Monster dividend van Rio Tinto

Monster dividend van Rio Tinto

24 februari 2022 3 Door Kaskoe

Medio augustus 2021 heeft Kaskoe een analyse gepost over Rio Tinto, die je hier kunt lezen. Samenvatting: goede fundamentals, goede vooruitzichten, een dividendbeleid dat aansluit bij een dividendbelegger als Kaskoe. Bovendien een interessant instapmoment vanwege een koersdaling als gevolg van minder vraag vanuit China.

6% koerswinst

Kaskoe heeft het aandeel destijds voor 73,22 USD gekocht. Inmiddels staat het aandeel op 77,50 USD. (Disclaimer: vannacht heeft Rusland de trekker overgehaald in de Oekraïne, de beurzen kleuren behoorlijk rood, dus wie weet waar het aandeel morgen staat…).

Rode beurzen dankzij Poetin. Bron: Marketwatch

Recordwinst over 2021

Gisteren presenteerde Rio Tinto de resultaten over 2021. Alhoewel “de markt” meer had verwacht, leverde 2021 een recordwinst op. En die recordwinst gaat gepaard met een monster dividend van Rio Tinto. Trouwens, mensen die zich afvragen of Kaskoe wel op de hoogte is van de monsterlijke gevolgen die Rio Tinto op onze aardkloot heeft, verwijs ik naar deze post.

Grote wereldwijde vraag naar grondstoffen

Eerst maar eens de jaarcijfers bekijken. De onderliggende winst (voor belastingen) voor het hele jaar steeg van 12,45 miljard USD in 2020 naar 21,38 miljard USD. Een stijging van liefst 72%. De grootste driver van deze stijging zijn de wereldwijde prijsstijgingen van ijzererts, koper en aluminium, die Rio Tinto uit haar mijnen haalt. De vraag is enorm gegroeid, waardoor Rio Tinto tegen een veel hogere prijs kan verkopen. Ook Glencore en BHP, de belangrijkste concurrenten van Rio Tinto, lieten eerder in februari al recordwinsten zien.

Resultaten Rio Tinto over 2021. Bron: Earnings call presentation

Interim en slotdividend

Een groot gedeelte van de winst keert het bedrijf in de vorm van dividend uit aan haar aandeelhouders. En dat leidt in dit geval tot een monster dividend van Rio Tinto. Het dividend van Rio wordt tweejaarlijks uitgekeerd. In september wordt een interim-dividend uitgekeerd over het lopende jaar. Na de aandeelhoudersvergadering die volgt op de presentatie van de jaarcijfers, wordt het slotdividend uitgekeerd over het gehele jaar. En in sommige gevallen wordt tevens een speciaal of supplemental dividend uitgekeerd.

Hoe hoog is het monster dividend van Rio Tinto?

Hoe ziet het monster dividend van Rio Tinto eruit? In september 2021 werd er een interim-dividend van 5,61 USD per aandeel uitgekeerd. Omdat Kaskoe het aandeel toen al in portfolio had, profiteerde hij daarvan mee. In april 2022 wordt een slotdividend uitgekeerd van 4,17 USD. En als kers op de taart (?) wordt er dan ook nog een speciaal dividend van 0,62 USD toegekend aan de aandeelhouders. Dit maakt een totaaldividend over 2021 van 10,40 USD. Met een koers van 77,5 USD is dit een dividendrendement van ruim 13%. Dat kan je gerust monsterlijk noemen, lijkt mij…

Is dit dividendniveau houdbaar?

De vraag is natuurlijk of dit op langere termijn houdbaar gaat zijn. Vermoedelijk niet, want de grondstof sector wordt gekenmerkt door een cyclus van groei en krimp. Het dividend van bedrijven in de grondstof sector ademt over het algemeen mee met die cyclus. En het mag duidelijk zijn dat we nu, nadat we de grootste Covid-ellende achter de rug lijken te hebben, aan de goede kant van de cyclus zitten. Tegelijkertijd denk ik niet dat we al op de top van de grondstoffencyclus zitten. De vraag blijft nog steeds groot.

Vooruitzichten

De vooruitzichten die Rio Tinto geeft, laten op alle vier productgroepen een gelijkblijvend of stijgend volume zien. Een zekerheid of dit lukt is er niet. Het is onder meer afhankelijk van de mate waarin een nieuwe ijzermijn met de naam Gudai-Darri in productie kan worden gebracht. Maar als dat lukt, en de vraag naar ijzer, aluminium en koper groot blijft dan kan ook 2022 een mooi jaar worden. Wel verwacht ik dat de kosten ook voor Rio Tinto zullen stijgen, dus de winst per aandeel zal wel wat dalen. Of de daling van de winst per aandeel zo hard gaat als analisten voorspellen, vraag ik mij af.

Monster dividend van Rio Tinto
Analistenverwachtingen winst per aandeel Rio Tinto. Bron: Simply Wall Street

Beleggen voor de lange termijn met gespreide portfolio

Sowieso zit Kaskoe voor de lange termijn in Rio Tinto, net als in al z’n andere posities. En daarbij geloof ik sterk in een goed gespreide portfolio. Ik lees her en der verhalen van beleggers die in februari al hun hele winst van 2021 hebben verloren. Door je portfolio goed te spreiden over werelddelen, sectoren en industrieën, beperk je de risico’s op grote koersdalingen. Zelfs in deze dagen, dat de beurs rood kleurt. En dat monster dividend, dat pakken ze mij sowieso niet meer af.

Verwacht jij binnenkort nog een monster dividend?