Hoe veilig is het dividend van British Telecom?

Hoe veilig is het dividend van British Telecom?

25 april 2019 0 Door Kaskoe

Sinds 13 februari 2017 is Kaskoe in het bezit van aandelen BT Group plc (ook wel bekend als British Telecom) (LON:BT.A). Helaas is dat tot dusver geen gelukkige investering gebleken. De aandelen zijn sindsdien met 28% gedaald. En ik heb een bescheiden valutaverlies geleden. Het enige prettige is een dividend van 6,6% per jaar. Maar gezien de aanhoudende berichten over BT Group is het nog maar de vraag of dat dividend houdbaar gaat zijn de komende jaren. Hoe veilig is het dividend van British Telecom?

Wat doet BT Group?

BT Group plc is een leverancier van communicatiediensten en -oplossingen voor klanten in 180 landen. BT Group bestaat uit vier divisies: Consumer, Enterprise, Global Services en Openreach.

De belangrijkste activiteiten:

  • Wereldwijde levering van netwerk gebaseerde IT diensten
  • Lokale, nationale en internationale telecomunicatiediensten aan klanten voor thuisgebruik, op kantoor en onderweg
  • Producten en diensten op het gebied van breedband, TV en Internet.
BT Tower Bron: BT Group

BT Group is de grootste provider van vaste telefonie en breedband diensten voor consumenten in de UK. Ze zijn de grootste mobiele netwerk provider van de UK. De een na grootste betaalde sportzender van de UK wordt geëxploiteerd door BT Group. En BT Group verzorgd IT diensten voor 5500 multinationals in 180 landen.

British Telecommunications plc (BT) is een volledige dochteronderneming van BT Group plc waarin vrijwel alle bedrijfsonderdelen en activa van BT Group zijn verzameld. BT Group plc is genoteerd aan de effectenbeurzen van Londen en New York.

In het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2018, rapporteerde BT Group een omzet van £ 23,7 miljard met een winst voor belasting van £ 7,5 miljard. Het hoofdkantoor staat in London. Wereldwijd werken er 105800 medewerkers voor BT Group.

BT Group heeft de afgelopen jaren een aantal problemen gekend. De belangrijkste zijn een langlopend pensioenprobleem en een boekhoudschandaal in Italië.

Pensioentekort

Niet alleen in Nederland zijn er problemen met de pensioenen. BT Group, dat zijn eigen pensioenfonds heeft, heeft te kampen met een pensioentekort. BT Group bereikte in 2014 en vervolgens in 2017 overeenstemming met zijn pensioenuitvoerder hoe om te gaan met dit pensioentekort. Dit resulteert in een aanzienlijke verhoging van de betalingen om het pensioentekort te verminderen. Er is een voorziening getroffen door BT Group ter grootte van £ 5 miljard.

Boekhoudschandaal Italië

Met betrekking tot het boekhoudschandaal is recent naar buiten gekomen dat uit Italiaans onderzoek is gebleken dat er bewijs zou zijn dat hoger management van BT Group op het hoofdkantoor wetenschap hadden. Dit is in tegenstelling met eerdere geluiden waarin BT Group aangaf dat het boekhoudschandaal een geïsoleerd probleem binnen de Italiaanse dochteronderneming zou zijn die buiten het hoofdkantoor om zou hebben gehandeld. Het rapport van de onderzoekers zou e-mails bevatten van Brian More O’Ferrall, financieel directeur bij BT Enterprise, waarin hij collega’s in Italië vraagt ​​manieren te vinden om hun boekhouding aan te passen om de winst te vergroten. BT group heeft eerder £ 530 miljoen afgeschreven op het bedrijfsonderdeel. De kans is aanwezig dat dit schandaal nog een staartje gaat krijgen in de vorm van een boete of zelfs de aanpassing van eerdere resultaten. In ieder geval heeft BT Group moeite om haar Italiaanse dochteronderneming verkocht te krijgen.

Hoe doet BT Group het dit jaar?

De eerste negen maanden van het boekjaar laten zien dat de omzet licht is gedaald tot 17,56 miljard (-1% zelfde periode vorig jaar). De winst is gelijk gebleven op een niveau van 5,55 miljard.

In het derde kwartaal boekte BT Group een winst (Ebitda) van £ 1,88 miljard. Dit was 3% lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Maar het was hoger dan waar de analisten op hadden gerekend. De omzet daalde in dezelfde periode met 1,4% tot £ 5,98 miljard, waar analisten rekenden op £ 5,9 miljard. De brutowinst in de eerste negen maanden van het boekjaar bedroeg £ 2,1 miljard (vorige periode £ 1,7 miljard). Verder was de free cash flow met 9% toegenomen tot £ 7,63 miljard.

Resultaten derde kwartaal per bedrijfsonderdeel

Consumer: omzet steeg met 4% naar £ 2,7 miljard, Ebitda met 15% naar 643 miljoen. Uitdagende marktomstandigheden: lagere verkoop van high-end smartphones, aanhoudende agressieve prijsconcurrentie op breedband diensten, toenemende regelgeving.

