Hoe word je een miljonair?

Hoe word je een miljonair?

13 maart 2019 0 Door Kaskoe

Kaskoe heeft zich voorgenomen op deze blog iets meer te gaan schrijven over financiële onafhankelijkheid. De vraag wanneer je financieel onafhankelijk bent is voor iedereen verschillend. Maar wat zeker helpt is als je op enig moment kunt zeggen dat je een miljonair bent. Dus vandaar de vraag in deze blogpost: hoe word je een miljonair?

million dollar biljet

Er zijn vele manieren om miljonair te worden. De makkelijkste manier om miljonair te worden is door als miljardair een boot te kopen. Maar nu even serieus: als je in staat bent om van je 20ste tot en met je 60ste levensjaar iedere maand € 180,- te sparen, kom je een heel eind in de richting. Hoe dit kan?

S&P 500

De S&P 500 is een Amerikaanse aandelenindex waar de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in zijn opgenomen. De S&P index begon in 1923 en betrof destijds 90 grote Amerikaanse bedrijven. De gemiddelde samengestelde jaarlijkse groei (de CAGR oftewel Compound Annual Growth Rate) van deze index bedroeg in de afgelopen 92 jaar 10,2%.

Historische rendementen S&P500

Als je vanaf je 20ste start met het maandelijks inleggen van € 180,- in de S&P 500 door middel van een ETF, en dit consequent volhoud tot je 60ste, heb je een vermogen van € 96.000,- geïnvesteerd. Na veertig jaar is het totaalbedrag van de maandelijkse stortingen uitgegroeid tot € 1.000.000,-. Dit is een aardige start als je rond je 60ste financieel onafhankelijk zou willen zijn.

Uiteraard is er wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij deze aanpak. Waar moet je op letten?

Valutarisico

In de eerste plaats beleg je met Euro’s in Amerikaanse Dollars. Je stelt jezelf dus bloot aan valuta-risico’s. Als je dit wilt vermijden kan je beleggen in een Euro-genoteerde ETF, maar dat betekent dat de kosten wat hoger zullen zijn. Om het miljoen te halen zal je dus maandelijks iets meer moeten storten of iets langer door moeten gaan met storten.

Herbeleggen dividend

ETF’s zijn er in allerlei soorten en maten. Eén van de verschillen tussen ETF’s is of het dividend wordt uitgekeerd of dat het wordt herbelegd. Bij de berekening van de gemiddelde jaarlijkse samengestelde opbrengst wordt er van uit gegaan dat jij je dividend herbelegd.

Minimaliseer de kosten

Ook de kosten die een ETF in rekening brengt, verschilt. De kosten van een ETF wordt weergegeven in de TER, de Total Expense Ratio. Zorg dat je kiest voor een ETF die een zo laag mogelijke TER heeft, en zorg dat je belegd via een broker die zo weinig mogelijk kosten in rekening brengt. Kaskoe geeft geen beleggings- of brokeradvies, maar de Vanguard S&P 500 in Euro’s via een gewoon account bij Degiro lijkt momenteel de goedkoopste optie. Onderzoek dit echter altijd zelf heel goed!

Invloed van vermogensbelasting

Uiteraard is dit een rekenvoorbeeld. Kaskoe heeft geen rekening gehouden met de invloed van de vermogensbelasting. En die invloed is helaas best fors te noemen. Op een totaal vermogen van € 1.000.000,- bedraagt de belastingdruk van box 3 met ingang van 2019 1,24%. Een grove berekening laat zien dat als je rekening houdt met de vermogensbelasting, je maandelijks € 217,- opzij zult moeten zetten. Het is uiteraard maar de vraag hoe de belastingwetgeving er tegen die tijd uit ziet.

Verklein je risico’s

Naarmate de einddatum in zicht komt, is het belangrijk om je risico’s te verkleinen. In de historische opbrengst van de S&P 500 zijn er 68 jaren waarin de opbrengst positief was. Er zijn dus 24 jaar met verliezen, waarvan het grootste verlies in 1931 een whopping meer dan 40% bedroeg…

Het zou natuurlijk wel bijzonder zuur zijn als je in je 58ste jaar van het iedere maand € 180,- opzij zetten ineens geconfronteerd wordt met een negatief resultaat van 25%. Naarmate je dus dichter bij je einddoel komt (of bij een aantal uitzonderlijk goede jaren je doelbedrag eerder hebt bereikt), moet je zorgen dat je je vermogen gaat beschermen. Bijvoorbeeld door een deel van je vermogen in obligaties te stoppen.

Het spook dat inflatie heet

Nu lijkt € 1.000.000,- wel een heel mooi bedrag. Maar als je over een periode van 30-40 jaar kijkt moet je niet vergeten dat een miljoen Euro nu straks door inflatie waarschijnlijk een stuk minder waard is. Momenteel is de inflatie laag, maar gedurende de afgelopen jaren kan je rekenen op 1% tot 2% inflatie per jaar. In feite moet je die 1% tot 2% eigenlijk optellen bij het rendement dat je nodig hebt om straks een som geld te hebben die evenveel waard is als een miljoen Euro nu waard is.

Rendementen uit het verleden…

Uiteraard ken je de zinsnede wel. Rendementen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Staar je dus niet blind op het beleggingsverleden. En wed nooit op één paard.

Ondanks deze kanttekeningen geeft deze aanpak je hopelijk wel een aantal aanknopingspunten op de vraag: hoe word je miljonair.

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.