Is de beurs losgezongen van de realiteit?

Is de beurs losgezongen van de realiteit?

10 juni 2020 10 Door Kaskoe

Nog maar krap drie maanden geleden waren we getuige van de heftigste koersdalingen die we in lange tijd hebben gezien. Het gaf een behoorlijke ravage in de portfolio van Kaskoe. Op het dieptepunt stond Kaskoe zo’n 34% in de min. Ondertussen heeft de beurs een wonderbaarlijke wederopstanding laten zien. Is de beurs losgezongen van de realiteit?

Is de beurs losgezongen van de realiteit?

Sinds maart 2020 zijn we vele miljarden aan overheidssteun verder. Zijn vele economieën in een vorm van gedeeltelijke, gehele of intelligente lockdown geraakt, waar we zo zoetjesaan weer uit mogen. Presenteren planbureau’s en centrale banken scenario’s met jarenlange recessies. En ondertussen heeft de beurs een wonderbaarlijke wederopstanding laten zien. Wat is er aan de hand?

Stand van zaken Kaskoe

Laten we eerst maar eens kijken naar de cijfers van de portfolio van Kaskoe. In de periode 1-1-2020 tot en met 23-3-2020 ging de koerswaarde van mijn portfolio diep in de min: -33,92%

Vervolgens is in de periode van 23-3-2020 tot en met 5-6-2020 de koerswaarde weer de andere kant uit geëxplodeerd: +35,16%

Het resultaat YTD: -6,32%, en met inbegrip van het dividendrendement -5%. Dat is de stand van afgelopen weekend. Ik kan er bijna niet tegenop schrijven, maandag 8 juni staat de zaak alweer 0,5% 0,75% extra in de plus.

Waar we aan de ene kant vrezen voor massaontslagen en een forse recessie, zien we aan de andere kant enorme koersstijgingen op de borden. Wat bij mij de vraag oproept: is de beurs losgezongen van de realiteit?

Wat gebeurt er in de reële economie?

De halve wereld is in een hele, halve of intelligente lockdown gegaan. Om na een maand of drie er voorzichtig aan weer uit te komen. Alleen al in Nederland is er EUR 50 miljard uitgegeven aan inkomensondersteunende maatregelen. Ondanks dat is de werkloosheid de afgelopen periode gestegen. De verwachting is dat na afloop van de steunmaatregelen, die tot oktober duren, het aantal ontslagen serieus gaat toenemen.

Branches als de horeca, sportscholen, toerisme, luchtvaart, auto-industrie, retail, energie en financials hebben hele harde tikken gehad. Van sommige van deze branches, met name horeca, toerisme en luchtvaart denk ik dat deze pas weer op volledige bezetting kunnen komen zodra er een vaccin of op z’n minst een geneesmiddel tegen de gevolgen van Covid-19 bereikbaar is. Wat nog wel enige tijd op zich laat wachten (en in het geval van een vaccin misschien wel een hele lange tijd, we zitten al 30 jaar op een vaccin tegen HIV te wachten).

Hoe is dit mogelijk? Aan de ene kant een economische neergang en een dreigende werkloosheidsgolf in de reële economie aan de ene kant. En een de wederopstanding van de beurs aan de andere kant? Is de beurs losgezongen van de realiteit?

Zijn we op weg naar een nieuwe financiële werkelijkheid? Zitten we in een paradigmaverandering waarin de oude economische theorieën die Kaskoe vroeger op school heeft geleerd, definitief de prullenbak in kunnen? Om vervangen te worden door de moderne monetaire theorie, een theorie waarin overheden uit het niets ongedekt geld kunnen scheppen zonder dat dit tot inflatie leidt?

Kaskoe weet het antwoord niet. Dat zou ook vreemd zijn aangezien er ook tussen economen veel debat is. En ook investeerders weten het niet. Maar er zijn wel een paar verklaringen die wellicht wat meer licht kunnen schijnen op het verschil tussen de reële economie en de financiële markten

Koersdaling lokt nieuw geld

Je zou denken dat de heftigste beurscrash sinds de depressie van de jaren 30, een wereldwijde pandemie, de dagelijkse sterfgevallen die worden genoemd in het nieuws, en miljoenen mensen die hun baan verliezen, mensen ervan weerhoudt om te beginnen met investeren.

Nou, niet dus. Als gevolg van de koersdaling in maart is de toestroom aan nieuw geld en nieuwe beleggers enorm. Dit is een wereldwijd fenomeen, en ook in Nederland kunnen brokers als DeGiro en Binck kunnen de stortvloed aan nieuwe klanten nauwelijks aan. Je ziet het ook aan Google Trends en zelfs Kaskoe heeft een substantiële groei van het aantal bezoekers en abonnees op zijn blog mogen verwelkomen.

