Je persoonlijke financiën onder controle? Zo doet Kaskoe dat!

Je persoonlijke financiën onder controle? Zo doet Kaskoe dat!

12 februari 2020 0 Door Kaskoe

Ongeacht of je nu weinig geld hebt of financieel onafhankelijk bent, is het slim om je persoonlijke financiën onder controle te hebben. Het helpt je geld te besparen en het helpt je je rijkdom te vergroten. Zowel je financiële rijkdom als je immateriële rijkdom. In deze blog geef ik wat meer inzicht hoe ik mijn persoonlijke financiën onder controle houd.

Persoonlijke financiën onder controle

Onderstaand een aantal tips waarmee ik mijn persoonlijke financiën onder controle houd. Voor een deel door meer planmatig met geld om te gaan. Maar voor een deel ook door je bewust te zijn van je leefstijl en je niet op te laten jutten door de rest van de wereld.

Creëer een beeld van je toekomst

Op zich is het belangrijk om te weten wat je nu verdiend en uitgeeft. Maar veel belangrijker is het om je een beeld van je eigen toekomst te vormen. Wat heb jij straks nodig om prettig te kunnen leven? En wat moet er gebeuren om te zorgen dat dit toekomstbeeld realiteit gaat worden?

Bepaal financiële doelstellingen

Of je nu diep in de schulden zit of een positieve nettowaarde hebt, het is verstandig om te werken met financiële doelstellingen. Financiële doelstellingen helpen je met het maken van de dagelijkse afwegingen over geld. Door doelen te stellen, word je proactiever, kan je monitoren en eventueel bijsturen. Voorbeelden van doelen die je kan stellen:

  • Schulden met een hoge rente afbetalen
  • Een noodfonds creëren
  • Maandelijks een bepaald bedrag inleggen op je beleggingsrekening

Zorg voor een noodfonds

Ik verbaas mij er vaak over dat mensen soms geen geld hebben om hun wasmachine te vervangen als deze onverwachts kapot gaat. En wat gebeurt er als je onverwachts werkloos raakt? Of je als ZZP-er ineens even zonder klus zit? Voor al dit soort zaken is het belangrijk om een noodfonds te hebben. Gewoon cash, op een spaarrekening, ook al staat de rente praktisch op 0%. Iets waar je snel (maar niet te makkelijk!) bij kunt als het nodig is.

persoonlijke financiën onder controle

Hoeveel heb je nodig voor dit noodfonds? Dat is helemaal afhankelijk van je situatie, je inkomsten en je uitgavenpatroon en verschilt per persoon of huishouden. Op de site van het Nibud heb je een zogenaamde bufferberekenaar die je helpt een inschatting te maken van de hoogte van jouw noodfonds.

Start zo vroeg mogelijk met investeren

Eén van de tips die Kaskoe zelf eerder ter harte had kunnen nemen, is door zo vroeg mogelijk te starten met investeren. Idealiter investeer je zo vroeg mogelijk in iets dat op termijn een passieve bron van inkomsten gaat opleveren en dat gebruik maakt van de tijd voor het sneeuwbaleffect. Doe dit wel uitsluitend met geld dat je voor een langere tijd niet nodig hebt en bepaal je risicobereidheid. En met investeren bedoel ik niet uitsluitend het beleggen in aandelen of ETF’s. Maar je kunt ook je marktwaarde vergroten door een extra studie te volgen.

Voorkom schulden

Ook als staat de rente nu op een historisch laag dieptepunt: voorkom schulden. De enige schulden die voor mij acceptabel zijn, zijn schulden die je gebruikt als investering voor kennis of een hypotheek voor het huis waarin je woont. Consumptieve kredieten, persoonlijke leningen, leningen voor auto’s: ze vertroebelen je persoonlijke financiën en maken je tot een slaaf van de geldverstrekker.

Heb een goed beeld van je inkomsten, je uitgaven en je bestedingspatroon

Ik weet dat ik iedere maand prima uitkom met wat ik verdien. Toch verplicht ik mij er toe om iedere maand mijn inkomsten, uitgaven en bestedingspatroon vast te leggen.

persoonlijke financiën onder controle

Iedere eerste van de maand werk ik alles bij in een sheetje. Gewoon om de vinger aan de pols te houden. Om bij te sturen als dat nodig is. Of om te constateren dat het prima mogelijk is om een extra weekje op vakantie gaan of die grote uitgave te doen.

