
Hoe bouw je een dividend portfolio?
Overweeg je om een aandelenportfolio samen te stellen om daar dividend mee te generen? Hoe bouw je een dividend portfolio? En hoe zorg je ervoor dat deze portfolio een inflatiebestendig passief inkomen vormt? Hier een aantal do’s en dont’s!
Deze post is geactualiseerd op 29 april 2020
Waarom een dividend portfolio?
Waarom zou je een dividend portfolio willen opbouwen? De belangrijkste reden voor Kaskoe is het creëren van een periodieke inkomstenstroom. Deze inkomstenstroom moet bovendien harder stijgen dan de inflatie. Kaskoe vind het leuk en heeft de tijd om actief aandelen te beoordelen en de portefeuille te monitoren. Maar als jij die interesse of tijd niet hebt kan je ook kiezen voor een ETF van dividendaandelen. Lees hier meer over ETF’s. Bij een ETF wordt de selectie van aandelen bepaalt door de index die de betreffende ETF volgt. Een dividend portfolio is niet een manier om snel rijk te worden. Het is, mits je het verstandig aanpakt, wel een manier om je geld aan het werk te zetten en een passieve bron van inkomsten te creëren die harder groeit dan de inflatie.
Veiligheid eerst!
Bij veel zaken is het van belang dat je weet waar je aan begint en waar je mee bezig bent. Zo ook met beleggen en met het opbouwen van een eigen dividend portfolio. Wees je bewust van de risico’s van beleggen. Lees je in, bepaal je risico-aversie, bepaal criteria waar je beleggingen aan moeten voldoen. Beleg niet met geleend geld maar met geld dat je voor langere tijd kan missen. Bepaal aan de hand van jouw specifieke financiële situatie welk bedrag jij bereid bent te investeren in een dividendportfolio, naast de verschillende andere asset classes als cash, grondstoffen, obligaties, etc.

Wees je continu bewust van de afweging tussen rendement versus risico. Een hoog (dividend)rendement betekent vaak dat er op fundamenteel niveau iets mis is met de onderneming waardoor het niet de stabiliteit biedt die je in je portfolio wenst. Let op zogenaamde value traps, laag geprijsde aandelen van ondernemingen die na stijgende winsten in een situatie belanden om onvoldoende omzet- en winstgroei te realiseren als gevolg van bijvoorbeeld als gevolg van verschuivingen in concurrentiedynamiek, gebrek aan nieuwe producten of diensten, stijgende productie- en bedrijfskosten, of ineffectief management.
Bouw je eigen dividend portfolio
Eén van de belangrijkste aspecten van het bouwen van een dividend portfolio is diversiteit. En die diversiteit kan je op verschillende manieren creëren.

Diversiteit in aandelen
In de eerste plaats is het van belang je investering te spreiden over meerdere ondernemingen. Je complete investeringsbedrag in één onderneming steken is bijzonder risicovol. Het is zelfs voor professionals niet mogelijk om 100% goede investeringen te doen. Door je investering te spreiden over 20 tot 30 verschillende ondernemingen verminder je het risico op een negatief rendement vanwege een enkele slechte investering. Als je geen tijd of geen zin hebt om minimaal 20 verschillende aandelen te kopen, kan je beter kiezen voor een ETF.
Diversiteit in markten en industrieën
Vervolgens is het van belang dat je zorg dat je diversiteit in markten en industrieën creëert. Stel: je hebt goed gekeken naar de eerste tip en je hebt aandelen in Royal Dutch Shell (oliewinning), en Vopak (storage van olie) in je portfolio. En je hebt daarnaast ook nog aandelen in Fugro (bodemonderzoek t.b.v. oliewinning) en SBM Offshore (bouwer van schepen voor de olie-industrie). Je hebt dan wel diversiteit in ondernemingen. Maar als de olieprijs flink daalt, raakt dat de aandelenkoersen en dividenduitkeringen van alle ondernemingen in de gehele olie-industrie. Je moet dus ook zorgen voor een goede spreiding tussen industrieën en in markten. Kaskoe heeft de volgende verdeling over de verschillende sectoren (medio augustus 2018):

Bovenstaande verdeling is nog niet geheel zoals Kaskoe hem uiteindelijk wil hebben, dus bij nieuwe aankopen is het zaak te letten op de sectoren die nog ondervertegenwoordigd zijn.
