Hoe selecteer je dividend aandelen? Deel 2

Hoe selecteer je dividend aandelen? Deel 2

27 mei 2019 6 Door Kaskoe

Als je een passief inkomen uit dividend wilt verdienen, kan je kiezen voor een ETF. Maar als jij interesse hebt in beleggen en liever zelf achter de knoppen zit, kan je ook beleggen in individuele dividend aandelen. De vraag is dan: hoe selecteer je dividend aandelen? Dit is deel 2 van een tweeluik waarin Kaskoe antwoord geeft op deze vraag. Deel 1 vind je hier.

Waar waren we gebleven?

We waren gebleven bij een shortlist met 25 potentieel geschikte aandelen. Deze zijn actief in de sector “Industrials” en hebben een dividend rendement van minimaal 1,5%. De koerswinst-verhouding is lager dan 22 en de minimale dividendgroei van de afgelopen 5 jaar is 10% per jaar.

Shortlist hoe selecteer je dividend aandelen

Hoe selecteer je dividend aandelen?

De volgende stap is om deze 25 ondernemingen aan een nadere inspectie te onderwerpen. Ik gebruik daarvoor het Kaskoe analyse-model. Dit model heb ik op basis van ideeën van mijzelf en anderen, literatuurstudie, gezond verstand en eerder opgedane ervaring samengevat in een Excelsheet. Bij de verschillende analyses die ik op Kaskoe plaats, vind je vaak een plaatje van dit ingevulde model.

Kaskoe analyse-model

Het Kaskoe analyse-model bestaat uit een Excel-sheet waarin ik een aantal belangrijke gegevens van de laatste vijf jaar van een onderneming verzamel. Op basis van de waarden van deze gegevens worden meer of minder punten toegekend. Naarmate een onderneming meer punten scoort, voldoet deze beter aan de strategie en doelstellingen van Kaskoe. Laten we eens kijken naar het Kaskoe analyse-model. Ik neem hierbij de analyse die ik eind december van A.O. Smith heb gemaakt en destijds heb toegevoegd aan mijn portfolio. De volledige analyse vind je hier.

Bronnen van de gegevens

Nu is Kaskoe van nature nogal lui en heeft hij een hekel aan domme repetitieve klussen zoals het overtypen van cijfertjes. Daarom maak ik gebruik van een service van Gurufocus. Het is geen goedkope service, maar op basis van de omvang van mijn portfolio gaat het om weinig geld. Bovendien bespaar ik dure adviseurs door zelf wat meer te doen. Gurufocus heeft een database waarin zij een enorme lijst van gegevens opslaan van beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd over een periode van 30 jaar. Het is bovendien de enige service die ik ken waarbij je een koppeling tussen een Excel-sheet en hun database kunt maken en geautomatiseerd gegevens op kunt vragen.

Voor de minder gefortuneerde of minder luie beleggers onder ons: de meeste gegevens uit het Kaskoe analyse-model zijn ook zonder betaalde service te vinden. Maar ze moeten dan wel handmatig ingeklopt worden…

Andere betaalde services waar Kaskoe gebruik van maakt zijn Simply Wall St. en Uncle Stock. Daarnaast heb ik een abonnement op Seeking Alpha. En ik maak periodiek gebruik van Simply Save Dividend (met een gratis proefaccount, pssst, niet verder vertellen….) waar ik niets voor betaal. Kaskoe gebruikt Uncle Stock, Gurufocus en Simply Wall St. ook om interessante dividend aandelen op het spoor te komen die niet op de lijst van U.S. Dividend Champions staan. Want ja, daar staan alleen Amerikaanse aandelen op.

Welke variabelen gebruikt het Kaskoe analyse-model?

Maar: terug naar het Kaskoe analyse-model. Ik beoordeel een bedrijf op een aantal variabelen of metrics. Het gaat daarbij om groei-metrics, dividend-metrics, waardering-metrics, de financiele gezondheid en de fundamentele waardering.

Voorbeeld Kaskoe analyse-model van A.O. Smith

Groei-metrics

Om dividend uit te keren, moet er winst worden gemaakt. En om het dividend te laten groeien, moet ook de winst groeien. Een incidentele dip hoeft geen probleem te zijn, als er maar voldoende free cash flow wordt gegenereerd. De groei-metrics die ik onder de loep neem, zijn de jaarlijkse omzet, de jaarlijkse free cash flow, de jaarlijkse winst per aandeel en de jaarlijkse dividend per aandeel. Voor de laatste vijf jaar ken ik per metric 1 punt toe bij een groei van minimaal 5%.

Dividend-metrics

Dividend moet groeien. Hoe hoger de groei van de afgelopen 3, 5 en 10-jaars periode, hoe meer punten. De payout-ratio mag niet te hoog liggen. Hoe lager, hoe meer punten. En het zou mooi zijn als het huidige dividendrendement hoger ligt dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Hoe hoger het huidige rendement ligt t.o.v. het vijfjarig gemiddelde, hoe meer punten. Per onderdeel kan maximaal 5 punten worden verdiend.

