Kaskoe gaat verhuizen

Kaskoe gaat verhuizen

3 mei 2021 4 Door Kaskoe

De kogel is door de kerk, Kaskoe gaat verhuizen. Virtueel dan, want in real life is Kaskoe erg blij met z’n stal.

De laatste tijd werd Kaskoe wat traag. Uit de Google rapportages blijkt dat de performance van de site redelijk beroerd is, vooral op mobiele appraten. En de komende update van de Google Core Web Vitals zou de ranking van Kaskoe op Google nog verder doen afzakken.

Sluggish

De start van Kaskoe dateert (technisch gezien) van 2018. Sindsdien heb ik naar hartenlust geëxperimenteerd met WordPress. Ik heb vorig jaar wel een kleine opschoonactie uitgevoerd, maar dat betrof vooral optische en inhoudelijke dingetjes. Het mooie van WordPress is dat het een zeer groot aantal extensies en plugins kent. Maar die zegen is tegelijkertijd ook een valkuil, want hoe meer plugins, hoe meer ‘sluggish’ het hele zaakje wordt. Tijd om Kaskoe eens in de steigers te zetten voor een kleine opknapbeurt.

Renovatie

Dus de afgelopen weken heb ik eens kritisch beschouwd welke plugins noodzakelijk zijn en welke overbodige franje zijn. Daarbij heb ik voor het eerst ook goed gelet op de mobiele bruikbaarheid van Kaskoe. Want inmiddels is meer dan de helft van het bezoek aan de blog afkomstig van mobiel verkeer. Een aantal plugins en widgets heb ik verwijderd. Vandaar dat er geen quotes van Warren Buffett meer getoond worden. En de uit 593 verschillende tags bestaande tagcloud aan de rechterzijde was ook niet echt fraai. De blogroll, hoe mooi ook, bleek ook een sterk vertragende factor. Ook de bijzonder fancy donatie-plugin bleek voor flinke vertraging te zorgen, dus ook die heb ik er uit gesloopt. Mocht je willen doneren, dan kan dat nu gewoon met een Paypal-knop. Iets minder mooi, maar net zo functioneel…

Kaskoe gaat verhuizen
Stupa in de steigers in Pagan, Myanmar. Bron: eigen werk Kaskoe

Omdat Kaskoe enigzins visueel is ingesteld en het wel leuk vind om met graphics te klungelen, blijf ik wel consequent beeldmateriaal gebruiken in m’n posts. Maar die probeer ik de laatste tijd wel meer te optimaliseren voor mobiel gebruik.

Nieuwe hostingpartij

Een andere factor die mij duidelijk werd, is dat de hostingpartij waar Kaskoe staat te draaien, steeds meer een beperkende factor werd. Ik weet niet wat ze daar aan het doen zijn, maar ik merkte dat het inloggen op het admin-gedeelte van Kaskoe de laatste maanden vrij traag ging. Ook kregen ze een paar weken terug een flinke DDoS-aanval te verwerken als gevolg waarvan een groot deel van haar klanten een paar uur off-line was. Dit gecombineerd met een verhoging van de prijzen en een contract dat in mei afliep, heeft mij doen besluiten dat Kaskoe gaat verhuizen naar een andere hostingpartij.

Testomgeving

Het voordeel dat de nieuwe hostingpartij biedt, is dat ik zonder extra kosten meerdere websites kan plaatsen. Ik heb nog twee andere domeinnamen waaronder één met mailhosting die ik straks integreren. Maar belangrijker is dat ik daarmee de mogelijkheid krijg om aanpassingen aan de website in een testomgeving te doen om ze daarna naar de productieomgeving door te zetten.

Kaskoe gaat verhuizen
Het Capitool in de steigers in Washington, VS. Bron: eigen werk Kaskoe

Todo-list

Want ik heb nog een paar zaken op m’n todo-list staan. Een enkele plugin wil ik nog vervangen met iets dat compatible is met de webserver van de nieuwe hoster. De plugin voor de cookiemelding zorgt voor vertraging. Wellicht dat ik de website volledig kan ontdoen van niet functionele cookies, zodat een waarschuwing niet meer nodig is. En ik overweeg ofwel een ander thema ofwel het verbeteren van de typografie van m’n huidige thema. Met name de hyperlinks zijn nauwelijks te onderscheiden van de gewone tekst. Bovendien neemt de header voor mobiel gebruik te veel plaats in. Dus de kans is aanwezig dat fearless girl en raging bull gaan verdwijnen.

Vandaar dus dit verhuisbericht in plaats van een post over beleggen. Kaskoe verhuist medio eind van de week. Kan dus zijn dat de blog donderdag enige tijd uit de lucht is. Om vervolgens hopelijk weer te shinen in al zijn eenvoud en glorie.

Heb jij nog tips om van Kaskoe een betere blog te maken?