Diversiteit in valuta
Net als diversiteit in markten (dus de regio’s waar de ondernemingen waarvan je aandelen bezit, omzet maken) is het verstandig rekening te houden met diversiteit in valuta. Kaskoe heeft beleggingen in Euro’s, Britse Ponden en US Dollars. Het nadeel van verschillende valuta in je portefeuille is dat je wisselkoerseffecten introduceert. Het voordeel van meerdere valuta in je portfolio is dat je het risico van een sterke waardedaling van de valuta waarin jij belegt, verkleint. Tegelijkertijd moet je er wel rekening mee houden dat je in de meeste gevallen dividend krijgt in de valuta van het onderliggende aandeel. Dat dividend zal je indien dit niet wilt herinvesteren terug moeten wisselen in je basisvaluta. Een ander voordeel van beleggen in meerdere valuta is dat de keuze in dividendaandelen groter is.
Financiële stabiliteit versus groei
Bij het selecteren van individuele aandelen is het verstandig te kiezen voor ondernemingen die een goede balans hebben tussen financiële stabiliteit en groei. Harde groeiers keren vaak minder dividend uit omdat ze meer moeten investeren om te kunnen groeien. De mate van financiële stabiliteit is te meten aan de kredietwaardigheid van een onderneming. Kaskoe gaat uit van de financiële gezondheid zoals die door Gurufocus en door UncleStock worden gerapporteerd.
Selecteer ondernemingen met een duurzame payout ratio
Het is in eerste instantie erg verleidelijk aandelen te selecteren met een hoog dividendrendement. Maar een hoog dividendrendement betekent vaak ook een hoog risico. Eén van de indicatoren die daarbij van belang is, is de payout ratio van het dividend. Lees meer over de payout ratio in dit artikel. Kaskoe heeft een voorkeur voor aandelen van ondernemingen met een payout ratio van 60% of minder (BCD’s en REIT’s uitgezonderd). Een dergelijke ratio is geen garantie op een duurzaam dividend. Maar een structureel te hoge payout ratio is wel een garantie dat ergens in de toekomst het dividend wordt gekort.
Selecteer ondernemingen met een groeiend dividend
Om je dividendinkomsten inflatiebestendig te houden, moet het dividend harder groeien dan de inflatie. Kaskoe vind daarom dividendgroei een belangrijke indicator. Er zijn zogenaamde Dividend Aristocrats. Dit zijn bedrijven die hun dividend al 25 jaar op rij hebben weten te verhogen. Dit zijn allemaal Amerikaanse ondernemingen. In Europa zijn er minder ondernemingen die ieder jaar hun dividend verhogen. Een indicator om om dan naar te kijken is de vijf- of de tienjaarlijkse dividendgroei. Op Seeking Alpha staat per onderneming een dividend scorecard. Hierop staat naast het actuele dividendrendement ook de payout ratio. Verder staan de vijfjaarlijkse dividendgroei en het aantal achtereenvolgende jaren van dividendgroei vermeld.

Bovenstaand de dividend scorecard van T. Rowe Price Group, een Amerikaanse financiële instelling. TROW heeft al 34 jaar op rij haar dividend verhoogd. De jaarlijkse dividendgroei was de afgelopen 5 jaar ruim 12%. Daar houdt je de inflatie ruimschoots mee bij.
Start vroeg
Time in the market beats timing the market. Wat wil dat zeggen? In de eerste plaats dat het timen van het ideale in- en uitstapmoment (laag kopen en hoog verkopen) voor de eenvoudige particulier nagenoeg onmogelijk is. Zelfs de professionele fondsmanager bakt daar al niet veel van. Uit allerlei onderzoek blijkt dat het beleggingsresultaat vooral een zaak van lange adem is, de tijd dat je kapitaal in de markt is. Oftewel: time in the market is belangrijker voor het resultaat dan timing the market. Hoe jonger je kunt starten met je beleggingsportfolio, hoe beter.
Herinvesteer je dividend
Helaas is Kaskoe op wat latere leeftijd gestart met beleggen. Ik gebruik het dividend als inkomen. Maar indien je gedurende je werkzame leven start met beleggen als vermogensopbouw voor later, heb je het dividend nog niet nodig. Dit dividend kan je herinvesteren in nieuwe aandelen. Samen met een groeiend dividend creëer je dan een super compounding portfolio met een dubbel rente-op-rente effect. Albert Einstein noemde samengestelde rente wel het achtste wereldwonder.

