Kaskoe heeft 100 posities gekocht!

Kaskoe heeft 100 posities gekocht!

13 augustus 2021 8 Door Kaskoe

Nieuwsgierig welke 100 posities Kaskoe aan zijn dividendgroei-portfolio heeft toegevoegd? Lees dan verder! Want in dit laatste deel van mijn zoektocht naar een ETF met dividendgroei-aandelen vertel ik welke ETF ik heb gekocht voor mijn dividendgroei-portfolio.

Eerdere delen in deze serie posts gaan over de aanleiding (deel 1), de criteria (deel 2), de shortlist (deel 3) en de vergelijking tussen de verschillende ETF’s (deel 4).

Kaskoe heeft 100 posities gekocht

Zoals ik in mijn vorige post in deze serie aangaf, is mijn keuze voor een specifieke ETF geen algemene aanbeveling. Iedereen heeft (als het goed is) een eigen doel, strategie en afweging. Wat voor mij geldt, is dat ik onlangs een REIT heb verkocht die voorzag in een licht groeiend dividend, met een dividendrendement van rond de 3,75%. Het gaat dan om Monmouth Real Estate, het verhaal achter deze verkoop lees je hier.

Kaskoe heeft 100 posities gekocht
Bron: Pixabay

Waar moet mijn ETF aan voldoen?

Alhoewel ik ook een nieuwe REIT wil kopen, bood de opbrengst van deze verkoop ook mogelijkheden om een ETF te kopen. Liefst dan wel een ETF die dividendgroei laat zien en een vergelijkbaar dividendrendement biedt. Ook heb ik gezien mijn portfolio een voorkeur voor een ETF die zich op de gehele wereld richt, in plaats van uitsluitend op de Verenigde Staten of Europa. Met mijn dividendgroei-portfolio zit ik immers al fors in de Verenigde Staten. En de performance van de ETF’s die zich op Europa richten, is op z’n zacht gezegd zeer matig. En China, tsja, dat kent z’n eigen problemen en daar zit ik met mijn Gouden Kalf portfolio al voldoende in.

Belangrijkste criteria die ik stel aan mijn ETF

Voor mijn doel zijn de volgende criteria belangrijk:

  • Goede dividendgroei
  • Wereldwijde exposure
  • Redelijk dividendrendement
  • Groot aantal posities
  • Bewezen track-record

Omdat ik de positie in de beleggingsportfolio in m’n BV ga innemen, is voor mij de domicilie iets minder relevant. Ten aanzien van de risico’s van synthetische replicatie ben ik van mening dat het verschil tussen fysiek of synthetisch voor een zeer beperkt deel van m’n portfolio (ongeveer 1%) niet heel relevant is.

En de keuze is….

Op basis van deze criteria is mijn keuze gevallen op Xtrackers Stoxx Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF 1D, met als ticker DXSB. Deze heeft momenteel een dividendrendement van 4,7%. De dividendgroei over de afgelopen 10 jaar is met ruim 10% het hoogst van alle ETF’s de ik heb vergeleken. DXSB biedt een exposure aan 100 bedrijven, dus Kaskoe heeft 100 posities gekocht. Nou ja, het zijn er 98, want DXSB heeft posities in twee bedrijven die al in Kaskoe’s portfolio zaten (BMW en Cardinal Health).

DXSB volgt transparante index

DXSB volgt de STOXX® Global Select Dividend 100 index. Deze index bestaat uit alle dividenduitkerende bedrijven in de STOXX® Global 1800 Index met een niet-negatieve historische 5-jaars-dividendgroei per aandeel en een verhouding tussen uitgekeerd dividend en winst per aandeel van minder dan of gelijk aan 60% dan wel 80%, afhankelijk van de regio. De index is samengesteld uit 40 aandelen uit Noord- en Zuid-Amerika en 30 aandelen elk uit Europa en de regio Azië/Pacific. De index wordt driemaandelijks geherbalanceerd.

Kaskoe heeft 100 posities gekocht
Bron: Pixabay

Karakteristieken DXSB

De actuele koerswinstverhouding van de ETF ligt rond de 11, per 30-06-2021. Desondanks ligt de koers van de ETF met EUR 29,95 heel dicht tegen de bovenkant van de 52-weeks bandbreedte aan (EUR 21,56 – EUR 30,73). Maar goed, niets doen met geld kost ook rendement, en de kunst van timing the market is Kaskoe niet gegeven. De ETF keert jaarlijks dividend uit, omstreeks mei. De positie is te volgen in mijn dividendgroei-portfolio. Het fonds is gevestigd in Luxemburg. De kosten zijn 0,5% exclusief de aan- en eventuele verkoopkosten die de broker rekent.

Kaskoe heeft 100 posities gekocht
Bron: dws.com

Conclusie

Is Kaskoe nu van zijn geloof gevallen door in plaats van individuele aandelen te investeren in een ETF? Nee, dat niet. Ik blijf het leuk vinden individuele aandelen te spotten en te volgen en zal dat ook zeker doen. Maar het is ook leuk dat af te zetten tegen een index die een strategie volgt die enigszins lijkt op datgene wat ik aan het doen ben.

Ben jij meer van de individuele aandelen of van de ETF’s?

Abonneer je op Kaskoe, en ontvang net als 595 andere abonnees mijn boekje met 9 dividend-tips!
Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.