Hoe selecteer je dividend aandelen? Deel 1

Hoe selecteer je dividend aandelen? Deel 1

22 mei 2019 4 Door Kaskoe

Als je een passief inkomen uit dividend wilt verdienen, kan je kiezen voor een ETF. Maar als jij interesse hebt in beleggen en liever zelf achter de knoppen zit, kan je ook beleggen in individuele dividend aandelen. De vraag is dan: hoe selecteer je dividend aandelen? Dit is deel 1 van een tweeluik waarin Kaskoe antwoord geeft op deze vraag.

De strategie van Kaskoe

Kaskoe heeft een doelstelling en een daar uit voortvloeiende strategie. Deze kan je hier vinden. Als gevolg van deze strategie beleg ik voornamelijk in dividend groei aandelen. Deze beleggingsstrategie wordt ook wel “dividend growth investing” of “DGI” genoemd. In het Nederlands zou je kunnen spreken van de dividend groei strategie. Die strategie bepaalt voor een deel op basis waarvan je dividend aandelen selecteert. Met andere woorden: voor de selectie van dividend aandelen is het van belang dat jij weet welke beleggingsstrategie je wilt hanteren. En bovendien geldt dat voor andere strategieën andere selectiecriteria kunnen gelden.

Bedenk hoe jouw gewenste aandelenportfolio er uit ziet

Je kunt natuurlijk in de wilde weg allerlei aandelen selecteren die een hoge dividendgroei laten zien. Maar dat is niet verstandig. Je loopt het risico dat je ongemerkt veel aandelen van een zelfde sector koopt. En op het moment dat het dan met die sector een aantal jaren slechter gaat, zal je zien dat de winsten gaan dalen. Dalende winsten kunnen leiden tot dalende dividendinkomsten. En dat willen we niet, we willen dividendgroei zien. Het is daarom zaak niet al je eieren in één mandje te leggen en te spreiden. Kaskoe hanteert een spreiding in sectoren, landen en valuta. Bij het selecteren van dividend aandelen vergelijk ik mijn portfolio met mijn strategie om te zien in welke sectoren, landen of valuta ik bij zou moeten kopen (of verkopen).

Hoe selecteer je dividend aandelen?

Zodra ik op hoofdlijnen weet wat voor aandelen ik zoek, begin ik met het maken van een lijst van potentieel geschikte aandelen. Stel je voor dat ik in mijn aandelenportfolio een dividendaandeel zoek in de sector “Industrials” dat in USD staat genoteerd. Dan start ik met het filteren van de aandelen die aan deze eerste criteria voldoen: sector “Industrials” en genoteerd in USD.

Lijst van U.S. Dividend Champions

Voor aandelen genoteerd in USD maak ik bijna altijd gebruik van een lijst van Amerikaanse dividend kampioenen, de U.S. Dividend Champions. Aandelen komen op deze lijst te staan zodra ze minimaal vijf achtereenvolgende jaren hun dividend hebben verhoogd. De lijst werd vroeger bijgehouden door Dave Fish. Hij is helaas in 2018 overleden. Nu wordt de lijst maandelijks bijgehouden door Justin Law.

Excel lijst van dividend aandelen

De lijst wordt veel gebruikt door de DGI-community op Seekingalpha.com. Dit waarborgt tot op zekere hoogte ook de kwaliteit van de lijst, eventuele fouten worden snel opgemerkt en aangepast. De meest actuele lijst in Excel-formaat is altijd te vinden op deze site. Je hoeft geen lid te zijn, gebruik is kosteloos.

Filteren op de eerste criteria

In de lijst wordt onderscheid gemaakt tussen dividend challengers, dividend contenders en dividend champions. Achtereenvolgens hebben deze hun dividend minimaal 5, 10 of 25 jaar op rij verhoogd. In de Excel-sheet selecteer ik het tabblad met alle ondernemingen (tabblad CCC). Op dit tabblad plaats ik een autofilter op rij 6. Zonder selectiecriteria heb ik nu 878 ondernemingen geselecteerd waarvan de aandelen noteren in USD en waarvan het dividend de laatste vijf jaren minimaal vijf keer is verhoogd. Vervolgens kan ik eenvoudig een selectie gaan maken door verschillende filters te maken.

Vervolgens selecteer ik achtereenvolgens op de volgende zaken:

  • Sector (kolom C) is “Industrials”. Dit leidt tot 126 ondernemingen.
  • Dividend yield (Kolom J) is minimaal 1,5%. Er blijven 75 ondernemingen over.
  • Koers winst verhouding oftewel P/E (Kolom AA) is maximaal 22. De selectie bestaat nu uit 50 bedrijven.

Filteren en sorteren op dividendgroei en payout-ratio.

50 bedrijven is nog behoorlijk veel. Om de lijst nog wat verder in te dikken maak ik gebruik van een aantal andere belangrijke criteria. Dit zijn de dividendgroei en de payout-ratio.

Filteren op dividendgroei

Dividendgroei, oftewel DGR, wat voor Dividend Growth Rate staat. Ik neem hiervoor de vijfjaars dividendgroei (kolom U). Deze moet minimaal 10 zijn. Dit betekent dat een onderneming minimaal 5 jaar achtereenvolgens het dividend met 10% per jaar moet hebben verhoogd om in de selectie te blijven. De lijst halveert nu naar 25 ondernemingen.

Filteren en sorteren

Sorteren op payout-ratio

Vervolgens pas ik de sorteervolgorde aan. Standaard staat deze alfabetisch op de naam van het bedrijf, maar dat zegt natuurlijk niets. Ik ben binnen de selectie op zoek naar bedrijven met een lage payout-ratio. Ik sorteer de ondernemingen van laag naar hoog op kolom Z (Payout %).

Resultaat van de filter en sorteer-acties

Hoe selecteer je dividend aandelen? Ik begon met een lijst van 878 ondernemingen die genoteerd staan in USD en de laatste vijf jaar hun dividend jaarlijks hebben verhoogd. Deze heb ik nu ingedikt tot een lijst van 25 potentieel geschikte aandelen. Deze zijn actief in de sector “Industrials” en hebben een dividendrendement van minimaal 1,5%. De koerswinst-verhouding is lager dan 22 en de minimale dividendgroei van de afgelopen 5 jaar is 10% per jaar. Dit heeft minder dan 10 minuten gekost.

Hoe selecteer je dividend aandelen?

Shortlist van 25 bekende en onbekendere ondernemingen

Op deze shortlist staan een aantal bekende ondernemingen zoals Boeing Company, 3M en Lockheed Martin. Maar er staan ook een aantal ondernemingen op die voor Kaskoe onbekend zijn, zoals Parker-Hannifin Corporation en Matthews International.

De volgende stap: nadere inspectie

De volgende stap is om deze 25 ondernemingen aan een nadere inspectie te onderwerpen. Ik gebruik daarvoor het Kaskoe analyse-model. Dit model heb ik op basis van ideeën van mijzelf en anderen, literatuurstudie, gezond verstand en eerder opgedane ervaring samengevat in een Excelsheet. Bij de verschillende analyses die ik op Kaskoe plaats, vind je vaak een plaatje van dit ingevulde model.

Inspectie van aandelen

Dit is het eerste deel van deze post waarin ik antwoord geef op de vraag: “Hoe selecteer je dividend aandelen?”. In deel twee ga ik in op de volgende stap, het beoordelen van de individuele aandelen op basis van het Kaskoe analyse-model.

[mailpoet_form id=”2″]