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”
Samenvattend
Hoe bouw je een dividend portfolio?
- Wat is je doel?
Wil jij een passieve inkomstenstroom genereren die bovendien inflatiebestendig is? Dan kan een dividendportfolio voor jou interessant zijn.
- Zelf aandelen selecteren of ETF’s?
Heb jij interesse en tijd om zelf actief met aandelen aan de slag te gaan? Dan kan je net als Kaskoe zelf een eigen dividend portfolio opbouwen. Maar als je minder interesse of tijd hebt, kan je ook kiezen om een dividendportfolio met een aantal ETF’s op te bouwen.
- Lees je in!
Wees je bewust van de risico’s van beleggen. Bepaal je risico-aversie, bepaal criteria waar je beleggingen aan moeten voldoen. Beleg niet met geleend geld maar met geld dat je voor langere tijd kan missen.
- Diversificeer!
Zorg voor diversiteit in markten, sectoren, geografische aanwezigheid en valuta.
- Selecteer ondernemingen met een lage payout ratio en een hoge dividendgroei
Om je dividend toekomstbestendig te maken, selecteer je bedrijven met een lage payout rato. En om je dividendinkomsten inflatiebestendig te houden, moet het dividend harder groeien dan de inflatie.
- Start vroeg en maak gebruik van het sneeuwbaleffect
Hoe vroeger je start, hoe meer je de vruchten plukt van de tijd die je in de markt bent. Want time in the market beats timing the market.
Maak gebruik van het sneeuwbaleffect. Herinvesteer je dividend zolang dat kan en creëer een dubbel rente-op-rente effect. - Evalueer en pas waar nodig aan
Evalueer je portfolio en de individuele posities periodiek en pas waar nodig aan.
Tot slot
Lees je in. Begrijp waarin je belegt. Heb geduld. Je portfolio opbouwen kost een aantal jaar. En evalueer ieder jaar of je portfolio nog voldoet aan bovenstaande tips.

De meeste bedrijven hebben hun dividend voor 2020 geschrapt. Hoe ga je daar mee om met zo’n speciaal portfolio?
Met een breed gespreide ETF of fonds met goed presterende bedrijven (ik denk nu in tijden van de coronacrisis bijvoorbeeld aan apple, amazon) kan je er ook nog voor kiezen om een gedeelte van je bezit te verkopen om zo een stabiele inkomstenbron te creëren. Dan moet het toch geen probleem veroorzaken als je eens per jaar 2 tot 4% verkoopt? Wat is dan het verschil met een jaarlijks dividend van die orde van grootte?
Ha Ozzy, van mijn portfolio van 41 (waarvan 40 dividendbetalers) is er één (Playtech) die z’n dividend helemaal geschrapt heeft. Verder hebben NRZ en POM hun dividend met respectievelijk 90% en 29% verlaagd en hebben NXT en HNK hun dividendbesluit uitgesteld vanwege de Corona-crisis. In april heb ik van 5 ondernemingen dividend ontvangen, in mei gaan dat er 11 zijn, normaliter had ik over deze twee maanden van 17 ondernemingen dividend ontvangen. Dus het is zeker niet zo dat de meeste bedrijven hun dividend voor 2020 hebben geschrapt. Dat verwacht ik trouwens ook niet, zeker niet van de Amerikaanse aandelen.
Het is een keuze om je inkomsten uit dividend of verkopen te halen. Ook ETF’s of zelf selecteren is een keuze en beide keuzes leiden tot vier mogelijke manieren. Uiteindelijk kunnen alle vier tot een (min of meer) passieve vorm van inkomen leiden, er is geen goed of fout hierin, vele wegen die naar Rome leiden. Er zijn studies die suggereren dat de jaarlijkse ROI van dividendgroeiers minder fluctueert in vergelijking met niet uitkerende bedrijven en daarmee tot een stabielere bron van inkomsten leiden. Maar tegelijkertijd kan de gemiddelde ROI van groeiaandelen veel hoger zijn. Sowieso moet je het eigenlijk over een tijdsbestek van minimaal 20 jaar evalueren om er iets zinnigs over te zeggen, en dan ook nog allerlei factoren als kosten en belastingen mee moeten nemen.
