom naar andere manieren om rendement te behalen met hun geld. Bijvoorbeeld door hun geld te steken in peer-to-peer lending platforms, waar Kaskoe vorige week een blogpost aan weidde. Deze week kijk ik naar een aparte beleggingscategorie, namelijk beleggingsproducten met een hefboomconstructie. En om maar gelijk met de conclusie in huis te vallen: in mijn optiek zijn beleggingsproducten met een hefboom ongeschikt om financieel onafhankelijk te worden.

Beleggingsproducten met een hefboom

Turbo’s en aanverwanten, CFD’s en binaire opties

Afgelopen dinsdag liet Mario Draghi, de president van de ECB, weten dat verdere rentedalingen onderdeel blijven van zijn gereedschapskist. En dat terwijl de rente al zo laag staat, op dit moment is het belangrijkste rentetarief van de ECB al -0,4%. Ja, je ziet het goed, min nul komma vier procent, negatief dus. Als dit door blijft gaan zou het zo maar kunnen dat wij straks over spaargeld rente moeten betalen. En dat het maken van schulden wordt beloond. Het is dus geen wonder dat mensen die op zoek zijn naar rendement, kijken naar alternatieve vormen van investeren, zoals in crowdfunding, vastgoed of in beleggingsproducten met een hefboom. Voorbeelden hiervan zijn Turbo’s en aanverwanten, CFD’s en binaire opties.

Bombardement van reclame door aanbieders

Aanbieders springen daar handig op in. Je wordt gebombardeerd met reclame afkomstig van partijen als Plus500, IG Group, Bux, eToro en vergelijkbare aanbieders. Ook reguliere brokers als Binck Bank, Lynx en De Giro bieden tegenwoordig beleggingsproducten met een hefboom aan. En rondom als die aanbieders heb je allerlei affiliative marketing websites die je vooral lekker maken over de grote voordelen van beleggingsproducten met een hefboom. Maar ze gaan voorbij aan de nadelen.

Wat zijn dit eigenlijk, beleggingsproducten met een hefboom?

Beleggingsproducten met een hefboom zijn beleggingsvormen waarbij je met een hefboom belegt in een onderliggende waarde, zoals een index, een aandeel, een grondstof of valuta. De hefboom bestaat eruit dat jij zelf een deel van de waarde van de onderliggende waarde financiert en de rest leent. De bekendste beleggingsproducten met een hefboom zijn Turbo’s, Sprinters, CFD’s en binaire opties. De producten verschillen van elkaar qua risico, kosten en looptijd, maar de werking van de producten lijkt op elkaar.

Voorbeeld van de werking van een hefboom

Stel je een onderliggende waarde voor als een aandeel Unilever met een koers van € 56,-. Je kan zelf 10 aandelen Unilever kopen voor € 560,-. Maar met een hefboomproduct kan je het recht kopen op de koersverandering van 10 aandelen Unilever met een inleg van € 80,-. De overige € 480,- leen je. De hefboom in dit voorbeeld bedraagt 7, namelijk € 56,- gedeeld door € 8,-.

Anders gezegd: je kan met € 560,- eigenaar worden van 10 aandelen Unilever. Of je kan voor € 560,- 70 contracten kopen waarmee je de koersverandering van het aandeel Unilever over een bepaalde periode incasseert.

Wat gebeurt er als de koers met 10% stijgt?

Als nu de koers van Unilever gedurende deze periode met 10% stijgt, ben je als eigenaar van de aandelen Unilever € 56,- rijker (bij verkoop, zonder dividend en zonder rekening te houden met transactiekosten). Als jij gedurende deze periode de eigenaar zou zijn van die 70 contracten, zou je € 392,- rijker zijn (ook hier exclusief transactiekosten). Dus met een inbreng van € 560,- aan eigen geld, heb je met de aanschaf van aandelen een rendement van 10% en met de contracten een vermogen van 70%.

Wat gebeurt er als de koers met 10% daalt?

Maar dit kan ook de andere kant opwerken. Namelijk: wat gebeurt er als de koers met 10% daalt? Als eigenaar van de 10 aandelen Unilever ben je € 56,- armer en vertegenwoordigen je aandelen een waarde van € 504,- Als eigenaar van de 70 contracten is het andere koek: in theorie zijn je contracten nog 168,- waard. (€ 560,- min € 392,-). Er zijn verschillende soorten beleggingsproduct met een hefboom. Afhankelijk van de soort en de specifieke regels kan je je totale inleg of zelfs meer kwijt raken.

