Masterclass: dividendrendement en dividendgroei

Masterclass: dividendrendement en dividendgroei

23 mei 2018 0 Door Kaskoe

In de vorige masterclass hebben we het gehad over dividend. In dit artikel gaan we dieper in op dividendrendement (ook wel dividend yield genoemd). Dividendrendement is één van de belangrijkste variabelen als het gaat om dividendbeleggen. Ook gaan we in op het concept dividendgroei (in het Engels: dividend growth).

Wat is dividendrendement?

Het dividendrendement is het rendement in de vorm van een percentage van het dividend op de prijs van het aandeel. Het dividendrendement wordt berekend door het jaarlijkse dividend te delen door de koers van het aandeel en dat te vermenigvuldigen met 100. Stel dat je aandelen elk kwartaal een dividend uitkeren en dat de meest recente betaling $ 0,25 was. Dat betekent dat je redelijkerwijs kunt verwachten dat we in de komende 12 maanden een dividend van $ 1 ontvangen: 4 x $ 0,25 = $ 1,00. Laten we zeggen dat je $ 10 voor het aandeel hebt betaald. Dat maakt dat de $ 1,00 die we verwachten te ontvangen gelijk is aan 10% van de prijs van het aandeel. Dat is 10% rendement op uw geld in één jaar. De meeste mensen zouden dat een zeer goed rendement vinden. De meeste aandelen met dividendgroei betalen niet zo veel. Dividendrendementen van dergelijke aandelen liggen vaker in de range tussen 2%-4%.

Voorbeeld dividendrendement ADM

Laten we eens gaan kijken naar het bedrijf Archer Daniels Midlands (NYSE:ADM). De onderneming bestaat al meer dan een eeuw en is bewerker en leverancier van landbouw en voedselingrediënten. ADM heeft 31000 werknemers, klanten in meer dan 170 landen en een omzet rond de 61 miljard USD. ADM maakt onderdeel uit van de portfolio van Kaskoe. Onderstaand een screenshot van SeekingAlpha:

Screenshot van de website SeekingAlpha.com met daarop de koers en dividend van ADM

Zoals je kunt zien toont SeekingAlpha in de kolom rechts naast het koersverloop het dividend en het dividendrendement. Het dividend bedraagt $ 1,34 en het dividendrendement bedraagt 3,06%. Het dividend wordt getoond als jaarbedrag en dus niet als kwartaal- of halfjaarsbedrag. We kunnen controleren of het dividendrendement klopt. Hiervoor delen we de koers door het dividend $43,82 / $ 1,34 = 3,06%.

Zoals je ziet staat achter de term Div Rate en Yield tussen haakjes “fwd”. Dit staat voor “forward” en wil zeggen dat SeekingAlpha het toekomstige dividendrendement toont. Dit betekent dat het jaarlijkse dividend en het dividendrendement worden berekend op basis van het laatst uitgekeerde dividend en de komende drie te verwachten dividenduitkeringen. Dit in tegenstelling tot de term “trailing” die je ook wel ziet en dat staat voor het lopende jaar.

Wat is dividendgroei?

Kaskoe belegd graag in aandelen die een groeiend dividend uitkeren. ADM is een voorbeeld van een dividendgroeier. Op 6 februari 2018 gaf ADM het volgende persbericht uit:

Persbericht van ADM waarin dividendstijging wordt aangekondigd

 

Zoals eerder uitgelegd staat hierin de hoogte van het dividend, de periodiciteit van het dividend, de datum waarop het dividend betaald wordt en de registratiedatum. De datum ex-dividend staat er niet in, die ligt één dag voor de registratiedatum. Er staan nog twee andere interessante zaken in het persbericht. Ten eerste wordt het dividend verhoogd met 4,7%, van $ 0,32 naar $ 0,335. Ten tweede is dit de 345ste keer dat ADM ieder kwartaal dividend uitkeert zonder enige onderbreking. Dus al 86 jaar keert ADM onafgebroken dividend uit!

Maar het wordt nog mooier. Wat er niet bij staat is dat ADM sinds 1976 ieder jaar haar dividend heeft verhoogd. Volgens de website Gurufocus bedraagt het dividendgroeipercentage van de afgelopen 10 jaar van ADM 12%. Let wel, 12% per jaar! Alhoewel resultaten uit het verleden niets garanderen, plaatst dit het dividendrendement van 3,06% in een ander perspectief. Over een periode van 15 jaar levert een investering in een aandeel met een dividendrendement van 3% en een jaarlijkse dividendgroei van 10% een rendement op van 6,35%, alleen uit ontvangen dividend. Let dus bij het selecteren van aandelen niet alleen op dividendrendement, maar ook op dividendgroei.

In een volgend artikel gaat Kaskoe dieper in op waar je dividendgroeiers kunt vinden en waar je op moet letten bij dividendgroeiers.