Google Trend voor de zoekterm “beleggen”

Enorme toestroom aan nieuwe beleggers

DeGiro heeft een wachtlijst van meer dan 20.000 potentiele beleggers die ondanks de sterk eroderende dienstverlening van DeGiro niet kunnen wachten totdat ze hun geld in de beurs kunnen steken. Ik hoop voor ze dat de wachtlijst op tijd is weggewerkt, anders hadden deze nieuwe beleggers hun geld beter tijdens de dip van eind 2019 kunnen investeren. Met het huidige tempo van de koersstijgingen lijken ze alsnog op de top te gaan kopen. Buy the top en sell the dip was het toch? Ooh nee, dat doet alleen het domme geld…

Investeren tijdens een bearmarkt is in principe best verstandig. Een crash betekent dat aandelen goedkoper zijn en de verwachtingen voor toekomstig rendement hoger. Het is echter niet hoe mensen zich normaal gesproken gedragen. Normaliter wordt er door particulieren meer gehandeld tijdens stijgende markten. Voorbeelden zijn de dotcom-bubbel of de Bitcoin-hausse. Fear of Missing Out, FOMO. Is dit wat er zich op dit moment ook aan het afspelen is op de beurs, maar dan in een tijdsbestek van enkele maanden? Het vreemde is dat uit de meest recente Binck beleggingsbarometer blijkt dat de belegger minder euforisch is dan de markten.

Financiële markten kijken vooruit

Het is normaal dat financiële markten vooruitkijken, en anticiperen op economische ontwikkelingen op de middellange termijn. Het is ook een bekend verschijnsel dat een lagere winst op korte termijn een beperkte invloed heeft op de beurskoers. En dat een hogere verwachte groei op de lange termijn de invloed van lagere winsten op korte termijn dempt of zelfs tenietdoet.

Maar in deze specifieke situatie heb ik toch stellig de indruk dat de markt de ontwikkelingen te rooskleurig inschat. Ik heb grote twijfels of we na een kleine dip van drie tot zes maanden weer terug zijn op het oude niveau van februari 2020 en vervolgens lekker met hetzelfde tempo blijven doorgroeien. Dat is echter wel hoe de financiële markt nu lijkt te handelen. Om nog maar te zwijgen over de toenemende kans op een harde Brexit en een mogelijke nieuwe Eurocrisis.

De markt wordt overstelpt met “gratis” geld

Zowel de Fed als de ECB doen er alles aan om zowel overheden als bedrijven liquide te houden. In de Eurozone worden de komende periode zo’n EUR 1350 miljard in de economie van de eurozone gepompt. Het doel hiervan is om de effecten van het coronavirus op de reële economie tegen te gaan.

Is de beurs losgezongen van de realiteit?

Voor een belangrijk deel gaat dit geld net als in de voorgaande periode naar bedrijven, wat een koers opdrijvend effect heeft. Omdat er zoveel geld over de markt wordt uitgestrooid, blijft de rente laag. En omdat de rente laag blijft, zoeken spaarders een alternatief voor hun overtollige geld. En op dit moment wordt door velen alleen de beurs nog maar als alternatief gezien voor een mogelijkheid tot het behalen van rendement op dat geld.

Grote onderlinge verschillen tussen markten en sectoren

Niet voor iedere markt of sector is het trouwens feest op de beurs. Op de Europese beurzen blijft het herstel behoorlijk achter ten opzichte van de Amerikaanse en Aziatische beurzen. Dit effect ziet Kaskoe ook terug in zijn eigen portfolio. Wellicht is dat dan toch het effect van het inprijzen van de Brexit en een mogelijke Eurocrisis.

Ook is er een groot verschil in performance tussen sectoren te zien. Met name sectoren tech en gezondheid doen het heel erg goed. En aangezien de grote techbedrijven zoals Apple, Microsoft en Alphabet inmiddels een enorm aandeel uitmaken van de Nasdaq, is die index ook erg hard opgelopen.

Conclusie

Kaskoe weet het niet. Voorlopig heb ik ervoor gekozen de storm even uit te zitten, en niets te verkopen maar ook niet bij te kopen. Ik heb daarmee niet geprofiteerd van de koersstijgingen van soms meer dan 30% in de afgelopen drie maanden. Wellicht ben ik op economisch valk enigszins van de oude stempel. Uiteindelijk denk ik toch dat een recessie leidt tot lagere bedrijfswinsten, lagere koersen (en waarschijnlijk ook een lagere dividendgroei) voor de komende jaren.

Wat vind jij van de discrepantie tussen de reële economie en de financiële markten?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.