Is dividendbeleggen nog interessant?

Is dividendbeleggen nog interessant?

18 november 2021 3 Door Kaskoe

Afgelopen week bereikte de Vanguard Dividend Appreciation ETF een nieuw record. Hoe gek het misschien lijkt, het roept de vraag op of dividendbeleggen nog interessant is.

Interessante ETF die niet te koop is

De Vanguard Dividend Appreciation (NYSE:VIG) is een passief gemanaged ETF dat de S&P U.S. Dividend Growers Index volgt. Het is met een expense ratio van 0,06% een zeer interessante ETF, dat helaas voor de normale Nederlandse retailbelegger niet te koop is. Vandaar dat VIG ook niet figureerde in mijn zoektocht naar interessante ETF’s voor dividendgroei-liefhebbers. Niet te koop, met dank aan de EU met haar overdreven beschermingsdrang en de AFM die met haar bedilzucht de richtlijnen nog eens een keertje extra streng interpreteert.

Verdubbeling van het vermogen

De recordhoogte die de VIG heeft bereikt, komt overeen met de vermogensgroei die Kaskoe’s eigen dividendportfolio realiseert. De groei sinds de buiteling in maart 2020 is bizar te noemen. Met een jaarlijks totaalrendement van bijna 20%. Denk je dit eens in: een jaarlijks totaalrendement van bijna 20% betekent een verdubbeling van je vermogen in minder dan 5 jaar tijd.

Is dividendbeleggen nog interessant
Bron: sharesight

Is dividendbeleggen nog interessant?

Het roept wel de vraag op of dividendbeleggen nog interessant is. Zeker voor beleggers die nu instappen is het dividendrendement behoorlijk laag. Want als de aandelenkoers van een dividendaandeel stijgt, daalt het dividendrendement van dat dividendaandeel. Zo is het dividendrendement van VIG momenteel zo’n 1,52%.

Dividendrendement op geïnvesteerd vermogen

Als ik kijk naar Kaskoe, is het dividendrendement op mijn geïnvesteerde vermogen momenteel zo’n 3,47%. Dat klinkt best redelijk. Over 2021 kan ik inmiddels zien wat ik aan dividend ga ontvangen (alleen Archer-Daniels Midland moet z’n dividend nog aankondigen, maar dat is net een Zwitsers uurwerk…). Als ik het dividend deel door de huidige koerswaarde, wordt het een heel ander verhaal. Dan is mijn dividendrendement nog maar 2,37%.

Actueel dividendrendement op dieptepunt

Als je kijkt naar het langjarige dividendrendement (wederom van de S&P 500, andere data kan ik zo snel niet vinden) dan blijkt het gemiddelde dividendrendement over de afgelopen 150 jaar zo rond de 4,4% te liggen. Volgens diezelfde data is te zien dat het dividendrendement alleen rond 2000 lager was dan nu. Het actuele dividendrendement van de S&P 500 ligt momenteel rond de 1,28%

Dividendbetalingen op recordhoogte

Tegelijkertijd blijkt dat het bedrag dat de S&P 500 bedrijven jaarlijks aan dividend uitkeert, waarschijnlijk een record gaat breken. Tot begin november is in totaal 522 miljard USD aan dividend uitgekeerd door de S&P 500 bedrijven. Een stijging van 8,1% ten opzichte van 2020.

Is dividendbeleggen nog interessant

Wat te doen als beginnend dividendbelegger?

Wat kan je nu het beste doen als dividendbelegger? Realiseer je dat je dat vermogensopbouw door middel van dividendbeleggen een verhaal van lange adem is. Als je in de opbouwfase zit, is het belangrijk om zo lang mogelijk in de markt te zitten. Nothings beats time in the market is het adagium. Maar ben je, net als Kaskoe afhankelijk van dividenduitkeringen? Dan zou het wel eens verstandig kunnen zijn om een wat cash achter de hand te houden totdat het dividendrendement weer een beetje stijgt.

Hoe kijk jij aan tegen de bizarre vermogensstijging en het lage dividendrendement?