Investering in Ashtead Group PLC

Investering in Ashtead Group PLC

21 augustus 2019 5 Door Kaskoe

Zoals eerder geschreven is zijn de aandelen RPC Group PLC die Kaskoe in zijn portfolio had, van de beurs gehaald vanwege een overname. Dit betekent dat Kaskoe een aantal Britse ponden op zijn beleggingsrekening had staan. En aangezien geld op een rekening geen dividend opbrengt, werd het tijd een bestemming voor dat geld te vinden in de vorm van een nieuwe investering.

Investering in Ashtead Group PLC

Zoals de lezers van deze post hebben kunnen zien, was Kaskoe wel gecharmeerd van Astead Group PLC. Na onderzoek is Kaskoe tot de slotsom gekomen dat het een interessant bedrijf is en heb ik een investering in Ashtead Group gedaan.

Ashtead Group: een introductie

Ashtead Group plc is een verhuurbedrijf van apparatuur. Het bedrijf verhuurt bouw- en industriële  apparatuur voor verschillende toepassingen aan een gevarieerd klantenbestand. Het bedrijf is actief in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Het grootste onderdeel van het bedrijf bevat Sunbelt. Sunbelt heeft ongeveer 773 winkels in meer dan 40 staten in de Verenigde Staten en bijna 70 winkels in Canada. In de UK is het bedrijf actief onder de naam A-Plant, en hebben ze bijna 200 locaties.

Wat doet Ashtead Group?

Ashtead biedt verhuuroplossingen in allerlei situaties, waaronder voor de utiliteitsbouwmarkt, voorzieningenbeheer, rampenbestrijding, evenementenbeheer, klimaatbeheersing, steigers en verkeersbeheer.

De apparatuur van het bedrijf kan worden gebruikt voor heffen, stroomopwekking, genereren, verlichten, verplaatsen, verkleinen, graven, boren, stutten, toegangsverlening, schoonmaken, pompen, direct, verwarmen en ventileren. Het bedrijf verhuurt op korte termijn. Het verkoopt oude apparatuur op de tweedehandsmarkt. De verhuurvloot van het bedrijf varieert van kleine handgereedschappen tot grotere bouwmachines.

Cijfers van Ashtead Group

Er werken in totaal ruim 17.500 medewerkers voor Ashtead Group. In de VS zijn ze de op één na grootste in de verhuurmarkt. In de UK zijn ze marktleider. De omzet bedroeg in 2019 4,5 miljard GBP. De winst voor belastingen bedroeg 1,1 miljard GBP. De winst per aandeel groeide in het laatste jaar met 33% naar 174,2 pence per aandeel.

Portfolio van Kaskoe

Om in de portfolio van Kaskoe terecht te komen, moeten ondernemingen voldoen aan een aantal criteria. Daarnaast moet de portfolio en de totstandkoming daarvan, voldoen aan de strategie van Kaskoe. Over de criteria waar ondernemingen aan moeten voldoen heb ik meer geschreven in deze post. Over de strategie van Kaskoe kan je hier meer vinden. Voorafgaand aan een investering beoordeeld meneer Kaskoe in hoeverre deze investering voldoet aan de strategie en aan de criteria.

Stabiele winstgroei en dividendgroei

Kaskoe belegt in ondernemingen met een minimale beurswaarde van $1000 miljoen die daarnaast een stabiele winstgroei, een meerjarig stijgend dividendrendement en een stijgende winst per aandeel laten zien. De ondernemingen moeten financieel sterk zijn en een redelijke waardering hebben.

Op het eerste gezicht voldoet Ashtead Group aan deze eisen, we gaan straks kijken of dit klopt. Kaskoe investeert alleen in aandelen die worden verhandeld in US dollars, Britse ponden of Euro’s. Tenslotte moet de investering passen in de verdeling over de verschillende sectoren waarin Kaskoe belegd.

Past Ashtead Group in de strategie van Kaskoe?

De aandelen Ashtead Group worden verhandeld aan de London Stock Exchange in Britse ponden. Ashtead Group valt in de sector “Industrials”. In die sector heeft Kaskoe al posities in A.O. Smith en in Snap-On. Een uitbreiding in de sector Industrials is niet echt noodzakelijk maar kan ook geen kwaad.

Ashtead Group voldoet dus aan de strategie van Kaskoe. Maar voldoet Ashtead Group ook aan de criteria die Kaskoe stelt aan een daadwerkelijke investering?

Voldoet een investering in Ashtead Group aan de eisen van Kaskoe?

Waaraan moet een investering voldoen? Op hoofdlijnen hanteert meneer Kaskoe 4 criteria.

  • het zijn volwassen ondernemingen die voortdurend een groeiende winst en free cash flow laten zien.
  • er is sprake van een gezonde dividend payout ratio.
  • zij hebben een sterke balans.
  • er zijn voldoende groeiperspectieven in de markten waarin zij opereren.