De risico’s van beleggingsproducten met een hefboom

Uit onderzoek door de Franse toezichthouder bleek dat gedurende een periode van vier jaar 89% van de particuliere belegger in CFD’s geld verloor. Het gemiddelde verlies bedroeg daarbij bijna € 10.900,- per belegger. Gedurende deze vier jaar hebben ruim 13.000 beleggers gezamenlijk een bedrag van bijna EUR 175 miljoen verloren. Slechts een kleine 1.600 beleggers maakten in totaal een winst van EUR 13,8 miljoen.

waarschuwingslint

Als gevolg van onder andere dit onderzoek zijn meerdere toezichthouders tot actie gekomen. Daar waar ik van mening ben dat de toezichthouders veel te beschermend zijn als het gaat om richtlijnen waar buitenlandse ETF’s aan moeten voldoen, denk ik dat ze hier wel verstandig bezig zijn.

De Europese aanbieder heeft inmiddels het aanbieden van binaire opties (tijdelijk) verboden. De AFM is nog wat strenger en heeft de verkoop van binaire opties in Nederland geheel verboden. Verder heeft de AFM een aantal voorwaarden gesteld waaraan CFD’s moeten voldoen. Het gaat dan om het maximeren van de hefboom, het beperken van het maximale verlies en het beschermen van beleggers tegen restschuld.

Ook moeten CFD-aanbieders tegenwoordig verplicht waarschuwingen tonen hoeveel procent van hun particuliere beleggers verlies lijden op hun handel in CFD’s. Bij de onlinebrokers Plus500 en IG lijdt 81% van de particuliere beleggers verlies op CFD’s. Bij Lynx is dit 69%. Bij Bux lijdt 77,7% van de beleggers verlies. En in deze vormen van is het verlies van de particuliere belegger de winst van de aanbieder.

Korte tijdsduur maakt beleggen tot gokken

Wat zijn de redenen dat dergelijke producten voor particuliere beleggers bijna altijd verlieslatend zijn? Ten eerste de vaak korte tijdsduur van de looptijd van de producten. Het gaat soms om het voorspellen van de koers over een uur, een dag of een week. Zelfs professionals met inzicht in de cijfers kunnen dit vaak niet, tenzij er sprake is van voorkennis. In feite is het voorspellen of de koers van een willekeurig aandeel over een uur hoger of lager staat, gokken.

Bron: Pixabay

Opeenstapeling van kosten vreet aan je rendement

In de tweede plaats zijn de kosten van beleggingsproducten met een hefboom erg hoog. De VEB heeft uitgerekend dat de kosten van een CFD met een looptijd van vier maanden afhankelijk van de hoogte van de hefboom zomaar 8% tot 20%(!) kan bedragen. Wie bijvoorbeeld € 560,- belegt in CFD’s met een hefboom van 20, leent een bedrag van € 10.640,-. De rentekosten alleen al bedragen over een periode van 4 maanden ruim € 1.600,- bij een aanbieder als IG Group. Dan zijn er nog transactiekosten, de kosten voor een stop-loss beschermer en eventuele valutakosten als je een onderliggende waarde in een vreemde valuta handelt.

Kan je rendement maken met beleggingsproducten met een hefboom?

Kaskoe acht beleggingsproducten met een hefboom voor de gemiddelde belegger ongeschikt als instrument om financieel onafhankelijk te worden. Dan kan je net zo goed naar het casino.

Alternatief 1: opties

Jazeker, je kunt rendement maken met dergelijke beleggingsproducten. Maar alleen als je heel goed weet wat je aan het doen bent. In feite zijn opties ook een vorm van een beleggingsproduct met een hefboom. In vergelijking met CFD’s en Turbo’s zijn opties uniform gereglementeerd en is de rentelast en de overige kosten veel lager. Als je weet wat je doet kan je met opties je aandelenportfolio beschermen. Ook kan je met opties wat extra rendement verdienen door een putoptie te schrijven op aandelen die je graag goedkoper aan je portfolio wilt toevoegen. Kaskoe doet niets met opties omdat ik dan meer tijd in het beleggen zou moeten steken. Het begint dan meer op een actief inkomen te lijken terwijl het voor mij een passief inkomen moet zijn.

Alternatief 2: if you can’t beat them…

Een andere manier om mee te profiteren van beleggingsproducten met een hefboom is door te beleggen in de aanbieders. Bij CFD’s is het verlies van de belegger de winst van de aanbieder. En aangezien we hebben gezien dat de verliezen van de klanten enorm zijn, zijn de winsten ook van een goed niveau. Kijk maar naar de resultaten van Plus500 en IG Group.

Financial Highlights Plus500
Bron: www.plus500.nl/Investors/Investors.aspx

If you can’t beat them, joint hem, zeg maar. In dat kader heeft Kaskoe in februari 2017 aandelen Plus500 toegevoegd aan zijn portfolio. Met een jaarlijks rendement van ruim 33% is het één van mijn betere investeringen gebleken, ondanks alle maatregelen van de verschillende financiële toezichthouders.

Key performance highlights IG group
Bron: www.iggroup.com/investors/financial-results

[mailpoet_form id=”2″]