Hoe ziet jouw verkoopstrategie er uit?

Hoe ziet jouw verkoopstrategie er uit?

3 april 2019 0 Door Kaskoe

Kaskoe is een zogenaamde “Buy-and-Hold”-investeerder. Ik investeer voor de lange termijn en mijn investering moet cashflow opleveren in de vorm van dividend. Die strategie gaat niet samen met een zeer actieve handelsstijl, waarin je wekelijks of zelfs dagelijks posities koopt en verkoopt. Maar nu de beurzen na een slecht vierde kwartaal van 2018 weer zo’n beetje op recordhoogtes staan, bekruipt velen toch het  gevoel of ze niet iets zouden moeten verkopen. Kaskoe bekruipt dat gevoel niet direct, maar het zet mij wel weer aan het denken over mijn verkoopstrategie.
Hoe ziet jouw verkoopstrategie er uit?

Hoe ziet jouw verkoopstrategie er uit?

Een bekend citaat van één van mijn beleggingsgoeroes, Warren Buffett, kan dan ook op mijn goedkeuring rekenen. Zijn wijze woorden: “If you are not willing to own a stock for 10 years, do not even think about owning it for 10 minutes.”

Bron: Wikipedia

Maar tegelijkertijd is het wel goed om m’n portfolio geregeld tegen het licht te houden. Sterker nog, één van mijn stelregels is dat ik iedere week één van de posities in mijn portfolio evalueer. Maar tot nu toe heeft dat niet tot een verkoop geleid. Op de één of andere manier blijkt verkopen lastig. Ik heb ook geen duidelijke verkoopstrategie. Tijd om daar eens over na te denken.

Hoe ziet de verkoopstrategie van professionals er uit?

Kaskoe is geen professionele belegger. En ik heb ook geen hoge pet op van vermogensbeheerders. Maar toch is het in veel gevallen goed om te bestuderen hoe professionals hun werk doen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Wat ik zou verwachten is dat het werk van een professionele vermogensbeheerder er ongeveer als volgt uit ziet: ze gaan naar kantoor, zoeken naar interessante ondernemingen en denken na welke aandelen ze willen kopen. Gebaseerd op diepgaand onderzoek en analyse van een potentieel interessant aandeel besluiten ze tot een aankooptransactie. Op het moment dat een onderneming niet meer voldoet aan de verwachtingen of op het moment dat het winstpotentieel gerealiseerd is, verkopen zij de positie. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk gaat die laatste vlieger niet op.

Uit onderzoek blijkt dat institutionele beleggers c.q. vermogensbeheerders op het gebied van het verkopen van posities maar wat aanmodderen. Ja, je leest het goed: professionele vermogensbeheerders modderen maar wat aan.

Onderzoek over 4,4 miljoen transacties gedurende 15 jaar

Dit blijkt uit een onderzoek dat begin dit jaar is gepubliceerd door onderzoekers van verschillende universiteiten. De onderzoekers hebben de portfolio’s en dagelijkse transacties van institutionele vermogensbeheerders in de periode van 2000 tot 2016 geanalyseerd. In totaal gaat het om 783 portfolio’s met een gemiddelde waarde van 573 miljoen USD en 4,4 miljoen transacties.

Verkoopbeslissingen van professionals leiden tot underperformance

Uit de samenvatting van dit onderzoek: “A striking finding emerges: while investors display clear skill in buying, their selling decisions underperform substantially – even relative to strategies involving no skill such as randomly selling existing positions – in terms of both benchmark-adjusted and risk-adjusted returns.” Met andere woorden: zelfs willekeurig verkopen van aandelen zou leiden tot een betere opbrengst dan de verkoopstrategie die professionals hanteren. De verkoopbeslissingen van professionals leiden tot underperformance

Dobbelsteen waarvan alle zijden bestaan uit het woord Sell

Even een sidenote: 4,4 miljoen transacties verdeeld over 783 portfolio’s over een periode van 15 jaar betekent dat er iedere dag meer dan één verkooptransactie per portfolio wordt verricht. Ik vind dat bizar veel en dat leidt mijns inziens vooral tot positieve resultaten voor de brokers, maar dat terzijde.

Verkopen als cash genererende oefening

Het onderzoek wijst niet exact aan wat de oorzaken zijn van deze bevindingen. De onderzoekers proberen wel een uitleg te geven op basis van een aantal gesprekken die zij voerden met professionele vermogensbeheerders. Hieruit blijkt dat zij aankopen en verkopen zien als twee verschillende processen en dat zij veel minder tijd en energie schenken aan het verkoopproces. Een quote uit één van die interviews: “Selling is simply a cash-raising exercise for the next buying idea.”

Verkoopstrategie van Kaskoe

Van de professionele vermogensbeheerders kan Kaskoe dus niet heel veel leren. Nu is het zo dat de portfolio van Kaskoe nog in de opbouwfase zit. De komende jaren stroomt er nieuw geld in de portfolio waardoor de focus ook bij mij nu meer op het aankoopproces zit dan op het verkoopproces. Maar tegelijkertijd is het goed om de verkoopstrategie van Kaskoe te gaan vormgeven. Zoals eerder aangegeven evalueer (bijna) wekelijks één van mijn posities. In principe wil ik iedere positie ieder jaar tenminste één keer tegen het licht houden, naast het volgen van het reguliere nieuws over de bedrijven.

Letters EVALUATE hangend aan een touwtje met een wasknijper

Zaken waar ik naar kijk bij zo’n evaluatie:

  • Hoe staat het er voor met de fundamentals van het bedrijf?
  • Is er sprake van een wijziging in het dividendbeleid of een onverwachtse dividendverlaging?
  • Is er sprake van een enorme koerssprong of -daling?

Die laatste vind ik lastig. Wanneer is het tijd om winst of verlies nemen? En heb je dan een beter alternatief voor het wegvallende dividend als je verkoopt? Sowieso geldt dat ik voor de evaluatie geen harde criteria heb die leiden tot een verkoopbesluit. Tenslotte: bedenk dat time in the market normaliter leidt tot een hoger rendement dan timing the market!

Portfoliobreed heb ik ook wel eens gekeken, bijvoorbeeld:

  • Rechtvaardigen de verhoudingen in mijn portfolio een herverdeling? Nu stuur ik daar met name op door het doen van nieuwe aankopen
  • Heb ik behoefte aan meer cash dan dat mijn dividend oplevert? Vooralsnog niet, dus is verkopen ook niet aan de orde.
Wijsvinger die op een knop met het opschrift "Sell" rust
Bron: newsbtc.com

Al met al kom ik tot de conclusie dat het goed is dat Kaskoe de komende maanden eens wat na gaat denken over de verkoopstrategie. Hoe ziet jouw verkoopstrategie er uit?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.