De eerste drie criteria heb ik uitgewerkt in een model waarin iedere potentiële investering langs de meetlat wordt gelegd. Voor Ashtead Group ziet deze review er als volgt uit:

Investering in Ashtead Group

Groeiende winst en cash flow

Groeiende winst en cash flow is noodzakelijk om een stijgend dividend uit te keren. De winst wordt in mijn model weergegeven door de “Earnings per share”. Hieruit valt op te maken dat Ashtead Group een stevige winstmachine is. De jaarlijkse groei van de omzet en de winst is fors te noemen.

In haar Outlook geeft Ashtead aan dat de vooruitzichten in de VS gunstig zijn en dat ze verwachten dat de economische groei blijft aanhouden. Ditzelfde geldt voor Canada, waar Ashtead zelf ook nog behoorlijk kan groeien. In de UK is er sprake van wat zij eufemistisch een ‘ingetogen’ markt noemen. Daar moeten we de komende jaren dus niet teveel van verwachten.

Hoge dividendgroei, lage payout ratio

Over het dividendrendement raak je op het eerste gezicht niet erg enthousiast. 1,52% is niet veel. Maar laten we eens verder kijken: er is sprake van een hoge dividendgroei. Dat is primair de reden geweest waarom Ashtead Group op de radar van Kaskoe terecht is gekomen. Een gemiddelde jaarlijkse groei van ruim 35% over de laatste 10 jaar is hoog. Dit zorgt voor het sneeuwbaleffect dat je als dividendbelegger in je portfolio wilt hebben.

En het mooie is: de payout ratio is met 21% laag. Dus als de winst de komende jaren lager uit mocht vallen, dan is er nog steeds voldoende ruimte om het dividend op peil te houden of te laten groeien. Het dividendbeleid omschrijft Ashtead als volgt: “We have a progressive dividend policy and our  objective is to ensure that dividends are sustainable  wherever we are in our business cycle.”

Balans en waardering

De netto schuld van Asteahd Group ligt op 1,8 keer de winst voor belasting. Aan de ene kant ziet Kaskoe dat liever wat lager. Aan de andere kant is de verhuurbranche redelijk kapitaalintensief. Ook wordt er geinvesteerd in uitbreiding in Canada en in overnames. De leningen hebben verschillende aflostermijnen tot en met 2027 waardoor er geen problemen met herfinanciering te verwachten zijn.

Aandelen inkoop programma

In de loop van het jaar heeft Asthead Group GBP 675 miljoen van haar oorspronkelijke inkoopprogramma afgerond en zij verwacht in 2019/20 nog zo’n GBP 500 miljoen aan aandelen in te kopen. Dit is goed voor de aandeelhouders, want het ondersteund de aandelenkoers en het zorgt ervoor dat er in totaal minder dividend hoeft te worden uitgekeerd.

De waardering is met een koerswinst verhouding van 13 redelijk vriendelijk te noemen. Ook de DCF-methode laat zien dat de koers van GBP 22,17 ondergewaardeerd is. Uitgaand van een gemiddelde groei van 10% per jaar is een koers van ruim GBP 27 realistisch.

Conclusie review Ashtead Group

Het bedrijf laat goede fundamentals zien. De prijs van het aandeel zit op zo’n 30% tegen de 52 weeks hoog aan. Vanaf afgelopen maart is de prijs van het aandeel behoorlijk gestegen, maar ligt het nog onder de vorige top van GBP 31,4.

De Brexit zal vermoedelijk wel gevolgen hebben voor de omzet in de UK. Maar daarentegen hebben ze daar in de VS en Canada weer geen last van. Ashtead Group valt in de sector Industrials, een sector die is ondervertegenwoordigd in de portfolio van Meneer Kaskoe. Al met al zijn dit voldoende redenen die een investering in Ashtead Group rechtvaardigen.

Tenslotte de vraag: voor hoeveel te investeren? In de ideale wereld heeft iedere positie van meneer Kaskoe een gewicht van gemiddeld tussen de 2 en 3% van de totale doelportfolio, bestaande uit 45 tot 50 posities. Kaskoe heeft er voor gekozen om zo’n 2% van de portfolio in Ashtead Group te investeren. Het betreft “bestaand geld”, uit de overname van de aandelen RPC Group.

Trivialiteitjes over Ashtead Group

Kaskoe vindt het leuk om een dergelijke analyse af te sluiten met eventuele grappige of opvallende wetenswaardigheden over het bedrijf, in dit geval Ashtead Group. Maar ik kon eigenlijk geen grappige trivialiteiten vinden. Misschien vat deze quote wel de kern van de zaak samen: “What we do is simple.  How we do it is not.”

N.B. Dit is geen beleggingsadvies, lees de disclaimer!

[mailpoet_form id=”2″]