Is 3M een interessante investering?

Is 3M een interessante investering?

14 mei 2019 10 Door Kaskoe

Iedereen kent wel de gele post-itjes of de Scotch tape. Wist je dat deze producten gemaakt worden door 3M? En dat 3M een onderneming is die al 60 achtereenvolgende jaren haar dividend heeft verhoogd? De afgelopen maand presenteerde 3M echter beroerde kwartaalcijfers. Daarbij verlaagde zij ook nog eens haar verwachting voor de toekomstige winst. Het aandeel 3M reageerde met een koersdaling van 13%. Dit was de grootste koersdaling van 3M sinds de aandelencrash op Black Monday in 1987. Maakt dit 3M een interessante investering?

Bron: 3M

Overzicht van 3M

3M staat voor Minnesota Mining and Manufactoring. De naam geeft het al aan, oorspronkelijk startte het bedrijf met het delven van mineralen. Het bedrijf is opgericht in 1902 en het hoofdkantoor staat nog steeds in Minnesota. Tegenwoordig is 3M bij het grote publiek vooral bekend van de gele post-it memootjes en van de Scotch magic tape.

Pakjes post-it memo's

Maar 3M verkoopt een assortiment van meer dan 55.000 producten in allerlei verschillende markten. 3M is een belangrijke toeleverancier aan bijvoorbeeld de industrie, de gezondheidszorg en de automotive-sector en vormt daarmee een industrieel conglomeraat. 3M staat bekend om haar innovatieve vermogen. Het bedrijf heeft meer dan 100.000 patenten op haar naam staan. In totaal werken er zo’n 93.500 medewerkers voor 3M wereldwijd.

Is 3M een interessante investering?

Vorig jaar bedroeg de omzet van 3M zo’n 32,4 miljard USD. De winst bedroeg 9 miljard USD. De beurswaarde ligt rond de 100 miljard USD. Aandelen van 3M worden onder andere op de NYSE verhandeld onder de ticker MMM.

3M is één van de aandelen op mijn Watchlist. Periodiek, of bij bepaalde gebeurtenissen analyseer ik een bedrijf dat op mijn watchlist staat met het Kaskoe-model. De afgelopen kwartaalcijfers en de aangekondigde reorganisatie was zo’n gebeurtenis.

Is 3M een interessante investering?

Tegenvallende kwartaalcijfers leidt tot reorganisatie

Het was niet voor het eerst dat 3M tegenvallers meldde. Gedurende 2018 werd de geprognotiseerde winst per aandeel (EPS) tot 2 keer toe naar beneden bijgesteld. Dit gebeurde in 2019 wederom. Het lijkt er op dat het management van 3M onvoldoende in control is. Het is de vraag of het in 2018 gepresenteerde lange termijn plan met financiële doelstellingen over de periode 2019-2023 nog haalbaar is. De markt denkt van niet. De winstwaarschuwing leidde tot een forse koersdaling.

Is 3M een interessante investering?
Bron: Simply Wall Street

Reductie van 2000 banen

De tegenvallende kwartaalcijfers in april leidden tot de aankondiging van een voor 3M-begrippen forse reorganisatie. 2000 medewerkers verliezen hun baan. Het is de vraag of dit niet ten koste gaat van de innovatiekracht van 3M. Er stond hierover een interessant artikel in het Financiële Dagblad, wat helaas achter een betaalmuur staat. Paul Iske, hoogleraar open innovation en business venturing bij de Universiteit van Maastricht vindt dat 3M met de reorganisatie in een kramp schiet die ten koste gaat van de “scharrelruimte” die nodig om succesvol te innoveren.

Iske haalt in zijn werk 3M graag aan als voorbeeld. “3M is innoveren, toeval omarmen, kansen zoeken. Ze staan erom bekend dat er dingen mogen mislukken en hebben een mooie trackrecord. Eens in de tijd brengt het bedrijf iets op de markt dat aanslaat. Serendipiteit, de kunst om toevallig iets belangrijks te ontdekken, heeft geleid tot mooie innovaties.”

De reductie van 2000 medewerkers leidt tot een jaarlijkse besparing van 200 tot 250 miljoen USD. Ter referentie: de daling van de omzet van 5% in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedroeg zo’n 40 miljoen USD.

Nabije toekomst van 3M

In feite heeft 3M last van haar eigen omvang. Het is zo’n grote onderneming dat het steeds moeilijker wordt om duurzame groei te laten zien. 3M is zo gediversifieerd dat het groeitempo overeenkomt met de groei van de wereldeconomie. En omdat de economie in Europa en Azië vertraagt, worstelt 3M ook met groei.

Acquisitie van Acelity

In een poging verdere groei te realiseren, kondigde 3M begin mei een grote overname aan. 3M neemt voor 6,7 miljard USD Acelity over, de grootste acquisitie die 3M ooit heeft gedaan. Acelity is actief als toeleverancier aan de gezondheidszorg. Zij leveren producten voor ondermeer wondverzorging en chirurgie.

Gevolgen handelsoorlog China

Tenslotte zal de handelsoorlog met China de komende periode ook nog wel voor een vertraging van de groei zorgen. Zo’n 10% van de omzet van 3M is China-gerelateerd, waarmee 3M dus gevoelig is voor vergeldingsacties van China als gevolg van de instelling van importtarieven door Trump. Indien deze aaneenschakeling van escalaties en het uitblijven van een definitief handelsakkoord uitblijft, zal dit ongetwijfeld zorgen dat ook huidige prognoses van 3M niet gaan worden gehaald.

