Hoe Kaskoe zijn aandelen monitort

Hoe Kaskoe zijn aandelen monitort

18 maart 2021 13 Door Kaskoe

Kaskoe is niet zo van de recensies. Sowieso laat ik mij niet voor het karretje spannen van aanbieders van allerlei producten en diensten. En kies ik er voor mijn blog vrij van advertenties en affiliative links te houden. Maar dat wil niet zeggen dat als ik enthousiast ben over een product of dienst, ik daar niets over schrijf. Zo dit keer over Sharesight, een relatief onbekende dienst, waarmee Kaskoe zijn aandelen monitort.

Hoe Kaskoe zijn aandelen monitort

Op mijn portfolio-pagina’s zie je (als het goed is) mijn actuele portfolio. Deze heb ik ontwikkelt met Google Sheets. Ik gebruik een uitgebreidere versie van de portfolio-sheet als instrument om mijn aandelen te monitoren. In Google Sheets heb je een functie, Googlefinance, waarmee je een berg informatie over een zeer groot aantal aandelen in je sheet kunt aanroepen. Google Sheets is vergelijkbaar met Microsoft Excel. En alhoewel Excel de laatste tijd ook meer real time informatie over aandelen ontsluit, vind ik de Googlefinance-functie beter werken.

Hoe Kaskoe zijn aandelen monitort
Bron: Pixabay

Helaas regelmatig abracadabra

Als die werkt, tenminste. Want dat is de laatste jaren wel een probleem aan het worden. Met enige regelmaat geven de portfoliosheets abracadabra weer. Zo was er vorige week een storing in Googlefinance. En heeft Google er een handje van om ticker-codes aan te passen waardoor de sheet van Kaskoe niet meer goed werkt of aandelenposities dubbel weergeeft.

Gebrekkige programmeercapaciteiten

En met inmiddels zo’n 800 transacties in 66 verschillende aandelen is de sheet inmiddels ook log en traag geworden. Alhoewel ik dit “oplos” door de sheets in drieën te hakken, met een centrale transactie-sheet die een portfolio-sheet en een dividend-sheet vult, is dit natuurlijk behoorlijk suboptimaal en onderhoudsgevoelig. En een aantal functionaliteiten krijg ik simpelweg niet goed (genoeg) of duurzaam werkend ingebouwd. Voorbeelden hiervan zijn het verwerken van dividend en rapportages met historische koersinformatie. Waarbij het feit dat Kaskoe geen programmeur is, trouwens ook behoorlijk parten speelt…

Sharesight

Omdat ik een aantal jaar geleden al aanvoelde dat ik niet afhankelijk wilde zijn van de nukken van Google (die inmiddels een behoorlijk trackrecord begint op te bouwen met het plotseling staken van “gratis” diensten) en mijn eigen gebrekkige code-skills, heb ik destijds gezocht naar een alternatief om mijn aandelen te monitoren. En zo ben ik terecht gekomen bij Sharesight, een Australisch bedrijf dat een gelijknamige dienst biedt waarmee Kaskoe zijn aandelen monitort.

Sharesight is een portfoliomanager

Sharesight helpt je met het monitoren van een aandelenportfolio. Het is dus geen screener of analysetool waarmee je aandelen kunt analyseren. Maar het is een tool waarin je aankopen en verkopen registreert. Vervolgens geeft Sharesight weer wat je rendement is over een bepaalde periode. Klinkt simpel, en dat is het ook. Maar het werkt allemaal gewoon flawless.

Voordelen Sharesight

Sharesight kent een aantal voordelen die ik in andere oplossingen niet of minder goed terug vind.

Wisselkoersen

Sharesight houdt rekening met de wisselkoers. Zowel bij de transactiedata als bij alle rapportages wordt de actuele wisselkoers gebruikt. Het voordeel daarvan is dat je precies ziet welk aandeel de valutawijzigingen op je rendement hebben. En dat is bijvoorbeeld best handig bij een aandeel als Plus500, dat noteert in Britse ponden en haar dividend uitkeert in Amerikaanse dollars.

Dividendinkomsten

Sharesight signaleert wanneer een bedrijf een dividend aankondigt. Dit is voor mij hét grote gemis van Googlefinance. En ja, Kaskoe weet dat je dit kan oplossen met html-imports van Yahoo Finance of gebruik van API’s met andere diensten. Maar het werkt gewoon allemaal niet lekker. Aanpassingen aan sites of code leiden tot problemen bij de import. Ze gebruiken andere tickercodes dan Googlefinance. Ze snappen niet hoe ze met een eenmalig speciaal dividend om moeten gaan. Geklungel met valuta, is het nou een kwartaal- of een jaardividend? Met een portfolio van 40+ aandelen is dat simpelweg geen duurzame oplossing.

