Je vermogen zelf beheren of laten beheren?

Je vermogen zelf beheren of laten beheren?

3 februari 2019 2 Door Kaskoe

Toen Kaskoe jaren geleden wat spaargeld over had en nog een mannetje had dat hem hielp met de financien, heb ik mijn eerste geld in aandelen gestoken. Nou ja, beter gezegd: mijn financiële mannetje raadde aan om mijn geld in een paar fondsen te steken van Allianz. Terugkijkend zijn daar twee partijen wijzer van geworden, namelijk Allianz en mijn financiële mannetje. Inmiddels, vele jaren en ervaring rijker, beheer ik mijn vermogen inmiddels geheel zelf. Geen financiële mannetjes en geen fondsen, maar zelf achter de knoppen. En jij, ga jij je vermogen zelf beheren of laten beheren?

Vergelijk de kosten via de TER

Met behulp van de TER kan je veel beter de kosten van beheerde beleggingsfondsen vergelijken, evenals de kosten van zogenaamde ETF’s. Wacht, wat zijn ETF’s nou weer? ETF staat voor exchange-traded fund, oftewel een fonds dat via de beurs verhandeld wordt. ETF’s worden ook wel trackers genoemd. Na verloop van tijd heeft Kaskoe naast zijn Allianz fondsen een aantal trackers van Think gekocht. Je koopt met zo’n tracker een stukje van een index, zoals de AEX of de S&P500. Beleggen in ETF’s wprdt daarom ook wel indezbeleggen genoemd. Stijgt de S&P500, dan wordt je ETF meer waard. Daalt de S&P500, dan daalt de waarde van je ETF. ETF’s zijn transparant, bieden een goede spreiding en hebben een lagere TER. De TER van een ETF ligt vaak lager dan 0,25%.

Beheerde fondsen blijven achter

Een aantal jaren heb ik de Allianz fondsen en de ETF’s van Think tegelijkertijd in mijn portfolio gehad. Toen er een moment kwam dat ik wat meer tijd kreeg om mij eens serieus in mijn investeringen te duiken. Ik kwam er achter dat de Allianz fondsen structureel achter bleven bij de benchmark die zij zelf volgden. Dit in tegenstelling tot de ETF’s van Think, die op de kosten na de index die zij volgden daadwerkelijk matchten. De vergelijking tussen de beheerde fondsen en de ETF’s liet het volgende zien: de beheerde fondsen presteerden slechter dan de markt tegen hogere kosten. En de ETF’s presteerden conform de markt tegen lagere kosten.

Wat zeggen de experts?

Warren Buffett zij daar tijdens één van de aandeelhoudersbijeenkomsten het volgende over toen een investeerder hem daar naar vroeg. De vraag luidde of de investeerder in Berkshire, in een index fonds of via een vermogensbeheerder zou moeten investeren. Dus de keuze om zelf aandelen Berkshire te kopen, ETF’s te kopen of een vermogensbeheerder in de arm te nemen.

Buffett, die een hele goede hand van aandelen kiezen heeft, antwoordde op zijn typische common sense manier:

“I never recommend buying or selling Berkshire. Among the various propositions offered to you, if you invested in a very low cost index fund, where you don’t put the money in at one time, but average in over 10 years, you’ll do better than 90% of people who start investing at the same time.”

Warren Buffett adviseert ETF’s voor 90% van de mensen

Vermogen zelf beheren

Meneer Kaskoe is inmiddels gestopt met zijn financiële mannetje en met de beheerde fondsen van Allianz. Hij is trouwens ook gestopt met de ETF’s van Think. De reden daarvoor is tweeledig. Ten eerste is het lastig om ETF’s te vinden die passen binnen de strategie van Kaskoe, namelijk het genereren van een stijgende inkomstenstroom uit dividend tegen minimale kosten. En in de tweede plaats is Kaskoe er achter gekomen dat hij het stiekem heel erg leuk vindt om zelf aandelen te zoeken, te beoordelen en te volgen voor zijn portfolio. Dus ik beheer mijn vermogen nu volledig zelf. En jij, ga jij je vermogen zelf beheren of laten beheren?