Alhoewel ik wat twijfels heb bij het snijden in het personeelsbestand en de zeer grote overname, denk ik niet dat 3M daarmee ineens een slecht aangestuurde organisatie zou zijn. Maar of het de gevraagde groei gaat brengen vind ik wel twijfelachtig.

Is het dividend van 3M veilig?

3M is een goed voorbeeld van een dividend aandeel. Maar is 3M een interessante investering? Het bedrijf heeft een geschiedenis van 61 achtereenvolgende jaren waarin zij haar dividend heeft verhoogd. Dit maakt het één van de Dividend Aristocraten. Je wordt een Dividend Aristocrat genoemd als je gedurende 25 jaar een dividendverhoging hebt doorgevoerd. Op 5 februari kondigde de raad van bestuur van 3M een dividend van USD 1,44 per aandeel aan voor het eerste kwartaal van 2019, wat een stijging is van 6% ten opzichte van het kwartaaldividend van 2018.

Payout ratio

De veiligheid van het dividend hangt af van de payout ratio, de schuldpositie, en van de winstverwachtingen. De payout ratio van 3M bevind zich het afgelopen jaar 59% en ligt voor het huidge jaar op 61%. Dit betekent dat zo’n 60% van de beschikbare free cash flow beschikbaar werd gesteld als dividend aan de aandeelhouders. Een payout ratio onder de 60% wordt over het algemeen gezien als een veilig. 3M zit dus op de grens van een veilige payout ratio.

Schuldpositie

Een indicatie van de schuld is de netto-schuld / kapitaal, een indicator die meet hoeveel van de financiering van een bedrijf uit schulden afkomstig is. MMM’s huidige nettoschuld / kapitaalratio is 62%, wat voor de meeste bedrijven aan de hoge kant is. Tegelijkertijd heeft 3M een solide credit rating (AA-). Dit maakt dat 3M indien nodig mogelijkheden heeft om nieuwe schulden aan te gaan.

Bron: Simply Wall Street

Een andere maatstaf is de nettoschuld / EBITDA-ratio. Deze meet hoeveel EBITDA-winst nodig is om de schuld van het bedrijf te betalen. Voor 3M ligt dit op 1,68, wat laag te noemen is (hoe lager, hoe beter). Maar de overname van Acelity gaat gedeeltelijk worden gefinancierd met nieuwe schulden, waardoor de ratio zomaar eens naar 2,2 zou kunnen gaan.

De schuldpositie van 3M ziet er voorlopig goed uit, maar het bedrijf zou in de problemen kunnen komen als de winst aanzienlijk daalt. In deze gevallen is het dus vooral van belang om vertrouwen te hebben in de stabiliteit van de cashflow van 3M.

Cashflow

In de afgelopen 12 jaar heeft 3M jaarlijks een positieve free cashflow gegenereerd. De trend van de hoeveelheid cashflow is bovendien opgaand. Het lijkt er op dat de maatregelen die in april zijn aangekondigd bedoeld zijn om deze trend zoveel als mogelijk te ondersteunen.

Is 3M een interessante investering?

Ik ben wat sceptisch over de nieuwe koers die 3M lijkt te gaan varen. 3M is een onderneming die groot is geworden dankzij haar innovatievermogen. Vanwege een tegenvallend jaar wordt er nu fors gesneden in het personeel. Bovendien wordt de grootste overname uit de geschiedenis van het bedrijf aangekondigd. De vraag is of dit uiteindelijk zal gaan resulteren in meer groei. Het is zaak dit goed in de gaten te houden. In het niet zo lange verleden is een andere Dividend Aristocrat, namelijk General Electric, diep gevallen als gevolg van slecht management en beroerde inzet van kapitaal.

Dividend is voorlopig veilig

Al met al zie ik geen reden om aan te nemen dat het dividend van 3M niet veilig zou zijn. Maar ik denk wel dat de aandeelhouders van 3M rekening moeten houden met een minder sterke groei van het dividend de komende jaren. De gemiddelde jaarlijkse groei van ruim 12% gaat mijn inziens de komende jaren niet meer gehaald worden.

Waardering weer richting normale proportie

Tegelijkertijd is de waardering van 3M de afgelopen maand wel weer op enigszins normale proporties gekomen. De premium die je vaak op de aandelenprijs van dit soort bedrijven ziet, is wat afgevlakt. Met een koers van rond de USD 170,- komt een P/E ratio van 18 in beeld. Nog steeds geen koopje, maar een stuk beter dan de 20 of meer van de afgelopen jaren. Ook is het dividendrendement van 3,14% interessant, zeker voor een Dividend Aristocrat.

Is 3M een interessante investering?
Simply Wall Street

Al met al beoordeel ik 3M voor de lange termijn dividendbelegger die ondervertegenwoordigd is in de sector Industrials voorlopig als een redelijk interessante investering. Het is zaak te beoordelen of het management de juiste beslissingen neemt en ze goed uitvoert. Mijn portfolio bevat met aandelen A.O. Smith en Snap-On al een ruime 5% aan aandelen in de sector Industrials. Dus Kaskoe zelf stapt voorlopig niet in bij 3M.

Welke overwegingen maak jij om wel of niet in te stappen in 3M?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.