Hoe Kaskoe zijn aandelen monitort
Voorbeeld automatische verwerking dividenduitkering, waarbij alle gegevens vooringevuld zijn. (Dividend received en converted bedrag heb gewist uit privacy-overwegingen.)

Sub-portfolio’s

Je kunt je aandelen over verschillende portfolio’s verdelen, bijvoorbeeld een dividendgroei-portfolio en een Gouden Kalf portfolio. Ik vind dit handig, omdat ik voor beide portfolio’s verschillende strategieën hanteer en dus per portfolio wil kunnen monitoren waar ik sta. Overigens kun je de diverse portfolio’s ook eenvoudig in een geconsolideerd overzicht bekijken.

Hoe Kaskoe zijn aandelen monitort
Voorbeeld posities per portfolio met optie voor benchmark en uitgesplitst rendement. (Actuele waarde en aantallen heb ik uit privacy-overwegingen gewist.)

Veel flexibiliteit in rapportagemogelijkheden

Sharesight biedt een grote hoeveelheid rapportagemogelijkheden, waaronder een rapportage waarmee je het rendement inzichtelijk maakt over een periode en een rapportage waarmee je de diversificatie van je portfolio snel kunt bekijken. Bovendien kan je iedere rapportage eenvoudig exporteren.

Cloudbased

Het programma is cloudbased en werkt in een internetbrowser, wat betekent dat je je portfolio op allerlei apparaten kunt bekijken zonder dat je software hoeft te installeren. Ik vind dit een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Portfolio Performance. Dit is een open source programma, dat trouwens wel een steile leercurve schijnt te hebben.

Nadelen Sharesight

Kent Sharesight nadelen? Jazeker.

Sharesight kost geld

Alhoewel je voor een miniportfolio (minder dan 10 posities) niets hoeft te betalen, kost het gebruik van Sharesight je geld. Maar Kaskoe betaalt liever voor iets dat goed werkt, dan dat ik niets betaalt voor iets dat niet altijd werkt of waarmee ik zelf moet gaan prutsen. Een aantal van de hier genoemde functionaliteiten zit niet in het gratis versie (waaronder verschillende portfolio’s en de diversificatierapportage).

Geen real-time koersen

Een ander nadeel is dat Sharesight niet met real-time koersen werkt. Dat wil zeggen: bij het verwerken van transacties wordt wel de realtime koers getoond, maar voor de monitoring van je portfolio wordt de laatste slotkoers gehanteerd. Het nadeel is dat je dus gedurende de dag niet ziet wat je portfolio die dag aan het doen is. Overigens is dat een prima medicijn tegen het impulsief handelen op basis van dagkoersen. Het grote voordeel van het werken met slotkoersen, is dat Sharesight heel snel is. Rendementsoverzichten over flexibele periodes worden snel getoond, veel sneller dan bij de rapportagemogelijkheden die BinckBank of Lynx bieden.

Geen automatische importfunctie transactiedata

Het laatste nadeel van Sharesight is dat het (nog) niet van alle brokers de transactiedata realtime automatisch kan importeren. Overigens bieden ze wel sinds enige tijd een integratie met Interactive Brokers aan, maar die heeft Kaskoe nog niet getest. Het staat trouwens ook niet hoog op m’n prioriteitenlijstje, gezien het aantal transacties dat ik per maand doe. Overigens kan je wel in bulk transactiedata importeren via een sheet, wat handig is om je bestaande portfolio in te voeren.

Fijne support

Kaskoe heeft één keer gebruik gemaakt van de support van Sharesight. Toen ik met één beleggingsrekening afscheid nam van BinckBank en ik die posities over heb laten boeken naar Lynx, heb ik support om hulp gevraagd omdat ik anders handmatig 25 posities moest gaan bijwerken. Support reageerde snel en prettig, en boden aan de betreffende posities met een scriptje bij te werken. Tsja, dan wordt ik wel fan.

Bron: Pixabay

Heb ik nog wensen? Jazeker, het zou super zijn als Sharesight een optie biedt om de portfolio te publiceren op een site. Zodat ik definitief afscheid zou kunnen nemen van Google Sheets.

Welke tool gebruik jij om je portfolio te monitoren?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.