Waardering-metrics

De belangrijkste metric bij de waardering is de koers winst-verhouding oftewel de P/E-ratio. Hoe lager hoe beter. Omdat een kwaliteitsaandeel vaak een hogere P/E-ratio heeft, kijk ik ook naar de verhouding van de actuele P/E-waarde en het 5-jarig gemiddelde. Als de huidige P/E-ratio lager ligt dan het 5-jarig gemiddelde, is de waardering relatief laag en omgekeerd. Een lagere P/E-ratio betekent een lagere waardering. Per onderdeel kan maximaal 5 punten worden verdiend.

Financiële gezondheid

Voor deze metric vertrouw ik volledig op de scores die Gurufocus en Uncle Stock geven. Ik pak daar het gemiddelde van. De financiele gezondheid is op Gurufocus gratis te bekijken. Als alternatief zou je ook de Altman Z-score kunnen nemen. Score ligt tussen de 0 en 5.

Fundamentele waardering

Voor deze metric vertrouw ik volledig op de scores die Gurufocus, Uncle Stock, Simply Save Dividends en Simply Wall St. geven. Ik pak daar het gemiddelde van waarbij er maximaal 5 punten te verdienen zijn. De scores van Gurufocus en Simply Save Dividends zijn gratis te bekijken.

Voorbeeld scherm Gurufocus voor A.O. Smith

Score

Over het gehele model zijn maximaal 65 punten te verdienen. Die score wordt nooit gehaald. In de inmiddels ruim 100 analyses die ik heb gemaakt, is de hoogste score 50 punten. Kaskoe hanteert een ondergrens van 30 punten. Tussen de 30 en 37 punten kan het een interessant aandeel zijn. Meer dan 37 punten is een goede score. A.O. Smith kwam op 22 december 2018 op een score van 42 uit.

En dan? Blind kopen?

Nee, zeker niet. Deze metrics kijken eigenlijk alleen maar naar het verleden. Eigenlijk moet je de score zien als een rangschikking van een aantal aandelen uit dezelfde sector ten opzichte van elkaar op basis van een aantal gestandaardiseerde waarden. In het voorbeeld uit deel 1 van dit artikel zou je de scores van Snap-On, A.O. Smith, 3M en Illinois Tool Works kunnen berekenen.

Excellent, goed of gemiddeld?

Vervolgens zou ik de hoogste van die scores als eerste verder bestuderen. Wat ik bijvoorbeeld doe is het lezen van recente analyses op Seeking Alpha en het bekijken van de laatste presentatie die een bedrijf voor aandeelhouders heeft gegeven. Dat kan je een beeld geven van de toekomst van een onderneming. Verder probeer ik eventuele merkwaardige dips of pieken in de meerjarige metrics te verklaren.

Zo heb ik in november 2017 een analyse van L Brands Inc gemaakt. Dit is de maker van onder meer Victoria Secrets lingerie en zwemmode. L Brands behaalde een hoge score van 46. De belangrijkste reden dat ik deze toen niet heb gekocht is een sterk stijgende payout ratio. Bovendien had ik twijfels bij de mate waarin het merk nog wel aansloot bij de nieuwe doelgroepen. De marketing met supermodellen sloeg steeds minder aan en de hype rond het merk was sterk dalende. Een jaar later gold dat ook voor het dividend, dat met 50% werd gekort. L Brands had een dividendhistorie van 25 jaar onafgebroken gelijkblijvend of stijgend dividend. De koers van het aandeel kelderde met 18%…

Bron: Pixabay

Als de toekomstverwachtingen er goed uit zien en merkwaardige dips of pieken te verklaren zijn, komt een aandeel bij Kaskoe op de watchlist. Of kan het zijn dat Kaskoe gelijk een aankooporder inlegt bij zijn broker.

Samenvattend: hoe selecteer je dividend aandelen?

Samenvattend: hoe selecteer je dividend aandelen? Kaskoe start met samenstellen van een shortlist van interessante aandelen die passen binnen mijn strategie en portfolio. Vervolgens analyseer ik de potentieel meest interessante aandelen met behulp van het Kaskoe analyse-model om een verdere verfijning aan te brengen. Van de aandelen die het hoogst scoren onderzoek ik met behulp van analyses en presentaties aan aandeelhouders wat de kansen en risico’s zijn en probeer ik afwijkende scores te verklaren.

Zoals wellicht bekend staan er geen affiliative links op Kaskoe. Als jullie één van de door mij genoemde services interessant vinden, neem dan lekker zelf een proefaccount om te ontdekken of het voor jouw ook goed kan werken.

[mailpoet_form id=”2″]