Werk met budgetten (en houd je er aan)

Kaskoe stelt ieder jaar een budget vast. Ik kan makkelijk meer uitgeven als ik dat zou willen, maar het budget biedt mij houvast. Ik probeer ook mijn best te doen om mij aan het budget te houden. Dat kan betekenen, dat als ik iets echt heel graag wil, ik iets anders moet laten. Voor mij is dit één van de belangrijkste tips om mijn persoonlijke financiën onder controle te houden.

Betaal eerst jezelf uit, oftewel: pay yourself first

Veel mensen krijgen hun salaris en leven daarvan tot hun volgende salaris. En als er dan toevallig wat overblijft, storten ze dat op een spaarrekening. Ze sparen niet bewust, maar het sparen is afhankelijk van toevalligheden. Hoeveel beter werkt het om dit om te draaien?

Dat kan je doen door het principe van “pay yourself first” te hanteren. Volgens dit principe stort je, nadat je salaris is binnengekomen op je betaalrekening, als eerste het bedrag dat jij maandelijks wilt sparen of investeren op een aparte rekening. Betaal eerst jezelf, en besteed daarna het restant aan de vaste en variabele maandlasten zodat je zeker weet dat je spaart in plaats van dat je het aan het toeval over laat.

Betaal nooit de hoogste prijs

Ok, dit klinkt als een vreselijke open deur. Maar, hoeveel mensen kopen geen nieuwe auto in plaats van een auto waar de kop van af is. Zelf houd ik van golf, een sport waar je helemaal los kunt gaan als het gaat om het uitgeven van geld. Weer een nieuw model driver, waar je weer tien meter verder mee zou slaan. Nou, dat model van vorig jaar is ook prima, en soms wel de helft goedkoper. Smartphones, zelfde verhaal. Voor dit soort consumptieve goederen is het zo gemakkelijk om minder geld uit te geven door niet voor het nieuwste van het nieuwste te gaan.

Wordt geen hamster in de hedonistische tredmolen

Ik sta er versteld van hoeveel mensen meer uitgeven dan dat ze verdienen. En hoeveel mensen menen gelukkiger te worden als ze maar meer uitgeven. En hoeveel mensen zichzelf slachtoffer maken van de hedonistische tredmolen. Het wordt ook wel lifestyle creep genoemd: het fenomeen dat een stijging van je inkomen gepaard gaat met eenzelfde stijging van je uitgavenpatroon.

Leef je eigen leven

Sociale status, de benchmark die je omgeving je op zou leggen, fear of missing out. Het zijn allemaal mechanismes die met je emoties op de loop kunnen gaan. En er voor kunnen zorgen dat je geld gaat uitgeven aan onnodige zaken en daarmee een bom kunnen leggen onder jouw persoonlijke financiën. Het is van belang om je daartegen te wapenen. Trek je niets aan van die dure auto van de buren of die lange verre vakantie van je achterneef. Trek je eigen plan en handel daarnaar. Don’t keep up with the Joneses, leef je eigen leven.

Hanteer een afkoelingsperiode voordat je een grote uitgave doet

De wereld is vol verleidingen, iedereen doet z’n best om jouw te beïnvloeden tot het doen van aankopen, van kleine tot grote bedragen. Kaskoe probeert zijn reclame-inname te beperken tot het minimum. Maar ook ik ontkom af en toe niet aan de verleiding om iets te kopen wat eigenlijk niet echt noodzakelijk is of wat ook best een tikkeltje minder luxe mag zonder dat ik daar last van heb.

Om mij enigszins te wapenen tegen het doen van dit soort door emotie-gedreven uitgaven, dwing ik mijzelf ertoe om een afkoelingsperiode te hanteren voordat ik een grote uitgave doe. Ik wacht 48 uur, om vervolgens opnieuw af te wegen of het verstandig is tot aankoop over te gaan.

Tenslotte: wees lief voor jezelf. Het zal best eens een keertje fout gaan. Als je er maar van leert, het herkent en de volgende keer een bewuste afweging maakt.

Hoe houd jij je persoonlijke financiën onder controle?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.