Investering in Microsoft

Investering in Microsoft

7 januari 2019 Uit Door Kaskoe

De portfolio van Kaskoe ontbeert nog een aantal fondsen in de technische sector. Eerder had ik mijn ogen al eens op Microsoft laten vallen. Maar destijds vond ik de waardering te hoog. Ook hikte ik wat aan tegen het lage dividendrendement. Voor mijzelf heb ik toen een alert ingesteld op een prijs van het aandeel Microsoft onder de 100 USD. Als de prijs van het aandeel daar onder zou komen, zou ik opnieuw een overweging maken. Bij de beurscorrectie rond de kerstdagen raakte de koers initieel de 100 USD aan. Een paar dagen kreeg het aandeel opnieuw een deukje, waarop ik het op 95,03 USD heb opgepikt. In dit artikel geef ik mijn argumentatie voor deze investering in Microsoft.

Koersontwikkeling Microsoft
bron: https://seekingalpha.com/symbol/MSFT

Microsoft: een introductie

Microsoft Corporation (NAS:MSFT) is opgericht in 1975. Het technologiebedrijf ontwikkelt, licentieert en ondersteunt een reeks softwareproducten, -services en -apparaten. De segmenten van het bedrijf omvatten productiviteit en bedrijfsprocessen, intelligente cloud en persoonlijk computergebruik. Er werken zo’n 131.000 medewerkers voor Microsoft. Het hoofdkantoor staat in Seattle, in de Verenigde Staten. De omzet van het gebroken boekjaar 2018 bedroeg 114 miljard USD. De winst (EBITDA) bedroeg zo’n 48 miljard USD.

De producten van het bedrijf omvatten besturingssystemen; producttoepassingen voor verschillende apparaten; server applicaties; zakelijke oplossingstoepassingen; tools voor desktop- en serverbeheer; software ontwikkelingstools; videospellen en training en certificering van integrators en ontwikkelaars van computersystemen.

Microsoft ontwerpt, produceert en verkoopt ook apparaten, waaronder personal computers (pc’s), tablets, gaming- en entertainmentconsoles, telefoons, andere intelligente apparaten en aanverwante accessoires, die integreren met zijn cloud-gebaseerde aanbiedingen. Het biedt een scala aan diensten, waaronder cloud-gebaseerde oplossingen die klanten software, services, platforms en inhoud bieden, en biedt oplossingen voor oplossingondersteuning en consultancy. Het levert ook online adverteren voor een wereldwijd publiek.

Bekende producten en diensten van Microsoft zijn Windows, Office 365, Exchange, Sharepoint, Dynamics, Azure, Skype, Bing, LinkedIn en Xbox.

Overzicht van verschillende productnamen van Microsoft

Portfolio van Kaskoe

Om in de portfolio van Kaskoe terecht te komen, moeten ondernemingen voldoen aan een aantal criteria. Daarnaast moet de portfolio en de totstandkoming daarvan, voldoen aan de strategie van Kaskoe. Over de criteria waar ondernemingen aan moeten voldoen heb ik meer geschreven in deze post. Over de strategie van Kaskoe kan je hier meer vinden. Voorafgaand aan een investering beoordeeld meneer Kaskoe in hoeverre deze investering voldoet aan de strategie en aan de criteria.

Kaskoe belegt in ondernemingen met een minimale beurswaarde van $1000 miljoen. Tevens moeten ze een stabiele winstgroei, een meerjarig stijgend dividendrendement en een stijgende winst per aandeel laten zien. De ondernemingen moeten financieel sterk zijn en een redelijke waardering hebben. Kaskoe investeert alleen in aandelen die worden verhandeld in US dollars, Britse ponden of Euro’s. Tenslotte moet de investering passen in de verdeling over de verschillende sectoren waarin Kaskoe belegd. Op het eerste gezicht voldoet Microsoft aan veel van deze eisen, we gaan straks kijken of dit klopt.

De aandelen Microsoft worden ondermeer verhandeld aan de Nasdaq in US dollars. Microsoft valt in de sector “Technology”. In die sector heeft Kaskoe posities in Apple, Qualcomm en Texas Instruments. Alhoewel al deze bedrijven tot de sector “Technology” horen, verschillen ze behoorlijk van elkaar. Qualcomm en Texas Instruments maken chips. Apple maakt vooral hardware en is voornamelijk gericht op consumenten. Microsoft heeft een behoorlijk divers portfolio, wat ze onderscheid van een aantal andere grote techspelers, zoals Google, Apple en Amazon. Een interessante graphic van de omzetverdeling van een aantal tech-giganten vond ik hier. Let wel, dit is de verdeling in 2016.

Vergelijking herkomst omzet tech-giganten
bron: https://www.mekkographics.com/tech-giant-revenue-mix/

Microsoft voldoet dus aan de strategie van Kaskoe. Maar voldoet Microsoft ook aan de criteria die Kaskoe stelt aan een daadwerkelijke investering?

Voldoet een investering in Microsoft aan de eisen van Kaskoe?