Wat voor mijzelf geldt is dat ik er wel lol in heb om er zelf mee bezig te zijn in plaats van dat een ETF-manager aan de knoppen draait (en z’n zakken vult) en dat ik het wel prettig vindt niet te hoeven verkopen voor m’n inkomen. Je zou bijvoorbeeld in tijden als nu substantieel meer moeten verkopen om tot een zelfde inkomen te komen als een jaar geleden. Of inderdaad als stelregel hanteren dat je 3% per jaar verkoopt en het dan accepteren dat je inkomsten fluctueren.
Ik vind het overigens ook leuk om een eigen dividend portefeuille op te bouwen. Je bent immers meer betrokken bij de bedrijven. Ik ben zelf overigens nog in opbouw (17 posities) en heb een deel afgevangen met ETF’s om diversiteit te hebben. Hierin zit een mix van dividend champions en dividend groeiers. Even wat vragen:
1. De allocatie die je weergeeft, is dat ook je target en hoe ben je daartoe gekomen? En hoevaak en hoe stel je die bij?
2. Hoe kijk je aan tegen de opmerking “kwaliteit is altijd duur”. Dit was een discussie die ik laatst met iemand voerde.
Ik was opzoek naar een dividend aandeel dat dividend groei laat zien en in de aanbieding was. ik liep aan tegen bijvoorbeeld TSN, ADM en IGNR. Waarbij met gesprekspartner erg gecharmeerd was van PEP en MCD. uiteraard prachtige aandelen, maar al weer zwaar in prijs gestegen. Zijn antwoord was “kwaliteit is altijd duur”.
3. Laatste opmerking: als een bedrijf een wereld speler is. Bijvoorbeeld KO. Maar gevestigd is in bijvoorbeeld Amerika. Hoe belangrijk is dan de geografische spreiding?
Ga iig vooral door met je blog. Ik lees hem met plezier!
Thanks Joost! Ja, die betrokkenheid is inderdaad ook voor mij een argument. Het is regelmatig dat ik onderweg ergens ineens een bekend logo op een auto of pand zie en dan denk: “ha, die mensen zijn vandaag weer voor mij aan het werk”. 🙂
M.b.t. je vragen:
1. Nee, die allocatie is momenteel behoorlijk offtrack als gevolg van de crash in maart. Met name Energy. Doel is 10%, daar zat ik de afgelopen jaren behoorlijk boven, maar bestaat alleen uit Royal Dutch Shell. Dus ja, die staat nu op 3%. Ik zit nog in de opbouwfase van de portfolio, dus tot nu toe houd ik er vooral rekening mee met aankopen. Doel ziet er als volgt uit:
2. Waarderingen zijn sowieso lastig. Wat ik wel weet is dat ik erg lang heb aangehikt tegen de aankoop van Microsoft en een tweede batch Apple. Ondertussen bleven ze maar stijgen en stijgen. En dividend uitkeren. En verder afdrijven van mijn aankoop triggerprijs. Uiteindelijk heb ik ze tegen een veel hogere prijs gekocht dan nodig was. En nu staan de koersen nog steeds fors hoger dan de aankoopkoers. Op kwaliteitsaandelen staat sowieso een premium op de prijs. Als je die niet bereid bent te betalen, zijn er weinig aankoopmomenten te vinden.
3. In dat geval is het minder relevant. Je hebt dan nog wel te maken met valuta-risico’s, maar die vallen ook mee. En bovendien denk ik dat KO die risico’s goedkoper en beter kan hedgen dan Kaskoe… Het is eigenlijk vooral zo dat ik in kleinere spelers die vooral regionaal opereren vaak een minder grote positie inneem omdat ik het risico wat groter vind. Je moet vooral voorkomen dat je teveel eieren in één mandje legt.
Bedankt voor de reactie. interessante allocatie. Ik heb een klein beetje een andere categorisatie. Vooral op IT wijken we af.
