Investering in TSMC

Investering in TSMC

4 februari 2019 0 Door Kaskoe

Alhoewel iedereen evenveel tijd heeft, speelt gebrek aan tijd Kaskoe soms parten. Zo heeft Kaskoe soms te weinig tijd (over) om z’n wijzigingen in de portfolio toe te lichten. Rond 20 december heeft Kaskoe een beperkte investering in TSMC gedaan. Bij deze een introductie van TSMC, dat voluit Taiwan Semiconductor Manufacturing Company heet, en een toelichting op de investering.

Fabriek TSMC
Eén van de fabrieken van TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company: een introductie

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, of TSMC, is opgericht in 1987 en heeft haar hoofdkantoor in Taiwan. Verkoop en ontwikkelingsvestigingen bevinden zich ondermeer in China, Europa, India, Japan en de VS. TSMC is ’s werelds grootste producent van halfgeleiders. TSMC brengt geen halfgeleiders onder eigen naam op de markt. De chips van TSMC worden in opdracht van haar klanten ontwikkeld en geproduceerd. In totaal werken er zo’n 49000 medewerkers.

Wafers van TSMC
Wafers van TSMC

In 2017 heeft TSMC 465 klanten bediend. Voorbeelden van klanten van TSMC zijn Apple, Nvidia, Qualcomm, Huawei, AMD en Intel. De omzet in 2018 bedroeg ruim 34,3 miljard USD, een stijging van 10% ten opzichte van 2017. Met een Ebit van 12,9 USD miljard is TSMC zeer winstgevend.

Portfolio van Kaskoe

Om in de portfolio van Kaskoe terecht te komen, moeten ondernemingen voldoen aan een aantal criteria. Daarnaast moet de portfolio en de totstandkoming daarvan, voldoen aan de strategie van Kaskoe. Over de criteria waar ondernemingen aan moeten voldoen heb ik meer geschreven in deze post. Over de strategie van Kaskoe kan je hier meer vinden. Voorafgaand aan een investering beoordeeld meneer Kaskoe in hoeverre deze investering voldoet aan de strategie en aan de criteria.

Kaskoe belegt in ondernemingen met een minimale beurswaarde van $1000 miljoen die daarnaast een stabiele winstgroei, een meerjarig stijgend dividendrendement en een stijgende winst per aandeel laten zien. De ondernemingen moeten financieel sterk zijn en een redelijke waardering hebben. Op het eerste gezicht voldoet TSMC aan deze eisen, we gaan straks kijken of dit klopt. Kaskoe investeert alleen in aandelen die worden verhandeld in US dollars, Britse ponden of Euro’s. De aandelen TSMC worden (ondermeer) verhandeld aan de NYSE in US dollars. Tenslotte moet de investering passen in de verdeling over de verschillende sectoren waarin Kaskoe belegd.

Sectoren van de Kaskoe-portfolio

TSMC valt in de sector “Techology”. In die sector heeft Kaskoe al meerdere posities: Apple, Microsoft, Qualcomm en Texas Instruments. Echter, in de ideale sectorallocatie die Kaskoe voorstaat, zouden de sectoren Technology, Consumer Defensive en Healthcare met alledrie 15% van de totale portfoliowaarde de grootste sectoren mogen zijn. Dat heeft te maken met het geloof van Kaskoe in de verdere opmars van de technologische ontwikkelingen, zoals 5G, artificiële intelligentie en zelfrijdende voertuigen. En voor wat betreft gezondheidszorg: dat lijkt mij ook een sector waarvan mensen ten alle tijde bereid zijn om de portemonnee te trekken. Consumer defensive tenslotte, zijn de consumptiegoederen waarop mensen als laatste bezuinigen, denk aan eten en dagelijkse verzorging.

Terug naar technology: medio december was de totale exposure van Kaskoe zo rond de 11%. Dus verwelkom ik nog graag minimaal 2 posities in de technology sector in mijn portfolio. En TSCM is technology en heeft een goede uitgangssituatie voor de technische ontwikkelingen zoals hierboven genoemd. TSMC voldoet dus aan de strategie van Kaskoe. Maar voldoet TSMC ook aan de criteria die Kaskoe stelt aan een daadwerkelijke investering?

Voldoet een investering in TSMC aan de eisen van Kaskoe?

Waaraan moet een investering voldoen? Op hoofdlijnen hanteert meneer Kaskoe 4 criteria.

  • het zijn volwassen ondernemingen die voortdurend een groeiende winst en free cash flow laten zien.
  • er is sprake van een gezonde dividend payout ratio.
  • zij hebben een sterke balans.
  • er zijn voldoende groeiperspectieven in de markten waarin zij opereren.

