Masterclass: dividendrendement en dividendgroei

Masterclass: dividendrendement en dividendgroei

9 september 2020 6 Door Kaskoe

In een eerdere masterclass ben ik dieper ingegaan op wat dividend eigenlijk is. In deze post ga ik dieper in op dividendrendement (ook wel dividend yield genoemd). Dividendrendement is één van de belangrijkste variabelen als het gaat om dividendbeleggen. Ook ga ik in op het concept dividendgroei (in het Engels: dividend growth).

Deze post is geactualiseerd op 9 september 2020

Wat is dividendrendement?

Het dividendrendement is het rendement in de vorm van een percentage van het dividend op de prijs van het aandeel. Het dividendrendement bereken je door het jaarlijkse dividend te delen door de koers van het aandeel en dat te vermenigvuldigen met 100.

Stel dat je aandelen elk kwartaal een dividend uitkeren en dat de meest recente betaling USD 0,25 was. Dat betekent dat je redelijkerwijs kunt verwachten dat we in de komende 12 maanden een dividend van USD 1 ontvangen: 4 x USD 0,25 = USD 1,00. Laten we zeggen dat je USD 10 voor het aandeel hebt betaald. Dat maakt dat de USD 1,00 die we verwachten te ontvangen gelijk is aan 10% van de prijs van het aandeel.

Dat is 10% rendement op je geïnvesteerd vermogen in één jaar (hierbij laat ik koerseffecten even buiten beschouwing). De meeste mensen zouden dat een zeer goed rendement vinden. De meeste aandelen met dividendgroei betalen niet zo veel. Dividendrendementen van dergelijke aandelen liggen vaker in de range tussen 2%-4%. Dat lijkt laag, maar is momenteel veel hoger dan de rente op een spaarrekening. Bovendien kan dividend groeien, daar kom ik straks op terug.

Voorbeeld dividendrendement ADM

Laten we eens gaan kijken naar het bedrijf Archer Daniels Midlands (NYSE:ADM). De onderneming bestaat al meer dan een eeuw en is bewerker en leverancier van landbouw en voedselingrediënten. ADM heeft 38100 werknemers, klanten in meer dan 170 landen en een omzet rond de 65 miljard USD. ADM maakt onderdeel uit van de portfolio van Kaskoe. Onderstaand een screenshot van SeekingAlpha:

Zoals je kunt zien toont SeekingAlpha in de kolom rechts naast het koersverloop het dividend en het dividendrendement. Het dividend bedraagt USD 1,44 en het dividendrendement bedraagt 3,1%. Het dividend wordt getoond als jaarbedrag en dus niet als kwartaal- of halfjaarsbedrag. We kunnen controleren of het dividendrendement klopt. Hiervoor delen we het dividend door de koers: USD 1,44 / USD 46,49 = 3,10%.

Zoals je ziet staat achter de term Div Rate en Yield tussen haakjes “FWD”. Dit staat voor “forward” en wil zeggen dat SeekingAlpha het toekomstige dividendrendement toont. Dit betekent dat het jaarlijkse dividend en het dividendrendement worden berekend op basis van het laatst uitgekeerde dividend en de komende drie te verwachten dividenduitkeringen. Dit in tegenstelling tot de term “trailing” die je ook wel ziet en dat staat voor het lopende jaar.

Wat is dividendgroei?

Kaskoe belegt graag in aandelen die een groeiend dividend uitkeren. ADM is een voorbeeld van een dividendgroeier. Op 6 februari 2018 gaf ADM het volgende persbericht uit:

Zoals eerder uitgelegd staat hierin de hoogte van het dividend, de periodiciteit van het dividend, de datum waarop het dividend betaald wordt en de registratiedatum. De datum ex-dividend staat er niet in, die ligt één dag voor de registratiedatum. Er staan nog twee andere interessante zaken in het persbericht. Ten eerste wordt het dividend verhoogd met 2,9%, van $ 0,35 naar $ 0,36. In het oorspronkelijke persbericht staat bovendien dat dit de 353ste keer dat ADM ieder kwartaal dividend uitkeert zonder enige onderbreking. Dus al 88 jaar keert ADM onafgebroken dividend uit!

Dividendgroei van bijna 10% per jaar

Maar het wordt nog mooier. Wat er niet bij staat is dat ADM sinds 1976 ieder jaar haar dividend heeft verhoogd. Dat maakt ADM tot één van de Dividend Aristocraten, een groep bedrijven die gedurende langer dan 25 jaar haar dividend minimaal jaarlijks verhoogd. Volgens Seeking Alpha bedraagt het dividendgroeipercentage van de afgelopen 10 jaar van ADM 9,6%. Let wel, 9,6% per jaar!

dividendrendement en dividendgroei
Bron: Seeking Alpha

Dividend veiligheid

Alhoewel resultaten uit het verleden niets garanderen, plaatst dit het dividendrendement van 3,10% in een ander perspectief. Zelfs tijdens de kredietcrisis van 2007 tot 2011 bleek ADM in staat haar dividend te verhogen. Met een payout ratio van 47% en een S&P credit rating “A” verwacht ik dat ADM ook tijdens de Covid-19 crisis het dividend zal weten te verhogen. De (betaalde) website simplysafedividends.com laat zien wat de dividend veiligheid is. Voor ADM ligt de dividend veiligheid op een schaal van 1-100 op 94, wat zeer veilig is.

Bron: Simply Safe Dividends

Dividendgroei motor achter compounding effect

Over een periode van 15 jaar levert een investering in een aandeel met een dividendrendement van 3% en een jaarlijkse dividendgroei van 10% een rendement op van 6,35%, alleen uit ontvangen dividend. Let dus bij het selecteren van aandelen niet alleen op dividendrendement, maar ook op dividendgroei. Dividendgroei is een belangrijke motor voor het compounding- of het sneeuwbaleffect.

In een ander artikel gaat Kaskoe dieper in op waar je dividendgroeiers kunt vinden en waar je op moet letten bij dividendgroeiers.

Kies jij voor dividendrendement of dividendgroei?

Kaskoe haat spam. Lees hier mijn privacyreglement.