Waaraan moet een investering voldoen? Op hoofdlijnen hanteert meneer Kaskoe 4 criteria.

  1. het zijn volwassen ondernemingen die voortdurend een groeiende winst en free cash flow laten zien.
  2. er is sprake van een gezonde dividend payout ratio.
  3. zij hebben een sterke balans.
  4. er zijn voldoende groeiperspectieven in de markten waarin zij opereren.

De eerste drie criteria heb ik uitgewerkt in een model waarin iedere potentiële investering langs de meetlat wordt gelegd. Voor Microsoft ziet deze review er als volgt uit:

Analyse aandeel Microsoft volgens de Kaskoe-methode

Groeiende winst en cash flow

De omzet per aandeel (Revenu per share) groeit jaarlijks met gemiddeld 9%. Winst per aandeel en free cash flow wisselen nogal maar laten beiden gemiddeld over de laatste vijf jaar een groei van respectievelijk 5% en 8%. Volgens de analisten op Seeking Alpha die Microsoft volgen, groeit de winst per aandeel de komende jaren van 4,44 USD naar 5,94 USD. De omzetverwachting ligt volgens de analisten op 124 miljard om op te lopen naar 154 miljard. Dat lijken mij in het licht van de huidige woelige weken met een handelsoorlog tussen de VS en China en een afkoelende economie behoorlijk hoge cijfers. Maar ook met een tandje minder ziet het er dankzij het diverse portfolio waarmee Microsoft haar geld verdiend, goed uit.

Hoge dividendgroei lage payout ratio

Van de verschillende bekende grote technamen (Google, Apple, Amazon, Facebook, Netflix en Microsoft) keren alleen Apple en Microsoft dividend uit. Ze doen dat nog niet zo heel lang: Microsoft keert sinds 2003 dividend uit. Apple keert pas sinds 2012 dividend uit (in de periode tussen 1987 en 1995 keerde Apple overigens ook dividend uit, maar daarna zijn ze bijna failliet gegaan…). Beiden laten sindsdien het dividend ook jaarlijks stijgen.

Het payout-ratio van Microsoft wisselt nogal, maar ligt gemiddeld rond de 40%. Vanwege de goede financiële gezondheid van Microsoft is een incidentele uitschieter van de payout-ratio geen enkel probleem, het dividend kan voorlopig verhoogd blijven worden. Die verhogingen zijn de afgelopen jaren niet heel hoog geweest. Maar een jaarlijkse verhoging in de afgelopen drie jaar van bijna 11% is natuurlijk prima. Met het instappen op 95 USD per aandeel is het dividendrendement zo’n 1,83% nog steeds laag, maar met een jaarlijkse groei van 10% is dat op termijn wel weer op peil.

Balans en waardering

De balans van Microsoft ziet er goed uit. De hoeveelheid cash is groter dan de korte termijn schulden, wat een goed teken is. De waardering is een ander verhaal. Met een koers hoog in de 90 USD schommelt de P/E ratio in de buurt van de 40. Ook andere waarderingsgrondslagen zoals de DCF-methode (Discounted Cash Flow) of Peter Lynch of Grahams Number geven stuk voor stuk aan dat de waardering van Microsoft hoog is. Een vergelijking met andere tech-aandelen laat een verdeeld beeld zien: de gemiddelde P/E-waarde van Microsoft, Amazon, Cisco, VMware, Apple, Google, Oracle, IBM en Netflix is 58. Maar daar zitten uitschieters tussen als Cisco (129) en Netflix (109) terwijl Apple met een P/E-waarde van 12,5 relatief goedkoop is. Het vervelende van deze vergelijking is echter dat geen van deze ondernemingen een vergelijkbaar portfolio aan diensten en producten heeft.

Intrinsieke waarde aandeel Microsoft
bron: https://simplywall.st/stocks/us/software/nasdaq-msft/microsoft

De prijs van het aandeel lag op het moment van kopen rond de 95 USD. Dat ligt keurig tussen de 52-weeks laag en hoog van 83-116 USD.

Conclusie review Microsoft

Microsoft heeft goede fundamentals en naar mijn mening een portfolio die het bedrijf in staat stelt de komende jaren geld te blijven verdienen. De balans is goed en geeft ruimte de komende jaren het dividend verder te verhogen. Meneer Kaskoe gelooft in het belang van techniek in deze wereld en wil daarom het aantal posities in die sector verder laten groeien. Helaas zijn er niet heel veel technologiebedrijven die structureel dividend uitkeren en gunstig gewaardeerd zijn. Al met al betekent dit dat ik de stevige waardering voor lief neem en tot een investering in Microsoft ben overgegaan. De investering bedraagt 2,8% van de totale waarde van de portfolio en is nieuw geld.

Trivialiteitjes over Microsoft

De huidige CEO, Satya Nadella, lijkt mij een hele verstandige en aimabele man. Hij is de opvolger van Steve Ballmer, die in alle opzichten de tegenpool van Nadella lijkt te zijn. Een hilarisch filmpje van een van Ballmers legendarische optredens staat hier.

N.B. Dit is geen beleggingsadvies, lees de disclaimer!