Sector Target
Communication Services 5,00%
Consumer Discretionary 12,50%
Consumer Staples 15%
Energy 12,50%
Financials 10,00%
Health Care 12,50%
Industrials 5,00%
Information Technology 2,50%
Materials 5,00%
Real Estate 15%
Utilities 5,00%
Goed artikel, dank ook voor de toelichting op hoe je zelf je eigen advies opvolgt, dat geeft altijd een veel mooier beeld dan wanneer het alleen bij tips blijft. Daarnaast ook dank voor de uitgebreidheid en diepgang in de materie (voor zover dat gaat in een blog, uiteraard). Ik is me ook al in eerdere artikelen opgevallen, en je hebt hierin een degelijk streepje voor op je collega bloggers.
Ik heb naast deze complimenten echter ook drie vragen:
1. Zijn de doelpercentages per sector die je hebt gericht op het uitgekeerde dividend of de waarde van de aandelen hierin? En hoe heb je deze percentages bepaald?
2. Hoe ben je zelf gekomen tot de criteria die leiden tot een investering? Zijn deze op specifieke informatie gerust, of zit er een concrete strategie achter?
3. Voor zover je deze vraag kan en wilt beantwoorden: Welk percentage van het inkomen zou je adviseren om opzij te zetten? Uiteraard is elke situatie anders en begrijp ik dat dat uiteindelijk dus niet zonder verdere informatie goed gedaan kan worden, maar toch ben ik benieuwd wat bijvoorbeeld bij jou en/of kennissen van je de investering is.
Alvast dank en ga alsjeblieft zo door!
Hoi Paul, dank voor de complimenten! Fijn om te horen.
1. De percentages zijn gebaseerd op de actuele marktwaarde. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gekeken naar de herkomst van het dividend, wel grappig om eens te bekijken. Percentages zijn voor een portfolio gericht op dividend redelijk standaard, kijk ook naar de reactie van Joost. Ik heb wel bewust een iets hoger percentage in Technology en iets lager in Real Estate. Reden: Het belang van Technology is de laatste twee decennia veel groter geworden, ik vind dat dit onvoldoende werd gereflecteerd in de standaardverdelingen. En ik heb een koopwoning, dus ik zit al in de Real Estate…
2. De criteria die ik hanteer zijn grotendeels afkomstig uit de DGI-community. Met name op Seeking Alpha vind je een flink aantal auteurs die als strategie Dividend Growth Investing hanteren en daar over schrijven. Als je die artikelen bestudeerd, ga je veel overeenkomsten zien in criteria. Uiteindelijk ben ik deze zelf in een model gaan zetten en heb dat getest op een flink aantal aandelen. Het is geen exacte wetenschap, helemaal geen wetenschap zelfs, maar vooral een hulpmiddel om redelijk snel kaf van koren te kunnen scheiden op de voor mij relevante criteria. Het is wel zo dat ik meer naar de trend kijk (dus een langere rij van cijfers) en niet alleen op basis van de laatste cijfers.
3. Die vraag is lastig te beantwoorden. Sowieso heb ik vrij weinig zicht op wat gangbaar is in mijn omgeving, die bovendien ook nogal gemêleerd is. Zelf had ik achteraf gezien wel in een vroeger stadium meer opzij willen (en ook gemakkelijk kunnen) zetten om te beleggen, toch wel 1/3 van m’n inkomen. Een andere invalshoek die je kan gebruiken is die van de FIRE-beweging, Financial Independent Retire Early. Hier wordt vaak gekeken naar de spaarquote of savingsrate in relatie tot het doelvermogen en de tijd die het kost om dat vermogen te realiseren. Saving rates van 50% zijn in die wereld niet ongewoon.
Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie. Ik zal me eens wat meer gaan verdiepen in hoe ik voor mezelf de sectorverdeling kan gaan maken. Het is een goed punt dat je met een koophuis ook al in real estate zit. Daar zit ik momenteel nog niet mee met m’n 25 jaar.
Daarnaast is de website Seeking Alpha een uitgebreide bron met een boel leesvoer. Dank daarvoor. Zal eens kijken wat ik allemaal kan vinden. Vooralsnog hou ik het momenteel nog even bij ETF’s en goedkope fondsen, als ik dan wat meer vermogen heb opgebouwd om een eigen portefeuille te bouwen, zal ik vermoedelijk daarop (gedeeltelijk) gaan overstappen. Dat doe ik echter liever niet meteen, aangezien ik momenteel toch niet voldoende vermogen heb om een fatsoenlijk gespreid portfolio op te bouwen.