De eerste drie criteria heb ik uitgewerkt in een model waarin iedere potentiële investering langs de meetlat wordt gelegd. Voor TSMC ziet deze review er als volgt uit:

Beoordeling TMSC volgens analysemodel Kaskoe
Beoordeling TMSC (bron: Kaskoe)

Groeiende winst en cash flow

Groeiende winst en cash flow is noodzakelijk om een stijgend dividend uit te keren. De winst wordt in mijn model weergegeven door de “Earnings per share”.

TSMC laat een sterk groeiende omzet per aandeel en winst per aandeel zien. De jaarlijkse groei van de winst per aandeel is de laatste 5 jaar 17%. De vrije kasstroom fluctueert enigszins, maar laat over de afgelopen vijf jaar ook een stijgende lijn zien.

Dividend en payout ratio

Bij een koers rond de 36 USD heeft TSMC een dividendrendement van 3,7%. Zeer hoge gemiddelde dividendgroei van meer dan 20%. Ik verwacht dat die wel wat zal afvlakken gezien de resultaten van 2018, de vooruitzichten voor 2019 en de payout ratio die is opgelopen naar 53%. Maar de financiële positie van TSMC is bijzonder robuust.

Dividendgroei TSMC
Dividendgroei TSMC (bron: seekingalpha.com)

Balans

De schuldenpositie is laag. De hoeveelheid cash en de korte termijn bezittingen zijn ruim 2,5 keer zo groot als de korte termijn schulden. Er is nauwelijks sprake van lange termijn schulden. Financieel zeer solide dus, en voldoende ruimte om een ruimhartig dividendbeleid te blijven voeren.

Waardering

De aandelen TSMC deden in maart en september 2018 rond de 45 USD. Toen vond ik ze te duur. In de loop van december waren er geruchten dat Apple last had van een groeivertraging van haar iPhones. De door TSMC gemelde verwachte kwartaalomzet van Q4 in 2018 (omzet tussen 9,35 en $9,45 miljard USD) bleef achter bij wat analisten verwachtten. Dit, samen met het handelsconflict tussen de VS en China leidde tot een koersdaling tot rond de 36 USD met een bijbehorende PE-ratio van 16,4. Deze koers ligt tegen de laagste koers van de afgelopen 52 weken aan. Mijn watchlist-alarm ging af en ik heb een aankooporder ingelegd.

Conclusie review TSMC

TSMC laat zeer goede fundamentals zien. Het bedrijf is financieel zeer gezond, heeft veel klanten en zal de komende decennia kunnen blijven profiteren van haar positie en de ontwikkelingen als 5G, artificial intelligence, Internet of Things en zelfrijdende voertuigen.

De prijs van het aandeel zit dicht tegen de 52 weeks laag aan. Afgelopen jaar is de prijs van het aandeel behoorlijk gedaald door de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China en door de vrees dat de economie in de Verenigde Staten aan het afkoelen is.

TSMC valt in de sector Technology, een sector die is ondervertegenwoordigd in de portfolio van Meneer Kaskoe. Al met al zijn dit voldoende redenen die een investering in TSMC rechtvaardigen.

Ongetwijfeld zal het aandeel de komende periode verder in prijs kunnen zakken als de economie in de Verenigde Staten daadwerkelijk gaat afremmen.

Hoe groot wordt de investering in TSMC?

Tenslotte de vraag: voor hoeveel te investeren? In de ideale wereld heeft iedere positie van meneer Kaskoe een gewicht van gemiddeld tussen de 2 en 3% van de totale doelportfolio, bestaande uit 45 tot 50 posities. Weliswaar heeft TSMC uitstekende fundamentals en een goed groeiperspectief. Maar met grote posities in zowel Qualcomm (2,6%) als Texas Instruments (2,9%) lijkt het mij verstandig om een iets minder grote investering te doen dan ik normaliter doe.

Daar komt bij dat TSMC haar hoofdkantoor in Taiwan staat. Taiwan’s grote buur, China, is nog altijd van mening dat het een afvallige provincie betreft. Dat kan in potentie een situatie opleveren dat je als aandeelhouder niet gelukkig wordt. Om de risico’s wat te verkleinen, heeft Kaskoe besloten om 1,15% van z’n portfoliowaarde als investering in TSMC te steken. Inmiddels is de koers van het aandeel gestegen naar 37,57 USD, een (ongerealiseerde) koerswinst van 4,33%. En een cadeautje in het vooruitzicht van 1,31 USD per aandeel aan dividend in juli 2019.

Trivialiteitjes over TSMC

TSMC is in 1987 mede door Philips opgericht. TSMC is één van de grootste klanten van ASML, de Nederlandse fabrikant van chipmachine-makers. En ASML is ook ontsproten aan Philips.

N.B. Dit is geen beleggingsadvies, lees de disclaimer!