Hoe te starten met beleggen in vijf stappen

Hoe te starten met beleggen in vijf stappen

29 mei 2019 0 Door Kaskoe

Hoe te starten met beleggen? Als ik met mensen in mijn omgeving praat over wat ik doe, vragen ze vaak of ik een adviseur heb die mijn financiën beheert. De vaste lezers van Kaskoe weten inmiddels wat mijn mening is over financieel adviseurs. Kaskoe belegt zelf in aandelen. Soms denken mensen dat het ingewikkeld is. En wellicht denken zij na mijn voorgaande twee berichten dat zelf beleggen veel tijd vergt. Maar dat hoeft, afhankelijk van je beleggingsstrategie, niet waar te zijn. In dit artikel leg ik uit hoe te starten met beleggen in vijf stappen. En beleg jij zelf al? Help anderen dan door jouw aanvullende tips als reactie onder dit artikel te zetten.

1. Hoe te starten met beleggen: start met lezen!

Wellicht is het heel verleidelijk om gewoon maar in het diepe te springen en te gaan beleggen. Toch raad ik je dat niet aan. Het gaat uiteindelijk om echt geld wat je kunt winnen of verliezen. Ik raad je daarom aan te starten met het lezen over beleggen. Tussen alle verschillende boeken over beleggen zijn er twee die ik kan adviseren voor mensen die willen weten hoe te starten met beleggen.

Deze twee aanraders zijn:

Beleggen voor Dummies, geschreven door Hans Oudshoorn Peter Siks. Dit is een boek dat vooral geschikt is voor mensen die nog weinig tot niets van beleggen weten. Het is zeer toegankelijk geschreven.

De basis van het beleggen : in alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement, geschreven door O. van Rijswijk. Dit is een boek dat systematisch alle verschillende beleggingscategorieën beschrijft, van aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta’s tot vastgoed. Alhoewel het toegankelijk is geschreven, schroomt de auteur niet om veel weetjes, feiten en theorieën te beschrijven. Het boek kan je ook goed helpen bij de volgende stap. Ook voor mensen die al wat meer weten over beleggen is dit een zeer lezenswaardig boek.

2. Ontwikkel een beleggingsplan

Voorafgaand aan het daadwerkelijk starten met beleggen is het belangrijk na te denken over je beleggingsplan. Zaken die daar in thuis horen zijn de volgende:

  • Wat is je doel?
  • Waar ligt je beleggingshorizon?
  • Wat is je risico-bereidheid?
  • Hoeveel vrij te besteden vermogen heb je?
Memo met tekst: What's the plan?

Op basis van deze vragen kan je bepalen of beleggen voor jouw situatie verstandig is en welke manier van beleggen het beste bij jou past. De drie manieren die ik daarbij onderscheid, zijn de volgende:

  • Zelf individuele aandelen of obligaties kopen. Je selecteert en koopt of verkoopt zelf individuele aandelen of obligaties bij een broker.
  • Zelf beleggingsfondsen of ETF’s kopen. Je koopt geen individuele aandelen of obligaties maar fondsen of ETF’s. Beleggingsfondsen en ETF’s hebben als belangrijkste overeenkomst dat ze door één transactie een brede spreiding bieden. De mate van spreiding wordt bij een ETF bepaald door de onderliggende index en bij een beleggingsfonds door de visie van de fondsmanager.
  • Automatisch maandelijks ETF’s kopen. Je koopt zelf geen individuele aandelen of ETF’s. Maandelijks wordt er een bedrag van je rekening geboekt waarmee je broker automatisch ETF’s koopt.

Tenslotte: vermijd het beleggen in derivaten, CFD’s, hefboom- en andere ingewikkelde producten. Je koop dan geen aandelen maar een financieel product waarmee je speculeert op koersstijgingen of -dalingen. Je hebt geen recht op dividend en je maakt gebruik van een hefboom waardoor je rente betaalt. Je kunt door de hefboom met een relatief beperkt bedrag grote posities aangaan. Je kunt dus een hogere winst maken maar ook veel verliezen.

3. Start een schaduwportefeuille met monopoly-geld

Zou het niet fijn zijn te starten met beleggen zonder dat je brokken maakt en geld verliest? Of juist om jouw strategie te testen en te zien hoeveel rendement je maakt? Nou, dat kan. Door een zogenaamde schaduwportefeuille te starten kan je met virtueel geld aandelen of beleggingsfondsen kopen en verkopen. Een van de websites waar je dit kan doen is www.morningstar.com. Er is ook een Nederlandstalige site. Registratie kost niets en je kunt vervolgens een nieuwe portfolio starten.

Hoe te starten met beleggen

Let er op dat er veel andere sites zijn die ook schaduw- of demoportfolio’s bieden. Vaak zijn dit sites van brokers die hefboomproducten of CFD’s aanbieden. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat veel van die aanbieders je niet de mogelijkheid bieden te beleggen in aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s maar alleen in CFD’s.

4. Open een beleggersrekening

Als je weet bij wat voor manier van beleggen jij je het prettigst voelt, kan je een broker kiezen. Een broker is een soort makelaar via waar je aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s koopt en verkoopt. Bij zo’n broker open je een beleggingsrekening. Een beleggersrekening stelt je in staat aandelen, obligaties of ETF’s te kopen of te verkopen. Een beleggersrekening is altijd gekoppeld aan een tegenrekening. Dat is meestal je eigen bankrekening. De beleggersrekening vul je met geld vanaf de tegenrekening. En zodra je het geld van je beleggersrekening weer nodig hebt, stuur je het weer naar je tegenrekening.

Kies een broker die past bij je beleggingsstrategie.

  • Voor het zelf kopen van aandelen, fondsen of ETF’s zijn veelgebruikte brokers Binck Bank, De Giro en Lynx. Zelf heb ik ervaring met zowel Binck Bank als Lynx. Beiden hebben een mogelijkheid voor een schaduw portefeuille. Met De Giro heb ik geen ervaring. Maar als je een beperkt vermogen hebt om mee te beleggen en je niet te veel verschillende aan- en verkopen per maand wil gaan doen is De Giro vaak de goedkoopste van de drie.
  • Voor het automatisch maandelijks kopen van ETF’s is Meesman een veel gebruikte broker. Ook Centraal Beheer biedt dit aan. Meesman is één van de goedkoopste aanbieders. Als je een rekening hebt geopend, bepaal je een beleggingsmix en kies je de ETF-fondsen waarin je wilt beleggen. Ook geef je aan hoeveel je maandelijks wil inleggen. Dat bedrag wordt dan maandelijks geïncasseerd en voor je belegd.

5. Start met geld dat je kunt missen

Beleg alleen met geld dat je voor een langere tijd kunt missen. Zodra je een beleggersrekening hebt geopend, boek je het geld van je tegenrekening over naar de beleggersrekening. Zodra het geld op je beleggersrekening staat, kan jij je eerste verkoopopdracht ingeven.

Tot zover de tips van Kaskoe over hoe te starten met beleggen. Ben jij al eerder gestart met beleggen en heb je andere tips aan mensen die zich afvragen hoe te starten met beleggen? Help ze dan door jouw feedback in een reactie te zetten!

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.