Enterprise: omzet daalde met 6% naar £ 1,5 miljard. Ebitda daalde met 2% naar £ 501 miljoen. Problemen: afname vaste telefonie die niet voldoende wordt goedgemaakt door toename mobiele telefonie. Positief: de operationele kosten nemen af en de omzet uit de overheidssector loopt goed dankzij een aantal langjarige contracten.

Global services: omzetdaling van 5% naar £ 1,2 miljard. De Ebitda stijgt met 4% naar £ 147 miljoen.

Openreach: de omzet daalt met 9% naar £ 1,26 miljard. Ebitda daalt met 19% naar £ 603 miljard.

Verwachtingen resultaat 2018/2019

BT Group verwacht dat de Ebitda voor het boekjaar 2019 aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van £ 7,3 en 7,4 miljard zal uitkomen.

Nieuwe topman, Phil Jansen

Het waren de laatste kwartaalcijfers die door de scheidend topman Gavin Patterson werden gepresenteerd. De nieuwe topman, Phil Jansen, heeft de taak om de transformatie die Patterson in gang heeft gezet, af te ronden. Verwacht wordt dat Jansen in mei bij de presentatie van de jaarcijfers zijn visie op de toekomst van BT Group uiteenzet.

Philip Jansen, nieuwe CEO BT Group per februari 2019

Schuldpositie

De totale schuldpositie (bestaande uit een voorziening voor de pensioenproblemen van 5 miljard Britse pond en de nettoschuld van 11 miljard Britse pond) bedraagt £ 16,1 miljard. De verwachting is dat de cashflow voldoende zal zijn om het dividend op niveau te houden.

Hoe veilig is het dividend van British Telecom?

In 2017 werd gesteld dat het interim dividend gebaseerd was op 30% van het totale dividend van het voorgaande jaar. Ook werd gesteld dat het progressieve dividendbeleid werd gehandhaafd. Die laatste opmerking werd in november 2018 niet meer gemaakt. Wel werd toen aangegeven dat de verwachting is dat het dividend voor de komende twee jaar op 15,4 pence per aandeel blijft staan en dat het dividendbeleid niet zal wijzigen.

Maar het kan natuurlijk best gebeuren dat de nieuwe topman dit moment aangrijpt om te breken met het dividendbeleid en inzet op het terugbrengen van de schuldpositie. Analisten van Berenberg denken dat dit scenario gaat plaatsvinden.

De historie laat zien dat het geen gekke gedachte is. In de eerste plaats komt Phil Jansen van Worldpay, waar hij van 2013 tot en met 2018 CEO was. Worldpay keert geen dividend uit. Dankzij forse investeringen is de omzet in de jaren 2009 tot en met 2018 verviervoudigd. In de tweede plaats laat de geschiedenis zien dat BT Group de afgelopen 20 jaar 2 keer eerder het dividend heeft verlaagd.

Twee eerdere dividendverlagingen BT Group. Bron: Gurufocus.com

Geruchten over extra kostenbesparingen

Op 27 maart maakte Bloomberg bekend dat BT Group overweegt om de komende 5 jaar 25000 banen te schrappen. Dit plan gaat verder dan een in mei 2018 aangekondigd plan waarin er sprake is van het schrappen van 13000 banen in de komende 3 jaar. BT weigerde commentaar te geven. Verwacht wordt dat een officiële aankondiging pas in mei 2019 wordt gedaan bij de presentatie van de toekomstplannen door Jansen.

De vraag is dus: is het lek boven bij BT en wordt er voldoende winst gegenereerd om het dividend uit te keren en om te investeren? Het boekjaar eindigt op 31 maart 2019. Op 9 mei 2019 wordt het resultaat van het volledige boekjaar 2018-2019 bekend gemaakt.  

Conclusie

Hoe veilig is het dividend van British Telecom? Mijn conclusie is dat BT Group redelijk op koers lijkt te liggen voor 2019, maar dat de vraag blijft of ze de weg naar boven weer heeft gevonden. De nieuwe topman zal alles uit de kast moeten halen om BT Group weer definitief op de rails te krijgen. Het dividend zal zeker niet worden verhoogd. Er is op basis van de eerste negen maanden van het boekjaar geen directe noodzaak om het dividend te verlagen.

Maar Kaskoe kan zich goed voorstellen dat de nieuw aangetreden topman het momentum gebruikt om het dividend te verlagen om daarmee de schuldpositie te reduceren. Hij creëert daarmee ook meer ruimte voor de broodnodige investeringen. Voor mij zou dat een reden om op dit moment geen nieuwe positie in BT Group te nemen. Maar een kans op een verlaging van het dividend is voor mij op dit moment ook geen overweging de positie in BT Group te verlagen of te sluiten. BT Group blijft dus voorlopig in de portfolio van Kaskoe.